Intercapital Invest amendată de CNVM. Brokerii firmei, acuzaţi că şi-au înşelat clienţii
Ordonanţele de sancţionare ale Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) spun că angajaţii Intercapital Invest ar fi făcut operaţiuni care ar putea fi interpretate ca: efectuarea de tranzacţii fără ca clienţii să fi trimis banii de cumpărare; – efectuarea de transferuri între conturile clienţilor, invocându-se suspiciunea că s-ar fi folosit banii unora la tranzacţiile altora,; – efectuarea de recomadări deşi angajaţii respectivi nu aveau dreptul, iar unele dintre recomandări ar fi fost greşite.
De asemeni, unii din angajaţi ar fi garantat obţinerea unor anumite profituri. Toate operaţiunile amintite sunt interzise de reglementări.
În consecinţă Comisia a sancţionat cu avertisment 12 salariaţi ai casei de brokeraj şi cu amenzi de 13.750 de lei în total, potrivit documentelor CNVM. Controlul a vizat ultimii trei ani de activitate.
„Nu avem timp să dăm detalii despre nişte disfuncţionalităţi izolate, cauzate de volumul mare de activitate la care ne-am angajat. Nu vreau să spun decât că ne-am asumat un volum mare de muncă şi că suntem printre puţinii care au contribuit la dezvoltarea Bursei cu noi listări, inclusiv de companii de stat (Transelectrica)“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital Invest.
„Ne-am asumat riscul de a greşi, în încercarea de a ne face treaba, în condiţiile unui volum insuficient de resurse umane“, a mai spus şeful de la Intercapital.
Paşol şi adjunctul său, Adrian Lupşan sunt ei înşişi amendaţi. Răzvan Paşol a primit o amendă de 2.000 de lei, iar directorul general adjunct Adrian Pompei Lupşan a primit o amendă în valoare de 2.500 de lei.
Intercapital Invest este una dintre cele mai mari case de brokeraj independente de pe plan local şi şi-a căpătat, într-adevăr, reputaţia de a fi printre puţinele care au adus companii noi la bursă şi au participat la listarea companiilor de stat. Adrian Lupşan a fost ales, nu de mult, ales în Consiliul Bursei de Valori Bucureşti.
Firma a intermediat tranzacţii de aproape 245 de milioane de lei în primele 3 trimestre ale anului, fiind a 14-a într-un top dominat de bănci şi de firmele acestora.
Actionarii principali ai companiei sunt investitori ptrivaţi, precum cei din echipa de management a Romanian-American Enterprise Fund şi a Balkan Accession Fund.
Neregulile
Una dintre neregulile depistate de CNVM se referă la faptul că S.S.I.F. Intercapital Invest S.A. nu a urmărit respectarea clauzelor contractuale (potrivit cărora executarea ordinelor de tranzacționare este condiționată de existența sumelor necesare, în contul Clientului deschis la Intermediar), în cazul anumitor clienți care au realizat tranzacții în cadrul pieței la vedere și pentru care au fost înregistrate solduri debitoare, la anumite date de decontare. Altfel spus, unii dintre clienţii au făcut tranzacţii fără a avea efectiv bani pentru acest lucru.
În perioada controlată au mai fost identificate cereri de transfer/retrageri disponibilități atât între clienți persoane relevante cât și între clienți persoane relevante și clienți neîncadrați în această categorie.”Acoperirea obligațiilor ce rezultă din tranzacţiile efectuate în contul unui client prin utilizarea fondurilor care aparţin unui alt client reprezintă practică frauduloasă„, specifică CNVM.
„În cazul unei date calendaristice din anul 2009 (30.09.2009), au fost vândute acțiuni de pe contul house, pentru un anumit simbol bursier, în condițiile în care recomandarea dintr-un raport de analiză era de cumpărare”, se mai arată în raportul CNVM.