Internetul în Blackout. Noile versiuni ale Chrome și Firefox ar putea crea probleme pentru site-urile web

21 02. 2022
Tired business professional looking at laptop while sitting at desk in creative office
Tired business professional looking at laptop while sitting at desk in creative office

Site-urile web din întreaga lume ar putea fi blocate în curând, după ce Google va lansa o actualizare majoră în următoarele săptămâni. Chrome 100 este cea mai recentă versiune a gigantului internetului, dar, atunci când va fi lansată luna viitoare, ar putea cauza un blackout pe internet. Noua versiune de Chrome este programată să fie lansată pe 29 martie, în timp ce în cazul Firefox data a fost fixată la 3 mai.

Mozilla a lansat un experiment anul trecut pentru a vedea dacă versiunea 100 va afecta site-urile. A afectat un număr mic de site-uri (unele foarte mari, totuși) care nu au putut analiza un șir user-agent care conținea un număr de trei cifre. Printre cele notabile site-uri afectate se numără HBO Go, Bethesda și Yahoo, Eurosport Player, Daimler. Defecțiunile includ mesaje de tip „browser not supported”, probleme de redare a site-ului, eșecuri de analiză, erori 403 și așa mai departe.

Acest dezastru digital iminent are legătură cu noua identitate a lui Chrome și cu modul în care site-urile web interacționează cu aceasta. Majoritatea site-urilor online sunt configurate pentru a fi vizualizate pe un browser cu un denumire din două cifre – de exemplu, actualul Chrome de la Google se numește 98.

Cu toate acestea, atunci când se va trece la trei cifre, implicațiile ar putea fi uriașe, mai ales dacă dezvoltatorii nu s-au pregătit pentru această schimbare mică, dar dramatică.

Această eroare se aseamănă puțin cu bug-ul mileniului, care a provocat o mare îngrijorare în 1999, când unii experți se temeau că anul 2000 va duce la prăbușirea PC-urilor din întreaga lume. Deși acel dezastru nu a devenit niciodată realitate, au existat probleme anterioare cu software-ul web și cu numele acestora.

Google prezintă cele mai recente actualizări ale Chrome pentru a menține utilizatorii în siguranță

Atunci când browserele au ajuns la versiunea 10, în urmă cu puțin peste 12 ani, au fost descoperite multe probleme cu bibliotecile de analiză User-Agent, deoarece numărul versiunii a trecut de la o cifră la două. Acest lucru a făcut ca unele site-uri să afișeze erori și să devină imposibil de vizualizat pentru public. Bibliotecile de analiză User-Agent ajută browserul să știe ce dispozitive sunt folosite și să se asigure că elementele sunt compatibile.

Nu este clar cât de rău ar putea deveni lucrurile luna viitoare, dar echipa de la Mozilla a postat recent un mesaj online în care își explică îngrijorările.

„Versiunea majoră 100 este o piatră de hotar importantă atât pentru Chrome, cât și pentru Firefox. De asemenea, are potențialul de a provoca defecțiuni pe site-urile web, deoarece trecem de la un număr de versiune din două cifre la unul din trei cifre”, a declarat echipa Mozilla.

Din fericire, se pare că Google și firme precum Mozilla iau problemele în serios și lucrează la modalități de a limita pagubele.

Potrivit Mozilla, atât Firefox, cât și Chrome au derulat experimente pentru a ajuta la detectarea posibilelor întreruperi ale site-urilor web. Aceste teste vor continua să se desfășoare până la lansarea versiunii 100.

Există, de asemenea, strategii de atenuare a efectelor, în cazul în care versiunea 100 provoacă pagube mai mari decât se anticipa asupra site-urilor web. De exemplu, Mozilla spune că va repara „la cald” site-urile care nu funcționează corect, iar Google și Microsoft ar putea activa un parametru care să determine „înghețarea” temporară a versiunii raportate de browserul web la numărul 99.