„Sunt așteptate oferte serioase din China și Rusia, de unde vin principalii candidați. Nu pot spune nimic despre SUA, ei încă analizează. Din conversațiile mele informale am aflat că și ei își doresc”, a explicat Iliev . Referitor la o potențială implicare a General Electric în proiectul Belene, Iliev a sugerat că americanii vor participa împreună cu rușii de la Rosatom.
„În momentul de față, din câte știu, sunt în derulare negocieri intense în cadrul consorțiilor, deoarece nici Rosatom nici chinezii nu pot intra singuri în cursă și știți că există condiția să fie folosite echipamente de la Rosatom „, a amintit Iliev.
Potrivit unor relatări din primăvară, şi-au exprimat interesul în acest proiect companiile Rosatom (Rusia), China National Nuclear Corporation, Framatom- o divizie a EDF (Franţa) şi Korea Hydro & Nuclear Power Co (Coreea de Sud).
Fostul director a reafirmat că Bulgaria are nevoie de această centrală – mai ales având în evoluția prețurilor la energia electrică în Europa. Iliev a infirmat speculațiile că că prețul energiei electrice care va fi produsă la viitoarea centrală nucleară de la Belene NPP ar fi de 3-4 ori mai mare decât prețurile pieței.
Procedura de selecție a unui investitor strategic pentru proiectul Belene a început pe 22 mai. Partea bulgară va participa la compania de proiect care va construi și opera centrala cu activele existemte deja, dar și cu toate avizele și licențele. Procedura stabilește o serie de condiții pentru protecția maximă a intereselor statului bulgar.
Procedura a fost dezvoltată astfel încât alți investitori nu vor putea avea decât pachete minoritare. De asemenea, statul bulgar ar dori ca cine participă la construcție să încheie și contracte de vânzare a energiei pe termen lung. Investitorii vor fi obligați să respecte proiectul aprobat de Comisia Europeană în 2007.
Investiția în noua centrală nucleară de la Belene, a doua din Bulgaria, ar urma să se ridice la maximum 10 miliarde de euro pentru cele două unități de câte 1.000 MW fiecare. Centrala este lângă Dunăre, deci lângă granița cu România, la circa 100 km de București.
Anul trecut, ministrul Energiei, Temenuzka Petkova, declara că autorităţile de la Sofia ar prefera un investitor care ar urma să construiască reactoarele în opt ani, pentru aproximativ nouă miliarde de euro.
Opinia generală a locuitorilor din regiune, a analiştilor, economiştilor şi chiar a unor parlamentari bulgari este că acest proiect nu va funcţiona. Şi dacă va fi pusă în funcţiune, centrala de la Belene va fi în beneficiul Rusiei care încearcă să îşi crească influenţa în Bulgaria.
În schimb, Guvernul de la Sofia susţine că, în condiţiile în care UE face presiuni pentru reducerea emisiilor de CO2 cu 30% Bulgaria are nevoie, mai mult ca niciodată, de o a doua centrală nucleară.
Bulgaria respectă de mai mulţi ani ţintele privind utilizarea energiilor regenerabile propuse pentru anul 2020. Aproximativ 19% din electricitatea consumată este produsă din surse regenerabile, comparativ cu o medie de 17% în UE. Pe de altă parte, Bulgaria foloseşte şi cărbune în unele dintre cele mai poluante termocentrale ale Europei pentru a genera 46% din electricitatea consumată, iar acest procent creşte în timpul iernii.