Interviu Alain Marin, CEO Ascar

Ion Dobreanu - vin, 30 aug. 2024, 14:00
Interviu Alain Marin, CEO Ascar

1. Cum ati inceput acest business?

Ca in cele mai multe cazuri, lucrand in domeniu. Pe perioada facultatii trebuia sa-mi iau si un job in paralel pentru a putea tine pasul cu viata din Bucuresti. Avand pasiunea pentru masini inca de mic, mi-a fost cel mai la indemana acest domeniu si prin urmare m-am angajat la o firma de inchirieri auto. Dupa cativa ani buni, petrecuti la acea companie, am simtit ca pot face mai mult decat imi ofera la acel moment compania unde lucram si asa a luat nastere brandul Ascar.

2. Care este viziunea companiei de inchirieri auto Ascar rent a car ?

Pe langa masini, iubesc tehnologia si incerc sa-i dau un sens evolutiv de fiecare data. Inca de la inceput, desi era un domeniu in care firmele mari dictau ritmul, am incercat sa-mi pun amprenta si am adaugat putina tehnologie in serviciul de inchirieri auto. Am inceput sa dezvolt un website cat mai prietenos cu clientii si cat mai ofertant din punct de vedere al informatiilor si modului de utilizare. Fara sa stiu ce va urma, simteam ca trebuie cumva sa folosesc mai mult high tech in domeniul de rent a car in care totul decurgea pe modul foarte clasic. Gandeste-te ca 90% plateau cash, contractele erau toate fizice si cand am inceput cu plata cu cardul foloseam Imprinter.

Ce este imprinterul?

Era un dispozitiv de la banca la care aveam contul. Modul de utilizare era unul cel putin dubios, avand in vedere ca faceam asta in parcarea aeroportului, cu clientul langa noi. Puneam un cec pe baza imprinterului, peste care puneam cardul clientului si apoi trageam partea de sus a imprinterului pentru a imprima datele cardului pe cec. Apoi completam cu sumele de plata si puneam sa semneze clientul. Apoi sunam Romcard pentru a ne autoriza plata de pe cec. Toate asta cu clientul in parcare. Proces care dura cam 20 minute, uneori mai mult pana ne raspundea Romcard la telefon.

Ei, de la acest mod ‘’antic’’ de a incasa bani cu cardul, desi atunci era ceva nou, la ceea ce folosim acum este foarte multa munca in spate si mai mult de atat…este increderea clientilor castigata de-a lungul timpul in a plati cu cardul fara sa se gandeasca ca ceva nu este in regula.

In momentul de fata, in 2 minute, nu doar ca-ti rezervi masina si o si platesti…dar ai si contractul semnat, si factura pe mail si raportul de livrare pregatit.

Si, mai mult decat atat, avem cel mai nou serviciu al nostru, Easy Rent, care-ti permite sa-ti si ridici masina imediat dupa ce ai facut tot procesul de rezervare. Pot sa ridici singur masina cand vrei, fara sa mai stai dupa agentul de rent a car si la fel si la drop off.

Rent a car ul a devenit parte din vietile noastre si folosim acest serviciu pentru activitati care nu mai necesita multa planificare din timp. S-a intamplat ceva acum si ai nevoie de masina (ca-i vacanta, ca-i business, ca-i nevoie…) ? O poti rezerva, o poti plati, semna contract si ridica masina in cateva zeci de minute.

Cu siguranta totul se va simplifica si mai mult pe viitor si va deveni mai usor de utilizat odata cu cresterea consumului.

3. Cum a fost perioada pandemiei pentru Ascar?

O perioada foarte grea pentru noi avand peste 70% clienti straini sau romani care vin acasa in concedii.
Am avut foarte multe anulari, in perioada lock down-ului, si o scadere considerabila a cererilor, dar evident ca atunci cand ‘o piata’ are probleme se naste una noua. Au fost in crestere cererile romanilor aflati in tara pentru iesiri scurte de weekend sau chiar vacante mai lungi prin tara. Pe scurt ne-am adaptat si am mers mai departe.

4. Care sunt previziunile pietei pentru urmatorii 2-3 ani?

Desi este foarte greu in aceste vremuri sa faci previziuni pe termen lung si foarte lung, tind sa cred ca piata se va mentine in crestere si ca se va ajunge ca rent a car-ul sa fie folosit la fel ca atunci cand iti comanzi un taxi. Ceva banal dar necesar.

Faptul ca oamenii se plimba mult mai mult acum pe tot globul…face ca serviciul de inchirieri auto sa fie mai cunoscut, mai folositor si mai utilizat.
Acest lucru vine cu bune si rele, se va vedea o crestere mare la nivel de clienti (trafic) dar cred eu ca va exista si o scadere a preturilor facand o medie pe toata perioada anului.

5. Care sunt planurile pentru viitor?

Planurile sunt mari si multe. Dar pe scurt spus, avem 2 mari directii pe care vrem sa le dezvoltam in perioada urmatoare:

1. Acoperire – Avem in plan sa mai deschidem cel putin 2 locatii in 2025. Momentan activam in Bucuresti cu sediul in centru, la Universitate, si in Aeroportul Otopeni cu sediul in incinta parcarii Olimpia de langa Plecari. In anul 2024 avem in vedere deschiderea unor locatii Ascar rent a car in orasele Iasi si Cluj Napoca, urmand ca in viitorii 2-3 ani sa deschidem si in orase precum Sibiu, Timisoara, Bacau, Brasov, Constanta, Craiova.

2. Digitalizare – Pana la sfarsitul acestui an suntem in teste cu serviciul Easy Rent care va fi 100% functional, in forma in care ne dorim noi sa-l oferim, cel tarziu la inceputul sezonului estival al anului 2025.

Serviciul Easy Rent oferit de Ascar va revolutiona piata de rent a car din Romania si nu numai. Va fi atat de usor de folosit si accesibil pentru toata lumea incat va fi o solutie de zi cu zi a problemelor de mobilitate.

6. Daca ati putea schimba doar un singur lucru la piata de rent a car sau in evolutia companiei ASCAR, care ar fi acesta?

Desi se spune ca atunci cand totul merge bine sa nu schimbi nimic, ar fi totusi ceva ce as schimba sau e mult spus schimba, ci mai degraba ceva ce ar fi trebuit facut mai demult. Si anume o asociatie a firmelor de rent a car din Romania. Lucru la care lucram in prezent si care sper eu sa ajute cu adevarat domeniul de rent a car, pentru ca acum este sub aceeasi legislatie sub care sunt si firmele de taxi, desi activitatea in sine e cu mult diferita si practic nimeni nu ne poate apara interesele.

Te-ar mai putea interesa și
Directorul general al ANPC Paul Anghel le recomandă clienților să cumpere biletele de avion direct de la transportatorul aerian
Directorul general al ANPC Paul Anghel le recomandă clienților să cumpere biletele de avion direct de la transportatorul ...
Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Paul Anghel, îi sfătuiește pe români să-și cumpere biletele de avion de pe site-ul oficial al transportatorului......
Moody’s a revizuit perspectiva de rating a Greciei, de la stabilă la pozitivă, ca urmare a îmbunătățirii peste așteptări a situației economice
Moody’s a revizuit perspectiva de rating a Greciei, de la stabilă la pozitivă, ca urmare a îmbunătățirii peste ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a revizuit, vineri, perspectiva ratingului Greciei, de la stabilă la pozitivă, ...
Agenția Vola.ro: Italia, Spania, Marea Britanie și Germania, în topul comenziilor de bilete de avion făcute de români în această vară. Londra a fost cel mai căutat oraș
Agenția Vola.ro: Italia, Spania, Marea Britanie și Germania, în topul comenziilor de bilete de avion făcute de români ...
Românii au călătorit mai mult în această vară, iar Italia, Spania, Germania și Marea Britanie se numără printre ...
Oportunitate pentru retailerii locali. Marketplace-ul Trendyol, controlat de gigantul Alibaba, vrea să le deschidă piața asiatică
Oportunitate pentru retailerii locali. Marketplace-ul Trendyol, controlat de gigantul Alibaba, vrea să le deschidă piața ...
Compania de tehnologie Trendyol, al cărei acţionar majoritar este gigantul chinezesc Alibaba, are în strategia sa de business ...