Internetul e în toate. La ce ne aşteptăm de la CES 2015, cea mai mare expoziţie de tehnologie

Producătorii de electronice de toate formele şi mărimile vor să păşească spectaculos în 2015, aducând cele mai proaspete gadget-uri şi tehnologii la Consumer Electronics Show (CES), care va începe duminică în Las Vegas. La începutul fiecărui an, grandioasa expoziţie dă tonul pentru industria high-tech.
Economica.net - sâm, 03 ian. 2015, 22:01
Internetul e în toate. La ce ne aşteptăm de la CES 2015, cea mai mare expoziţie de tehnologie

La începutul lui 2014, CES a pus în scenă o legiune de „wearables” (gadget-uri deghizate în accesorii de fashion sau accesorii cu funcţii de gadget), ecrane flexibile, care se pot deforma, automobile „inteligente” care conduc autonom, fără asistenţa unui şofer, sau electrocasnice conectate la internet pentru că, nu-i aşa, internetul este în toate. Anul care a urmat nu a adus însă şi concretizarea cu succes a conceptelor prezentate la expoziţia de la Las Vegas. Gadget-urile orientate către sănătate şi fitness încă nu şi-au atins potenţialul, electrocasnicele şi dispozitivele „pentru casă” cu funcţii smart sunt încă produse de nişă, iar robotizarea automobilului s-a strecurat, lent, de la periferie spre mainstream.

CES 2015 va dezvolta temele propuse în ultimii ani, fără vreo tehnologie nouă care să „rupă gura târgului”. The Verge prezintă principalele previziuni în ajunul expoziţiei de la Las Vegas, primul mare eveniment din an pentru pasionaţii de tehnologie.

Maşini care conduc singure

Automobilul autonom nu este o idee nouă. În ultimii ani, companii din industria auto şi din sectorul IT, de la Audi la Google, au făcut prezentări şi demonstraţii care anunţă o eră în care nu va mai trebui să fim atenţi la drum, în care şoferul va deveni simplu pasager. Desigur, maşina care conduce singură este încă departe de showroom. Tehnologia este încă tânără şi trebuie perfecţionată, legislaţia trebuie adaptată, iar clienţii trebuie informaţi.

CES 2015 va aduce numeroase demonstraţii cu maşini autonome, alături de cele mai proaspete sisteme pentru automobilul „inteligent” – conectat permanent la internet, capabil să răspundă la gesturi sau comenzi vocale.

LG se dă în spectacol

Compania sud-coreeană s-a asigurat că va fi în centrul atenţiei la CES, expoziţia celor de la LG ocupând standul central la Las Vegas Convention Center. LG vrea să domine agenda expoziţiei şi să eclipseze în sfârşit marele rival Samsung. Circulă zvonuri că LG va lansa la CES 2015 smartphone-ul flexibil G Flex 2, alături de ceasul smart G Watch R 2 şi alte wearables.

De asemenea, grupul sud-coreean va dezvălui o nouă tehnologie pentru iluminarea mai eficientă a televizoarelor LCD – iluminarea „Quantum Dot” – şi va aduce la expoziţie un pluton de televizoare OLED cu rezoluţie 4K, alături de noua serie de TV-uri ultra-subţiri din seria Art Slim. Tot în zona TV, LG va prezenta webOS 2.0, noua versiune a sistemului de operare pentru televizoare care a propulsat compania sud-coreeană în poziţia de lider al acestei pieţe.

În tolba LG se vor mai găsi difuzoare audio inteligente, noi monitoare cinema-wide (raport de aspect 21:9) pentru computere şi un parteneriat cu Mercedes-Benz pentru dezvoltarea de automobile autonome.

Marii producători de telefoane par mai degrabă discreţi

În timp ce LG mizează pe bombardarea din toate direcţiile a vizitatorilor CES, principalii competitori ai companiei în arena smartphone-urilor par să fi fost prinşi pe picior greşit. Samsung şi Sony traversează o perioadă de regândire a strategiei pentru a combate ascensiunea producătorilor chinezi, în timp ce Lenovo, proaspătul proprietar al Motorola, nu pare să ştie încă cum va integra noul business în grup. Între timp, Microsoft, care a înghiţit Nokia, pregăteşte o nouă revizalizare a afacerilor mobile odată cu Windows 10. Principalele atracţii vor fi probabil modelele Sony şi LG echipate cu noul cipset Snapdragon 810 de la Qualcomm.

Totuşi, CES nu a fost niciodată o referinţă pentru piaţa smartphone-urilor, producătorii nedorind să dea cărţile pe faţă prea devreme, în aşteptarea Mobile World Congress care va avea loc în primăvară la Barcelona.

Wearables. Sau cum companiile de fashion devin producători de gadget-uri

Cu un an mai bătrâni, producătorii de gadget-uri vor încerca la CES 2015 să remedieze eşecurile anului 2014 în materie de wearables – gadget-uri care pot fi purtate de utilizator. Anul acesta, expoziţia de la Las Vegas va găzdui, printre altele, standuri ale Adidas, New Balance sau L’Oreal, care vor să aducă gadget-uri pentru fitness sau chiar îmbrăcăminte smart.

Piaţa de wearables este atacată însă şi de un nume răsunător în industria IT. Intel, cel mai mare producător de microprocesoare pentru computere personale, încearcă să creeze ambalaje cât mai atractive pentru gadget-urile pe care le-a dezvoltat în ultimii doi ani, de când a decis să investească în revoluţia mobilă şi electronice de consum.

Smartwatch-urile, în pană de inspiraţie

În ultimul an, piaţa ceasurilor inteligente a fost zguduită de lansarea Android Wear şi de prezentarea Apple Watch. Producătorii mai vechi de ceasuri smart, precum Pebble, vor ocoli CES 2015, potrivit surselor citate de The Verge. Apple Watch va ajunge pe piaţă abia în primăvară, iar producătorii asociaţi cu Google în proiectul Android Wear nu sunt încă pregătiţi să dea cărţile pe faţă, probabil cu excepţia LG.

Intel Broadwell

Expoziţia Intel de la CES 2015 va fi dominată de prezentarea noilor microprocesoare „Broadwell”, a cincea generaţie a familiei Core. La fel ca în ultimii ani, Intel s-a concentrat mai degrabă pe reducerea consumului de energie şi implicit a căldurii disipate de cipuri, astfel că principala atracţie a noilor procesoare va fi o durată de viaţă mai îndelungată a bateriei laptop-urilor şi chiar posibilitatea ca acestea să devină mai subţiri având în vedere amprenta termică mai îngăduitoare. De asemenea, cele mai eficiente energetic dintre cipurile Broadwell vor putea funcţiona fără ventilatoare, eliminând astfel singurul element mecanic şi principala sursă de zgomot din laptop-urile moderne.

Drone peste tot

Ajunse în mainstream, dronele au obţinut propriul pavilion la CES 2015, notează BBC. Torquing Group va prezenta Zano, o dronă finanţată prin Kickstarter care încape în palmă dar poate realiza capturi video HD. Air Dog vine cu drona care promite să-şi urmărească şi filmeze stăpânul cu o cameră GoPro, un produs similar sosind şi de la cei de la Hexo+.

GoPro are o prezentare programată pentru marţi, însă surse apropiate situaţiei susţin că producătorul de camere digitale nu este pregătit încă să anunţe propria dronă.

Unul dintre pionierii industriei dronelor, Parrot, vine de asemenea la CES cu produse noi.

Imprimante 3D

În urmă cu trei ani, CES găzduia doar două firme specializate în imprimante 3D. În 2015, sunt peste 20. În timp ce unii jucători din industrie au îmbrăţişat noua tehnologie, consumatorii casnici încă nu se arată convinşi că au nevoie de imprimante 3D. Astfel, cucerirea publicului larg pare principala provocare pentru producătorii de imprimante 3D.

Makerbot atacă problema cu software care învaţă imprimanta să creeze diverse accesorii, precum huse sau carcase pentru smartphone-uri, în timp ce compania irlandeză Mcor vine cu imprimante capabile să creeze obiecte decorative multicolore din hârtie şi cerneală cu detalii impresionante.

Internet în toate, realitate virtuală

Intenţia producătorilor de electrocasnice de a conecta toată casa la WiFi sau Bluetooth nu reprezintă o noutate. Companiile nu au reuşit însă până acum să implementeze conceptul de „smart, connected home” într-un mod omogen, fiabil şi uşor de utilizat. CES 2015 ar putea aduce alianţe între companii pentru a face posibilă interconectarea diverselor dispozitive din locuinţă şi stabilirea unor standarde comune. Intel nu a întârziat să intervină, prezentând recent o platformă menită să servească drept hub pentru aparatele conectate dintr-o locuinţă inteligentă. Apple a lansat de asemenea HomeKit şi, deşi compania nu va fi prezentă la CES, platforma va fi reprezentată de alţi producători care au parteneriate cu gigantul din Cupertino. Samsung propune de asemenea propria platformă SmartThings, la concurenţă cu cuplul Google-Nest şi cu AllSeen Alliance/AllJoin, alianţa formată în jurul Qualcomm, cel mai mare producător de microprocesoare pentru smartphone-uri şi tablete.

Odată cu CES 2015, dispozitivele de realitate virtuală sunt mai aproape ca niciodată de statutul de produse de larg consum. Facebook a cumpărat în martie anul trecut Oculus VR pentru 2 miliarde de dolari, pariind o sumă uriaşă de bani că ecranul lipit de faţă reprezintă viitorul. Răsfăţată la ultimele două ediţii ale CES, Oculus şi ochelarii săi Rift vor avea în acest an pentru prima dată competitori serioşi la show-ul din Las Vegas.

Te-ar mai putea interesa și
BNR: Soldul creditului neguvernamental a ajuns în noiembrie la valoarea de 418,1 miliarde de lei
BNR: Soldul creditului neguvernamental a ajuns în noiembrie la valoarea de 418,1 miliarde de lei
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în noiembrie 2024 cu 0,5% faţă de luna anterioară (0,1% în termeni reali), până la nivelul de 418,154 de miliarde......
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să se impună înghețarea pentru tot anul 2025
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să ...
Cheltuielile de personal ale statului al crescut în anul 2024 cu 32 de miliarde de lei, și au ajuns la 164 de miliarde ...
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Departamentul de Stat american a anunţat vineri sancţiuni împotriva oligarhului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul ...
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în următoarele zile până la valoarea ...