Interlopul din Târgovişte care l-a bătut pe poliţistul Codruţ Oprea a scăpat de doi ani de puşcărie
Curtea de Apel Ploieşti a pronunţat, luni, sentinţa în procesul în care Daniel Uţă, zis Danezu, a fost trimis în judecată pentru tentativă de omor asupra poliţistului Codruţ Oprea.
Instanţa a redus cu doi ani sentinţa pronunţată în septembrie de Tribunalul Dâmboviţa, care îl condamnase pe Uţă la 12 ani de închisoare, astfel că Daniel Uţă va avea de executat zece ani de detenţie.
Sentinţa pronunţată luni poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În septembrie, Daniel Uţă a fost condamnat de Tribunalul Dâmboviţa la 12 ani de detenţie, la care se adaugă trei ani de interzicere a unor drepturi. În plus, prin sentinţa dată în septembrie inculpatul a fost condamnat la plata unor daune morale în valoare de o sută de mii de lei şi plata serviciilor medicale către spitalele în care partea vătămată a fost tratată, dar şi la plata sumei de 6.299 de lei, reprezentând contravaloarea unui credit restant şi a penalităţilor, credit făcut de poliţist la o bancă.
Prin sentinţa de luni Curtea de Apel Ploieşti îl exonerează pe Uţă de la plata creditului contractat de victimă, menţinând obligativitatea condamnatului de a achita daunele morale şi costurile spitalizărilor.
George Daniel Uţă, zis „Danezu”, în vârstă de 22 de ani, care ar face parte din gruparea Ghenosu, este acuzat că în septembrie 2010 l-a lovit cu o sticlă în cap, într-un bar din Târgovişte, pe poliţistul Codruţ Oprea de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Dâmboviţa. După ce l-a lovit pe poliţist, Uţă a fugit de la locul faptei, fiind ulterior prins într-un apartament din Bucureşti şi arestat.
În urma incidentului, poliţistul Codruţ Oprea a fost dus în comă la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, unde a fost operat pentru un hematom cerebral.
Codruţ Oprea a suferit, la spitalul din Capitală, două intervenţii chirurgicale de mare risc pentru îndepărtarea hematomului de la nivelul creierului şi pentru efectuarea unei decompresii cerebrale. Codruţ Oprea a fost transferat la începutul lunii noiembrie 2010 la o clinică specializată în neurochirurgie din Austria.
La 30 martie 2011, el a fost adus în ţară şi internat la Spitalul Militar din Capitală, Ministerul Administraţiei şi Internelor suportând costurile tratamentului. Ulterior, el a fost transferat la Spitalul Floreasca.
În urma apelului umanitar lansat de conducerea MAI, angajaţii instituţiei au contribuit benevol cu sume de bani pentru a susţine tratamentul poliţistului, fiind achitate astfel o parte din serviciile medicale. Totodată, societatea civilă a susţinut apelul umanitar lansat de familie prin intermediul mass-media.
În 23 august, mama poliţistului a primit, la Spitalul Floreasca, decoraţia Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler acordată fiului ei în 12 august de preşedintele Traian Băsescu.