INTERVIU CEO Siemens România: Investitorii au nevoie de un mediu predictibil, în special pe proiectele de infrastructură
De altfel, în acest context, CEO Siemens România, George Costache, a precizat, într-un interviu acordat AGERPRES, că investiţiile pe care le are compania în plan vor continua, cea mai recentă, în valoare de 4,5 milioane de euro, fiind realizată în cel de-al doilea punct de lucru din Cluj-Napoca.
Acesta a subliniat că investitorii apreciază în România cota impozitului pe profit, care este foarte competitivă, precum şi strategia statului de a sprijini investiţiile în IT, însă au nevoie de un mediu predictibil, de mai multă transparenţă în luarea şi aplicarea deciziilor, în special în zona proiecte de infrastructură.
AGERPRES: Care sunt investiţiile majore realizate de Siemens în România, în 2015, şi care sunt planurile pentru 2016?
George Costache: În 2015, am continuat să creştem activitatea centrelor de cercetare-dezvoltare din România, în special în regiunea Transilvaniei. Obiectivul nostru este ca, până în 2017, numărul angajaţilor din centrul IT din Cluj-Napoca, inaugurat în 2014, să depăşească 200 de specialişti. Tot anul trecut am iniţiat şi extinderea activităţii de producţie din România, iar în 2016 vom finaliza această investiţie ce presupune relocarea şi extinderea uneia dintre cele trei fabrici pe care le operăm în Sibiu.
În acest moment, Siemens deţine patru fabrici în Sibiu şi Buziaş, care produc sisteme şi componente pentru automatizări şi aplicaţii industriale, alături de patru centre de cercetare-dezvoltare în domeniile IT şi energie, localizate în Bucureşti, Braşov şi Cluj-Napoca.
De asemenea, 2015 a marcat şi un prag important în ceea ce priveşte numărul de tineri implicaţi în programele de educare şi dezvoltare ale companiei. Numai în Bucureşti, am reuşit să finalizăm un program de practică pentru peste 250 de studenţi, iar, în total, aproximativ 1.100 de tineri au fost pregătiţi în ultimii 10 ani datorită stagiilor şi programelor noastre de practică sau internship.
AGERPRES: Care sunt concret activităţile în care s-a implicat pe plan local compania?
George Costache: Tipul de proiecte în care Siemens se implică în plan local este extrem de diversificat. De-a lungul anilor, soluţiile Siemens au adus valoare adăugată într-o plajă largă de domenii, de la electrificare şi soluţii în domeniul energiei regenerabile la soluţii pentru transporturi. Putem menţiona retehnologizări de staţii electrice pentru Transelectrica sau reabilitarea şi modernizarea de 26 de staţii electrice din zona Moldovei pentru E.ON, dar şi dotarea cu echipamente de automatizare a unora dintre cele mai mari unităţi de producţie din România, alături de proiecte pentru gestionarea traficului feroviar. De asemenea, Siemens continuă să fie un furnizor de încredere pentru piaţa locală de echipamente de imagistică medicală.
La nivelul grupului Siemens, România este un important centru european de cercetare-dezvoltare. De exemplu, în Braşov, cercetători din cadrul Siemens sunt implicaţi în dezvoltarea unei noi tehnologii de evaluare a stenozelor cardiovasculare, utilizând tehnici de matematici avansate. Noua tehnică dezvoltată de echipele locale este non – invazivă pentru pacient, eficientă din punct de vedere a costurilor (nu se mai folosesc catetere) şi optimizează timpul de diagnosticare. Primele rezultate validate pe pacienţi au fost desfăşurate în colaborare cu Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca şi sunt promiţătoare.
AGERPRES: Ce înseamnă România pentru Siemens, din punctul de vedere al afacerii?
George Costache: Rezultatele pentru anul fiscal 2015 (octombrie 2014 – septembrie 2015) nu pot fi încă furnizate. La finalul anului fiscal 2014 (octombrie 2013 – septembrie 2014), Siemens a înregistrat o cifră de afaceri de 138 milioane de euro (cifra nu include rezultatele fabricilor) şi număra, în total, peste 1.600 de angajaţi în România.
Siemens este o companie cu o lungă experienţă în România, primul punct de lucru pe teritoriul ţării fiind deschis la Bucureşti, în 1905. Din perspectiva grupului Siemens, nivelul înalt de calificare a personalului, dar şi costul muncii şi proximitatea faţă de Germania fac din România o destinaţie excelentă pentru producţie şi centre de competenţă. Scopul nostru este să creştem centrele de competenţă locale şi să promovăm în mod constant atractivitatea României.
AGERPRES: Care sunt plusurile şi minusurile mediului economic şi ce ar mai trebui revizuit?
George Costache: Una dintre bilele albe ale mediul de afaceri românesc este cota impozitului pe profit, care este foarte competitivă. De asemenea, strategia statului de a sprijini investiţiile în IT, un domeniu care are o evoluţie spectaculoasă, poate fi inclusă la categoria plusuri pentru că aceste investiţii generează mii de locuri de muncă şi beneficii reale în economie. Per ansamblu, de menţionat este şi dinamica pozitivă a mediului antreprenorial, unde tot mai mulţi tineri intră în business şi ajută, în timp, la maturizarea antreprenoriatului local.
Investitorii au nevoie de un mediu predictibil. Principalele provocări pe care le simţim pe pieţele în care activăm ţin de lipsa de consecvenţă şi continuitate în deciziile strategice referitoare la investiţiile mari de infrastructură. Este nevoie de mai multă transparenţă în luarea şi aplicarea deciziilor, în special în zona proiecte de infrastructură. , un domeniu care are o evoluţie spectaculoasă, poate fi inclusă la categoria plusuri pentru că aceste investiţii generează mii de locuri de muncă şi beneficii reale în economie. Per ansamblu, de menţionat este şi dinamica pozitivă a mediului antreprenorial, unde tot mai mulţi tineri intră în business şi ajută, în timp, la maturizarea antreprenoriatului local.
Investitorii au nevoie de un mediu predictibil. Principalele provocări pe care le simţim pe pieţele în care activăm ţin de lipsa de consecvenţă şi continuitate în deciziile strategice referitoare la investiţiile mari de infrastructură. Este nevoie de mai multă transparenţă în luarea şi aplicarea deciziilor, în special în zona proiecte de infrastructură.
AGERPRES: La 110 ani de prezenţă pe piaţa din România, Siemens a prezentat românilor replica robotului Curiosity, care se ‘plimbă’ azi pe Marte, o realizare enormă la care Siemens şi-a adus contribuţia. Cum a început totul în acest proiect?
George Costache: Nu putem face comentarii asupra colaborării globale dintre Siemens şi JPL (Jet Propulsion Laboratory), Centrul de cercetare-dezvoltare al Statelor Unite pentru explorarea sistemului solar cu ajutorul roboţilor.
Siemens, la nivel global, a furnizat celor de la NASA software-ul Siemens PLM (Product Lifecycle Management) ce a permis proiectarea digitală, simularea şi asamblarea în mediu virtual a robotului Curiosity.
AGERPRES: Care sunt domeniile în care Siemens şi-a adus expertiza în România?
George Costache: Istoria Siemens România datează încă din secolul al XIX-lea, odată cu inaugurarea primei linii de tramvai electric din ţară, la Bucureşti. Ulterior, în 1905, a fost deschisă prima reprezentanţă Siemens în Bucureşti, sub denumirea de ‘Societatea Română de Electricitate – Siemens Schuckert Societate Anonimă’, poreclită la acea vreme ‘Societatea Curenţi Tari’.
De-a lungul a peste un secol de istorie în România, Siemens a modernizat sectoare strategice, precum cel energetic sau al transporturilor, şi a contribuit la eficientizarea proceselor industriale şi la echiparea cu aparatură medicală de ultimă generaţie a spitalelor.
În prezent, Siemens România, în linie cu strategia globală a companiei, urmează trei direcţii de creştere: electrificare, automatizări şi digitalizare. Investiţiile sale se regăsesc, astăzi, în multiple domenii: de la un portofoliu axat pe modernizarea infrastructurii României, la dezvoltarea unităţilor de producţie sau extinderea echipelor de cercetare – dezvoltare.
În ultimii ani, Siemens România a dezvoltat în mod sistematic segmente de afaceri în zonele de software şi IT şi urmăreşte noi oportunităţi de creştere în acest domeniu. Peste 300 de angajaţi sunt dedicaţi activităţilor de cercetare – dezvoltare IT în centre de competenţă regionale şi internaţionale în Braşov şi Cluj-Napoca. Cea mai recentă investiţie a companiei a constat în deschiderea celui de-al doilea punct de lucru din Cluj-Napoca, după o investiţie iniţială de 4,5 milioane de euro.
AGERPRES: Ce urmează?
George Costache: La nivelul strategiei grupului, digitalizarea este tendinţa globală care va influenţa afacerile companiei şi ale clienţilor săi. Exact aşa cum internetul este parte integrată deja în viaţa consumatorului final, în sectorul Business-to-Business (B2B) avem de-a face cu ‘the Internet of Things’ care va produce schimbări profunde pentru întregi modele de afaceri.
Digitalizarea, din perspectiva Siemens, implică colectarea de date, analiza lor şi tragerea concluziilor potrivite în baza celor observate în segmentul B2B. Procesele industriale, de exemplu, devin din ce în ce mai complexe, volumul de date uriaş este dificil de administrat şi controlat, iar în acest context intervin soluţiile ca Industrial Data Management, furnizate de Siemens, care transformă aceste date în informaţii valoroase pentru business. Spre exemplu, prin intermediul Industrial Data Management accesul la datele din fabrică este oferit în timp real la scară largă în companie, creându-se o copie digitală a unităţii de producţie. Beneficiile merg de la prevenirea timpilor morţi neplanificaţi prin diagnoză eficientă şi strategii de mentenanţă predictivă, până la optimizarea utilizării resurselor şi a producţiei prin accesul la scară largă în companie la datele istorice şi curente ale fabricii în timp real.
Astfel, în vreme ce, în pieţele tradiţionale ale Siemens, precum automatizările sau energia, creşterile aşteptate sunt moderate, în segmentul software-ului şi analizei datelor, sunt estimate creşteri de 7% până la 9%, la nivel global.