Internet gratis în România și toată Europa. Ce trebuie să faci pentru a te conecta

Localitățile din Uniunea Europeană, inclusiv cele din Româna, au creat încă din 2018 rețele de internet wireless cu acces gratuit, în parcuri, piețe și alte spații publice. Acum, UE a lansat o aplicație care facilitează accesul la WiFi gratuit și de mare viteză în spațiile publice, anunță reprezentanța Comisiei Europeane în România.
Economica.net - sâm, 12 oct. 2024, 21:59
Internet gratis în România și toată Europa. Ce trebuie să faci pentru a te conecta

Cu ajutorul aplicației WiFi4EU, poți localiza rapid hotspot-urile disponibile din apropierea ta și poți să accesezi o rețea de peste 93.000 de hotspot-uri în întreaga Europă, inclusiv Islanda, Marea Britanie și Liechtenstein, având o experiență online privată, fără urmărire sau colectare de date.

După ce ați descărcat aplicația, deschideți-o și va afișa automat hotspoturile WiFi4EU din apropiere. Apoi, puteți găsi hotspoturile Wi-Fi pe dispozitivul mobil.

Poți descărca aplicația (disponibilă pentru iOS și Android), accesând acest link.

Inițiativa WiFi4EU a fost lansată oficial de Comisia Europeană în anul 2018, ca parte a unui efort amplu de a reduce decalajul digital dintre cetățenii din diferite regiuni ale Uniunii Europene. Scopul principal al acestui program este de a oferi acces gratuit la internet de mare viteză în spațiile publice din orașele și comunele din Europa, inclusiv din zonele mai puțin dezvoltate sau izolate, unde accesul la internet nu este atât de facil.

Administrațiile locale din întreaga Uniune Europeană au avut oportunitatea de a aplica pentru voucherele WiFi4EU cu o valoare de 15.000 de euro, în mai multe runde de finanțare, fiecare rundă fiind extrem de competitivă. Cererea de finanțare a fost mare, iar alocarea fondurilor s-a făcut pe principiul „primul venit, primul servit”. Administrațiile selectate au avut la dispoziție un termen limitat pentru a implementa punctele de acces Wi-Fi, în colaborare cu furnizori de echipamente specializați. În total, bugetul s-a ridicat la 108 milioane de euro alocați în patru apeluri de priecte.

România a fost unul dintre beneficiarii majori ai programului WiFi4EU, multe administrații locale primind finanțare pentru a implementa puncte de acces Wi-Fi în spații publice. În total, țara noastră dispune de 8.000 de hot spoturi publice gratuite atât în orașe, cât și în zone rurale.

Printre localitățile care au primit fonduri se numără:

  1. Primăria Municipiului Brașov – a instalat puncte de acces Wi-Fi gratuit în spații publice, cum ar fi piețele și parcurile orașului.
  2. Primăria Municipiului Cluj-Napoca – unul dintre orașele care au implementat rapid puncte de acces, conectând piețe și instituții culturale la rețeaua WiFi4EU.
  3. Primăria din Baia Mare – a utilizat fondurile pentru a oferi acces gratuit la internet în mai multe zone turistice și spații publice.
  4. Primăria din Sibiu – a instalat puncte de acces în zonele turistice din centrul vechi al orașului.
  5. Primăria din Oradea – a implementat proiectul în principalele parcuri și piețe publice.
  6. Primăria din Constanța – a instalat hot spot-uri pe faleză și în zona cazinoului

Bugetul total alocat pentru WiFi4EU a fost de aproximativ 120 de milioane de euro pentru perioada 2018-2020, cu scopul de a instala puncte de acces Wi-Fi gratuite în cel puțin 8.000 de comunități europene până la finalul programului.

Te-ar mai putea interesa și
Liderul conservatorilor germani promite că țara va avea un rol mai important în UE dacă CDU va câștiga alegerile
Liderul conservatorilor germani promite că țara va avea un rol mai important în UE dacă CDU va câștiga alegerile
Liderul Uniunii Creştin-Democrate din Germania (CDU), Friedrich Merz, a promis sâmbătă că ţara sa va avea un rol mai important în interiorul Uniunii Europene dacă blocul conservator german va......
Compania Alro Slatina se arată optimistă în privința accesului său pe piața nord-americană, dominată în ultimii ani de producătorii din China
Compania Alro Slatina se arată optimistă în privința accesului său pe piața nord-americană, dominată în ultimii ...
Perspectivele pentru exporturile de aluminiu românesc cât şi european pe piaţa nord-americană, dominată în ultimii ...
Ciolacu: Agențiile de rating confirmă stabilitatea macroeconomică a României
Ciolacu: Agențiile de rating confirmă stabilitatea macroeconomică a României
Agenţiile de rating confirmă stabilitatea macroeconomică a României, a afirmat sâmbătă premierul Marcel Ciolacu, relatează ...
Uniunea Creştin-Socială solicită limitarea cererilor de azil primite de Germania la 100.000 pe an
Uniunea Creştin-Socială solicită limitarea cererilor de azil primite de Germania la 100.000 pe an
Uniunea Creştin-Socială (CSU), partenerul bavarez al Uniunii Creştin-Democrate din Germania (CDU), a adoptat sâmbătă ...