Internetul broadband în România: Viteze mari, preţuri mici, dar penetrare redusă

Piaţa românească de internet în bandă largă (broadband) este o combinaţie între indicatori buni şi slabi, cu un nivel ridicat de concurenţă, viteze mari de transfer şi preţuri mici, dar şi penetrare redusă, decalaj mare între oraşe şi sate şi pondere redusă a conexiunilor DSL, potrivit ANCOM.
Economica.net - mar, 03 apr. 2012, 09:02
Internetul broadband în România: Viteze mari, preţuri mici, dar penetrare redusă

„Concurenţa între operatori are la bază infrastructura acestora. În plus, România este singura piaţă din Uniunea Europeană în care accesul WBA nu are nevoie de reglementare. În privinţa vitezei, România este una dintre ţările cu cea mai rapidă viteză de acces internet din lume, viteza medie în orele de vârf fiind de 34 Mbps. De asemenea, trei din primele zece oraşe cu cele mai rapide viteze de acces internet din Europa se află în România”, a declarat directorul de reglementare al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Eduard Lovin, prezent la un eveniment de specialitate.

El a adăugat că operatorii locali practică printre cele mai competitive tarife la serviciile telecom din Europa.

„Spre exemplu, un abonament de 10 euro/lună include servicii de telefonie, televiziune şi acces la Internet la viteze de până la 100 Mbps. De asemenea, pe segmentul telefoniei mobile operatorii au în ofertă abonamente de 3,5 euro/lună care permit acces la Internet prin tehnologia 3G şi trafic nelimitat, primii 5 GB fiind cu viteză nerestricţionată”, a spus Lovin.

Un prim indicator slab al pieţei locale de broadband este reprezentat de penetrarea foarte redusă a acestor servicii, care se situează în mod constant la jumătatea mediei europene, cu 15% populaţie, respectiv 39% gospodării, conform datelor valabile la finele primului trimestru al anului 2011.

„În plus, doar 19% dintre conexiunile de acces la Internet în bandă largă (broadband) la punte fixe sunt instalate în mediul rural. De asemenea, sub 30% din conexiunile la Internet sunt DSL, indicator inferior mediei europene, de 77%”, a spus Lovin.

Potrivit datelor ANCOM, la finele lunii iunie 2011 numărul de conexiuni în bandă largă au ajuns la 3,13 milioane, de la 3 milioane în decembrie 2011. La această cifră se adaugă încă 3,53 milioane de conexiuni active în bandă largă la puncte mobile prin tehnologii EDGE, CDMA, EV-DO şi 3G.

„98% dintre conexiunile de acces la internet în bandă largă aveau o viteză de transfer de cel puţin 2 Mbps, în timp ce 62% de cel puţin 10 Mbps”, a mai spus Lovin.

Scopul ANCOM este protejarea intereselor utilizatorilor de comunicaţii din România, prin promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate şi încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură.

Te-ar mai putea interesa și
Grecia a început testele la o nouă centrală electrică mare pe gaze, aproape de granița cu Bulgaria
Grecia a început testele la o nouă centrală electrică mare pe gaze, aproape de granița cu Bulgaria
Thermoilektriki Komotinis, o centrală electrică de ultimă generație cu ciclu combinat de gaze cu o capacitate de 877 MW, a fost lansată în teste săptămâna trecută, potrivit presei din......
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Lotul 1 se deschide azi la ora 16:00
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Lotul 1 se deschide azi la ora 16:00
Lotul 1 Dumbrava - Mizil al A7 Ploiești - Buzău va fi dat în trafic luni la ora 16:00, potrivit unor informații transmise ...
România a dat 1,3 miliarde de euro sub formă de ajutoare de stat
România a dat 1,3 miliarde de euro sub formă de ajutoare de stat
Valoarea totală a ajutoarelor de stat aprobate în România a atins, în perioada 2019-2023, suma de 1,3 miliarde euro, ...
Domeniu de 94 de hectare, scos la vânzare în Maramureș
Domeniu de 94 de hectare, scos la vânzare în Maramureș
Una dintre cele mai rare și valoroase proprietăți istorice din România, un ansamblu de 4 case tradiționale cu șură ...