Interceptările de avioane militare ruse în spaţiul baltic şi est-european s-au dublat de la începutul anului
Aceste aeronave militare ruse se aventurează, fără a face cunoscut în prealabil, în spaţiul aerian al ţărilor membre ale NATO, deasupra Mării Baltice şi Mării Negre, a explicat reprezentantul Alianţei citat de AFP.
‘De la începutul anului, au fost de 2,5 ori mai multe interceptări decât anul trecut. Constatăm o creştere semnificativă’, a indicat acelaşi responsabil.
‘Ruşii doresc pur şi simplu să testeze apărarea noastră. De îndată ce (avioanele ruse) sunt detectate de către radarele de la sol sau de sistemele de supraveghere aeriană, două avioane de vânătoare NATO decolează pentru a încadra aparatul rus în semn de disuasiune’, a comentat în continuare oficialul NATO.
Aliaţii şi-au întărit considerabil prezenţa în ţările baltice şi în Polonia de la anexarea, în luna martie, a Crimeii la Federaţia Rusă şi în contextul în care criza din estul Ucrainei se agravează. Ei asigură misiuni de poliţie aeriană în ţările baltice, trimiţând în acelaşi timp mai multe avioane de vânătoare F-15, F-16 şi Eurofighter, în timp ce avioane de supraveghere Awacs ale NATO patrulează în spaţiul aerian al regiunii.
Jens Stoltenberg, aflat în Polonia în prima sa vizită oficială de la preluarea conducerii blocului nord-atlantic, la 1 octombrie, s-a întâlnit luni dimineaţa cu preşedintele polonez Bronislaw Komorowski şi cu noul premier Ew¹ Kopacz, după care s-a deplasat la baza Lask (centru) pentru a se întâlni cu piloţii şi militarii activi în misiunea de poliţie aeriană.
Zborurile avioanelor militare ruse nu sunt aparent incursiuni, ceea ce ar fi ‘clar o escaladă’, dar ele ‘constituie un subiect de securitate important’ pentru autorităţile aviaţiei civile, întrucât acestea nu sunt detectabile şi planul lor de zbor nu este anunţat, ceea ce ar putea crea întâlniri nefericite cu zboruri comerciale sau civile, a mai declarat responsabilul NATO