International Herald Tribune va fi redenumit International New York Times

Economica.net
26 02. 2013
international_herald_tribune_devine_international_new_york_times_16013900

Compania de media speră ca prin această schimbare să-şi crească audienţa.

Cotidianul International Herald Tribute, devenit celebru la nivel mondial graţie filmului „Cu sufletul la gură/ A bout de souffle” (1960), de Jean-Luc Godard, unde personajul interpretat de Jean Seberg îl vindea pe stradă, va fi redenumit International New York Times „mai târziu anul acesta”, potrivit unui comunicat al grupului de media american. Publicaţia va fi editată la Hong Kong, Paris, Londra şi New York.

Modificarea de nume va fi asociată dezvoltării serviciilor pe internet şi mobile, pentru a obţine „o versiune internaţională pe platforme multiple a New York Times, care va fi concepută şi editată în mod specific pentru publicul internaţional”, arată grupul de media, care promite că va oferi mai multe detalii în viitorul apropiat.

În prezent, International Herald Tribune îşi împarte corespondenţii cu New York Times, cu un efectiv cumulat de 1.100 de persoane (jurnalişti, fotografi, editori etc.).

Un purtător de cuvânt al International Herald Tribune a dat asigurări că nu există intenţia de a se reduce echipele, ci mai degrabă un angajament de „a investi în resursele editoriale din Europa şi Asia”.

Cotidianul, care a sărbătorit 125 de ani de la înfiinţare în 2012, este distribuit în varianta tipărită în peste 160 de ţări şi are „milioane de cititori” pentru ediţia online.

A fost publicat pentru prima dată în octombrie 1887, sub titlul de Paris Herald, ca ediţie europeană a New York Herald. După închiderea New York Herald, în 1966, New York Times şi Washington Post au intrat în acţionariat, iar jurnalul a primit numele actual în 1967.

Din 1991, New York Times şi Washington Post au fost singurii acţionari ai ziarului, cu câte 50%. În 2003, New York Times a devenit acţionar unic al cotidianului.

Modificarea anunţată pentru International Herald Tribune face parte, se pare, din strategia actuală a grupului de media american, care îşi concentrează atenţia pe cea mai puternică marcă a sa – New York Times.

Astfel, The New York Times a anunţat în urmă cu câteva zile că vrea să vândă publicaţia The Boston Globe, precum şi o serie de alte active, inclusiv din filiala sa New England Media Group. Wall Street Journal scria, la sfârşitul săptămânii trecute, citând surse apropiate dosarului, că The Times poartă negocieri de circa un an cu un potenţial grup de cumpărători, care îi include pe fostul preşedinte al The Boston Globe Rick Daniels şi directorul Heberden Ryan de la compania Boston Post Partners. În afară de publicaţia The Boston Globe, site-ul său de internet şi compania de marketing GlobeDirect, filiala New England Media Group deţine site-urile Boston.com şi Telegram.com, Worcester Telegram & Gazette, precum şi o participaţie de 49% la Metro Boston.

The New York Times a mai încercat să vândă The Boston Globe, în 2009, însă a renunţat din cauza unor oferte insuficiente. Grupul de presă a cumpărat The Boston Globe în 1993, pentru 1,1 miliarde de dolari, apoi Worcester Telegram & Gazette, în 2000, pentru 295 de milioane de dolari.

The New York Times Company este o companie internaţională de media, care deţine, printre altele, titlurile The New York Times, The International Herald Tribune, The Boston Globe, NYTimes.com, BostonGlobe.com, Boston.com. Preşedintele The New York Times Company este Arthur Ochs Sulzberger Jr., a cărui familie deţine controlul publicaţiei The New York Times din 1896.