Inteligența artificială și locurile de muncă în 2024. Cinci tendințe care vor afecta viața profesională
Inteligența artificială generativă se află în atenția angajaților de mai bine de un an, așa că aceștia nu numai că sunt mai bine pregătiți pentru a înțelege locul pe care AI îl ocupă în peisajul de lucru contemporan, dar sunt și familiarizați cu tehnologia pentru a accepta schimbările și posibilitățile care vin odată cu ea.
Pentru a fi în avantaj la locul de muncă, angajații ar trebui să știe ce urmează să se întâmple în spațiul AI, inclusiv aceste cinci tendințe care vor avea un impact pe piața muncii anul acesta.
1. Inteligența artificială va încuraja incluziunea pe scară largă, în special a persoanelor cu dizabilități
Inteligența artificială este posibil să devină un instrument puternic pentru lucrătorii cu dizabilități, iar aceste progrese ar putea conduce la schimbări pentru toți oamenii.
În primul rând, multe instrumente de învățare automată dezvoltate în beneficiul persoanelor cu dizabilități ar putea deveni din ce în ce mai disponibile, consideră Victor Santiago Pineda, director al Laboratorului pentru orașe incluzive de la UC Berkeley, SUA. Gândiți-vă, de exemplu, la instrumentele de tip speech-to-text și text-to-speech bazate pe algoritmi, care oferă informații suplimentare utilizatorilor cu deficiențe de vedere și de auz.
Acesta consideră că adoptarea în general a unor instrumente menite să ajute persoanele cu handicap poate fi, de asemenea, benefică pentru toată lumea. De exemplu, pe măsură ce modelele lingvistice mari continuă să perfecționeze subtitrarea multilingvă în timp real, toate persoanele vor avea acces la o gamă mai largă și mai diversă de informații.
2. AI va face ca procesele de angajare și de concediere să fie mai echitabile
Profesioniștii din domeniul resurselor umane sunt deja pregătiți să folosească inteligența artificială în procesul de angajare, dar tehnologia actuală este departe de a fi perfectă. Ca răspuns, academicienii și experții din industrie lucrează pentru a reduce prejudecățile algoritmilor pe platformele electronice de angajare și alte instrumente de resurse umane prin intermediul AI.
Unii experți acordă deja prioritate acestor obiective. Institutul Hire Aspirations, condus de Cynthia Dwork, profesor de informatică la Harvard John A Paulson School of Engineering and Applied Sciences, se concentrează pe identificarea prejudecăților în instrumentele de selecție și la profesioniștii care le utilizează.
Dincolo de procesul de angajare, unele companii, inclusiv firma globală de consultanță Deloitte, folosesc tehnologia inteligenței artificiale pentru a păstra talentele. În prezent, firma experimentează utilizarea datelor de inteligență artificială pentru a realoca mai eficient bugetele, pentru a muta angajații pe posturi mai căutate și, la rândul lor, pentru a evita concedierile. Acest lucru ar putea ajuta în special grupurile marginalizate, care sunt adesea ținta reducerilor de personal din cadrul companiilor.
3. Companiile vor folosi inteligența artificială pentru a promova diversitatea în angajare și formare profesională
Dincolo de nivelarea condițiilor de concurență pentru candidaturi, instrumentele de inteligență artificială în evoluție pot contribui, de asemenea, la asigurarea faptului că persoanele tradițional marginalizate nu încep un nou loc de muncă pe picior greșit.
Pentru început, dezvoltarea AI ar putea împinge autoritățile de reglementare să se concentreze din ce în ce mai mult pe finanțarea practicilor de incluziune a lucrătorilor în sectorul public și privat. În recentul său Plan strategic de aplicare (SEP), Comisia pentru egalitatea de șanse la angajare din SUA a acordat prioritate depășirii discriminării la locul de muncă într-o lume tot mai asistată de AI. În UE, legea recent adoptată privind AI prevede că datele și procesele de resurse umane din cadrul firmelor trebuie să respecte standardele stabilite pentru drepturile lucrătorilor, în caz contrar fiind pasibile de amenzi corporative.
Investițiile în tehnologii incluzive, cum ar fi modelele de învățare a limbilor străine concepute de echipe diverse, de exemplu, ar putea ajuta angajatorii să creeze programe educaționale personalizate, adaptate la un set larg de experiențe ale angajaților. Acest lucru are potențialul de a ajuta lucrătorii din toate mediile să aibă același start.
Este important faptul că acest tip de schimbări ar putea avea un impact asupra modului în care sunt concepute platformele de angajare. Abordarea prejudecăților în dezvoltarea algoritmilor poate preveni practicile de excludere încă de la începutul procesului de angajare, în loc să se lucreze pentru a compensa greșelile și punctele moarte după ce acestea se manifestă. Experții spun că acest lucru ar putea face o diferență reală, deoarece subliniază importanța creării unor echipe incluzive în etapa de dezvoltare a tehnologiei de inteligență artificială, pentru a ajuta toate echipele de lucru să aibă șanse egale.
4. Angajații doresc să lucreze cu inteligența artificială, iar angajatorii vor investi în perfecționarea profesională
În timp ce unii experți spun că îngrijorările legate de înlocuirea unor roluri de către AI sunt valabile, aceștia au prezis, de asemenea, că nu va elimina toate locurile de muncă umane. În schimb, lucrătorii vor evolua pentru a coexista cu această tehnologie emergentă, iar angajații care sunt dispuși să învețe și să se adapteze la AI vor avea cele mai mari beneficii.
Pentru mulți, acest lucru va necesita recalificare în domenii specifice și oportunități de învățare sponsorizate de angajator. Un sondaj realizat în 2023 de către Centrul pentru inteligență artificială și viitorul muncii (JFF) din cadrul Jobs for the Future a arătat că majoritatea respondenților consideră că vor avea nevoie de noi competențe pentru a concura într-o forță de muncă bazată pe inteligență artificială. Lucrătorii mai tineri resimt în special presiunea: 66% dintre respondenții din generația Z și milenialii au declarat că simt nevoia de a-și perfecționa și actualiza seturile de competențe pentru a menține un avantaj competitiv.
Companiile ar putea să se ridice din ce în ce mai mult la înălțimea situației, oferind resurse mai bune pentru perfecționare, prin programe precum ateliere de lucru la birou, parteneriate cu instituții academice, programe de mentorat și teste. Experții de la JFF raportează că societățile care investesc pot conduce la succesul angajaților și, de asemenea, au un avantaj comercial în peisajul concurențial mai larg.
5. Reglementarea IA va continua să se străduiască să țină pasul cu tehnologia
Inteligența artificială va veni cu beneficii, dar implementarea acestor progrese nu va fi neapărat ușoară.
Pe măsură ce AI a ajuns să fie utilizată în mod curent, unii lideri din domeniul tehnologiei solicită un sprijin pentru a-i defini limitele. Autoritățile de reglementare au sarcina de a extinde tehnologia, protejând în același timp drepturile – și ocupațiile – unei forțe de muncă umane diverse. Între timp, pe măsură ce AI devine ceva obișnuit în multe industrii, experții spun că un cadru de reglementare de succes va necesita o colaborare globală din partea corporațiilor, a guvernelor și a cercetătorilor din mediul academic.
Pe măsură ce progresele rapide ale tehnologiei AI amenință să depășească eforturile de creare a unui cadru flexibil și cuprinzător pentru utilizarea acesteia, angajații ar putea rămâne îngrijorați cu privire la protecția locurilor de muncă, de confidențialitatea la locul de muncă și de schimbările din industrie. Aceste preocupări au consecințe în viața reală. Conform sondajului 2023 Workplace in America al Asociației Americane de Psihologie, respondenții care erau îngrijorați de faptul că AI le-ar putea afecta locul de muncă au raportat niveluri mai mari de stres, anxietate și epuizare profesională, decât cei care au îmbrățișat această tehnologie.
În concluzie: AI la locul de muncă este aici pentru a rămâne. În aproape toate fațetele locului de muncă, angajații vor asista la o evoluție rapidă a modului în care tehnologia le afectează viața profesională în anul care urmează, iar companiile vor trebui să se adapteze la fel de rapid ca și angajații lor.