INTERCEPTĂRI: Cu cine se întâlneau Cercel şi Şaramet

Economica.net
02 11. 2012
cercel_43427000

Potrivit România TV, creierul afacerii era generalul DIE, Dragoş Diaconescu. El este cel la care apelau toţi cei implicaţi în dosarul fraudelor bancare, fie atunci când voiau să obţină bani prin credite false, fie atunci când aveau necazuri. Este şi cazul lui Aurel Şaramet, suspendat de la conducerea Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM, potrivit interceptărilor depuse la dosar de procurorii DIICOT.

Şaramet: Hai să ne auzim, că mâine am o zi mai grea.

Diaconescu: Miercuri?

Şaramet: Da.

Diaconescu: Ne vedem un pic la turc, aici, în capul străzii? Hai că fac eu cinste.

Şaramet: Lasă, măi, faci tu cinste…Tu nu ştii? Nu ai învăţat, Dragoş, că turcul plăteşte?

Diaconescu: Eu sunt turcul de data asta.

Şaramet: Ha, ha! Hai, spune-mi că te simţi bine şi că nu ai probleme.

Diaconescu: Păi…cu capul nu o duc bine, în rest…

Şaramet: Lasă, cu capul nu o duce nimeni în ţara asta. Ha, ha! Îţi doresc sănătate! Ne vedem.

SURSA: referat procurori

Dragoş Diaconescu este cel care avea cele mai multe firme. El se ocupa de coordonarea reţelei, găsea mai multe personaje interpuse care deţineau locuinţe modeste pe lângă Bucureşti şi reuşea să obţină credite supraevaluându-le casa. Era protejat de vicepreşedintele BRD, Claudiu Cercel. şi obţinea recomandări de la Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM, care garanta pentru 80% din suma pe care o lua de la bancă.

Florin-Dragoş Diaconescu: Bună ziua.

Claudiu Cercel: Vă salut. Aţi ajuns?

Florin-Dragoş Diaconescu: Păi, cum să nu? Se poate?

Claudiu Cercel: Acum ajung şi eu. (…) M-a sunat şi domnul preşedinte Badea, vine tot acolo, nu?

Florin-Dragoş Diaconescu: Da, da, da. Sigur. L-am anunţat pe domnul preşedinte.

Claudiu Cercel: A, da? Perfect. Bine, mulţumesc. Să trăiţi.

Florin-Dragoş Diaconescu: Să trăiţi.

SURSA: referat procurori

Dragoş Diaconescu este acuzat că a intermediat legătura unuia dintre capii reţelei de fraude bancare, Mihai Stan, cu preşedintele Fondului de Grantare a Creditelor pentru IMM, Aurel Şaramet în vederea facilitării obţinerii unei scrisori de garanţie în cazul unui credit de 3,125 de milioane de lei de la CEC Bank. De asemenea, el este acuzat că a intermediat legătura cu vicepreşedintele BRD Claudiu Cercel, pentru ca acesta să influenţeze decizia comitetului de credit în vederea obţinerii unui credit de 4,2 milioane de lei de la BRD. El mai este acuzat că a încercat să faciliteze obţinerea unui credit de la Eximbank, prin intermedierea legăturii cu Constantin Boştină, „cel care efectuează demersuri la bancă în calitate de consultant în vederea aprobării creditului”, conform procurorilor.

Senatori, înalţi funcţionari AVAS, ANAF, MEC, în caracatiţa grupării acuzate de fraude bancare

Procurorii DIICOT arată, în referatul cu propunerea arestării preventive a 33 de persoane din gruparea carea se ocupa cu fraude bancare, obţinut de MEDIAFAX, că unul dintre liderii grupării, Mihai Stan, „a reuşit să penetreze prin intermediul unor persoane care au sprijinit gruparea instituţii importante ale statului”.

„Astfel liderul grupării, Mihai Stan, a reuşit să-şi creeze un cerc relaţional extrem de important, cerc relaţional din care fac parte funcţionari cu rang înalt din cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ministerului Agriculturii, Senatul României, AVAS, Fondului de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, ANAF, Fondul Naţional de Garantare a Creditului Rural şi alte structuri ale statului român”, notează anchetatorii în documentul citat.

Procurorii DIICOT au reţinut 33 de persoane, printre care liderul grupării, Daniel Ruse, şi vicepreşedintele BRD, Claudiu Cercel, iar Aurel Şaramet va fi cercetat în libertate în dosarul bancherilor acuzaţi de înşelăciune şi spălare de bani, în care prejudiciul a fost estimat la 22 milioane de euro.

Anchetatorii au audiat la DIICOT – Serviciul Teritorial Bucureşti persoanele cercetate în acest dosar şi au emis ordonanţe de reţinere pentru 33 dintre acestea.

Printre cei reţinuţi de procurori sunt Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepreşedinte BRD, Florian Dragoş Diaconescu, fost general DIE, liderul grupării, Daniel Ruse şi fraţii Moga, au declarat, vineri, pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Aurel Şaramet, suspendat de la conducerea Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri în urma cercetărilor din acest dosar, va fi cercetat în libertate. Şaramet a fost lăsat să plece de la DIICOT vineri, în jurul orei 00.15. El va fi chemat, cel mai probabil, în perioada următoare pentru a da noi declaraţii, au spus sursele citate.

Cele 33 de persoane reţinute au fost duse în arestul Poliţiei Capitalei, urmând ca vineri să fie prezentante instanţei Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă.

La audieri au fost duse, joi, o sută de persoane, între care Aurel Şaramet şi angajaţi din Ministerul Economiei, după ce anchetatorii au descins la locuinţele a 50 de suspecţi şi la sediile societăţile acestora din Bucureşti, Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu.

Învinuiţii din dosar sunt acuzaţi că ar fi obţinut, în mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comerţului si Mediului de Afaceri, în baza unor documente falsificate, finanţarea unor proiecte de achiziţii utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de către liderii grupării, potrivit Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Activitatea infracţională a fost sprijinită, au arătat procurorii, de către învinuiţii Aurel Şaramet, având calitatea de director al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Alexandru Claudiu Cercel-Duca , vicepreşedinte BRD, Mihai Grigoroiu, Cătălin Ionuţ Roşu şi Andrei Atanasiu, angajaţi în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, şi Florian Dragoş Diaconescu.

Mihai Grigoroiu fusese numit recent în funcţia de director adjunct în Ministerul Economiei, la Autoritatea de Management al Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, Cătălin Ionuţ Roşu este auditor, iar Andrei Atanasiu era expert în Ministerul Economiei. Conform unui comunicat al Ministerului Economiei, a fost decisă încetarea activităţii celor trei în funcţiile ocupate.

Potrivit DIICOT, în perioada 2010-2012, membrii grupului infracţional organizat, constituit din 48 de persoane, sub coordonarea liderului Daniel Ruse, au realizat beneficii financiare substanţiale prin fraude bancare, respectiv obţinerea sau încercarea de a obţine un număr de 40 de credite de la 16 unităţi bancare de pe teritoriul României, prin utilizarea unor documente falsificate.

Liderul grupării infracţionale din dosarul fraudelor bancare de 22 de milioane de euro, Daniel Ruse, a candidat ca independent la alegerile din 2008 pentru Primăria Olteniţa, iar apoi, scrie presa locală, şi-a cumpărat o fermă de porci şi ar fi coordonat obţinerea de credite cu documente false.

Originar din judeţul Călăraşi, Ruse a fost al patrulea la alegerile din 2008 pentru funcţia de primar din Olteniţa, obţinând doar 9,24% din voturi, conform datelor Biroului Electoral Central.

Pe plan local, Ruse este cunoscut cu porecla „Tene”, iar din grupul său infracţional ar face parte, printre alţii, fraţii Moga, şi ei cu notorietate în judeţul Călăraşi, potrivit unor surse judiciare. Unul dintre fraţii Moga este finul lui Ruse, conform aceloraşi surse.