International Chemical Investors Group (ICIG) a semnat un acord cu Clariant pentru achiziționarea fabricii de bioetanol dezafectate din Podari, România, potrivit unui anunț al ICIG. Astfel, în viitor, unitatea va fi exploatat de Corden BioChem, filiala de biotehnologie a ICIG. Corden BioChem operează deja una dintre cele mai mari instalații de fermentare din Europa în parcul industrial din Frankfurt-Höchst, Germania.
Conform planurilor companiei, fabrica va fi repusă în funcțiune cât mai curând posibil după încheierea tranzacției și va reangaja o mare parte dintre angajații concediați de Clariant după dezafectare.
Achiziția fabricii din Podari extinde capacitățile de fermentare aerobă ale Corden BioChem cu aproximativ 1 500 m³ (volum brut). În plus, amplasamentul va oferi Corden BioChem o nouă capacitate de 10 000 m³ pentru fermentații anaerobe.
Se anunță noi investiții
Potrivit companiei, dimensiunile fermentatoarelor Podari, cuprinse între 300 și 2.500 m³, vor permite Corden BioChem să ofere servicii de fermentare la scară largă, la costuri competitive, planul producătorului german fiind de a continua investițiile în România.
„Ca parte a reorganizării amplasamentului într-un producător contractual flexibil de produse de fermentare, ICIG planifică investiții suplimentare de zeci de milioane de euro, în special pentru operațiunile necesare din aval”, se mai arată în comunicat.
International Chemical Investors Group este un grup industrial privat cu o cifră de afaceri totală de peste 3,6 miliarde de euro. ICIG se concentrează pe mai multe platforme principale: produse chimice fine sub marca WeylChem, produse chimice de îngrijire (Catexel), cloroviniluri (Vynova), compuși (Benvic), hidrocarburi
Amintim că producătorul elvețian Clariant a demarat în 14 iunie 2022 , în urma unei investiții de 140 de milioane de euro, producţia primelor cantităţi de etanol celulozic de uz comercial la fabrica sa din Podari. Întreaga cantitate urma să fie preluată de Shell, în baza unui contract multianual.
Fabrica a anunţat atunci că va produce aproximativ 50.000 de tone de biocombustibili de a doua generaţie din 250.000 de tone de reziduuri agricole de provenienţă locală.
Ulterior, facilitatea din Podari a raportat pierderi după înregistrarea unor probleme tehnice, ceea ce înseamnă că producţia nu a ajuns niciodată la capacitate deplină. Drept urmare, unitatea unde lucrau 120 de persoane a fost închis.
La șase luni de la deschidere compania anunțăa o depreciere a acestui activ (“impairment” în egleză) de 225 de millioane de franci elvețieni, echivalentul a circa 227 de milioane de euro.