Interesele economice occidentale în Africa

Economica.net
21 01. 2013
43_algeria_africa_06_11_2011_5_20019700

Care sunt exact prezenţele industriale – mai ales franceze – în această regiune extrem de bogată în hidrocarburi ?Nu e de mirare că cele multe firme prezente în Algeria şi în Sahel sunt cele energetice, de construcţii, de transporturi şi servicii. Circa 20 de firme străine din sectorul ţiţeiului operează în prezent în Algeria alături de compania naţională Sonatrach.

Printre ele şi britanicul BP – ţinta atacului de acum doua zile alături de firma franceză de servicii CIS Catering – italianul ENI, spaniolii Repsol şi Cepsa. Doar acesta din urmă şi BP au anunţat că-şi evacuează personalul din ţară. Tot din domeniul energetic, activează în Algeria şi Sahel firme chinezeşti şi gigantul rus Rosneft. Vinci şi Areva care au deja de doi ani patru salariaţi francezi în mâinile rebelilor din Niger, au decis să-şi menţină angajaţii la faţa locului. În Algeria, gigantul Total este prezent cu o producţie ce se ridică la unu la sută din producţia totală a ţării. „Instalaţiile şi personalul sunt în siguranţă, am luat toate măsurile necesare” a declarat firma petrolieră, relateaza RFI Romania

Acelaşi grup Total, pe lângă afacerile din Algeria deţine şi vreo 40 de benzinării în Mali şi o serie de activităţi de explorare în Mauritania. Grupul de servicii petroliere Technip, fabricantul de ciment Lafarge şi grupul de materiale militare Thales au şi ei angajaţi expatriaţi în zona nord-africană. Firma de asigurări Axa are vreo 200 de angajaţi numai în Algeria dar mai ales în capitala Alger şi în oraşul Oran, ambele aflate în nordul ţării adică departe de zona de intervenţie a grupurilor islamiste. În Mali, dar în sudul ţării – cu alte cuvinte departe de actualele zone de luptă – este prezent şi operatorul de telefonie France Télécom.

Urmând îndeaproape instrucţiunile ministerului francez de externe, firma şi-a repatriat „tot personalul francez ne-esenţial”. În sectorul distribuţiei, dacă firma Carrefour a părăsit Algeria acum mai bine de trei ani, concurentul său Casino exploatează mai multe magazine în Niger şi Burkina Faso. Grupul hotelier Accor are 7 hoteluri în Algeria dar nici unul în Mali.

Ţară în care însă constructorul Bouygues e foarte prezent pe mai multe şantiere. La fel sunt prezente şi băncile BNP Paribas şi Société Générale cu zeci de agenţii răspândite în toată Algeria. Constructorul de maşini Renault care a semnat recent cu autorităţile de la Alger un acord privind construcţia unei uzine în ţară, afirmă că nu are încă niciun francez la faţa locului care să pregătească proiectul. În sfârşit, grupul farmaceutic Sanofi, prezent de două decenii în Algeria, ţară unde are şi două unităţi de producţie, a semnat luna trecută un acord pentru a construi cea mai mare uzină de medicamente din Africa şi Orientul Mijlociu. În septembrie anul trecut guvernul de la Alger a modificat legislaţia pentru a-i atrage mai uşor pe investitorii străini. Atacul de la Amenas ar putea da însă peste cap planurile oficialilor algerieni.