INTERVIU CEO-ul Medima Health, despre inovarea imagisticii medicale și misiunea de a „democratiza” accesul pacienților la invesigații de top

Imagistica medicală este în continuă creștere, iar screening-ul medical - fie că este în scop preventiv, ori la recomandarea medicului specialist - trebuie să fie transformat într-un instrument accesibil unui număr cât mai mare de oameni. Câteva răspunsuri pe această temă de la CEO-ul Medima Health, Vlad Ardeleanu
Economica.net - mar, 19 ian. 2021, 06:39
INTERVIU CEO-ul Medima Health, despre inovarea imagisticii medicale și misiunea de a „democratiza” accesul pacienților la invesigații de top

Cum a influențat pandemia modelul de afaceri al companiei Medima Health și cum v-ați adaptat serviciile la contextul actual?

Vlad Ardeleanu: Am dezvoltat business-ul Medima, o rețea națională de clinici de excelență în imagistică medicală și radiologie, în vara anului 2020, deci în plină perioadă pandemică. Aceasta înseamnă că am intrat din start cu un model nou de business medical, adaptat vremurilor actuale.

În cazul nostru, activând pe nișa imagisticii medicale, venim cu un serviciu puternic de teleradiologie, care are avantaje atât pentru medici cât și pentru pacienți. Medicii profesioniști pot face schimb de informații cu caracter medical și pot colabora fără să fie în aceeași locație. Pentru pacienți, prin teleradiologie, oferim posibilitatea ca rezultatele lor imagistice să fie interpretate și transmise electronic de o echipă supraspecializată în competența medicală dorită, fără ca aceasta să fie localizată în orașul în care locuiește pacientul. Nu este o soluție temporară, teleradiologia este viitorul în domeniu.

Ce misiune v-ați asumat prin proiectul Medima Health? Care sunt planurile de dezvoltare pentru viitor și cum intenționați să le finanțați?

Vlad Ardeleanu: Misiunea propusă în cadrul Medima este să transformăm screening-ul imagistic de top într-un instrument accesibil unui număr cât mai mare de oameni. Astfel, direcția noastră strategică pentru viitor vizează extinderea cât mai rapidă la nivel național, targetul fiind să ajungem la o rețea de 15 clinici de excelență în imagistică medicală și radiologie în următorii ani. În fiecare clinică Medima urmărim să aducem cei mai buni specialiști radiologi din regiunea respectivă, care vor fi asistați de echipamente medicale de ultimă generație. Acest lucru ne dă posibilitatea de a stabili un nivel ridicat de performanță al serviciilor oferite și de a crea o atmosferă de încredere și competență pentru pacienții noștri.

Totodată, având în vedere faptul că aproximativ 80% din investigațiile imagistice efectuate astăzi sunt legate de problemele oncologice, principalul nostru obiectiv este dezvoltarea unui serviciu de prevenţie și diagnostic oncologic performant, pentru a putea contribui la diagnosticarea cancerului în stadiu cât mai incipient, când rata de succes a tratamentului este cea mai mare. Primele centre de excelență în imagistică oncologică se află deja în dezvoltare în orașele Târgu Mures și Sibiu și vor avea în dotare cea mai avansată tehnologie disponibilă la nivel mondial: servicii de imagistică bazate pe RMN 3T și PET-CT.

Întreg proiectul Medima presupune investiții semnificative, de aceea, anul trecut am încheiat un parteneriat cu fondul românesc de private equity, Morphosis Capital, pentru o infuzie de capital. Pe lângă această investiție, am atras finanțatori din mediul bancar și din zona de leasing, în special leasing financiar pentru echipamentele pe care le avem. Pentru moment beneficiem de o capitalizare suficientă, însă ne interesează să dezvoltăm în continuare parteneriate cu finanțatorii pe care îi avem pentru expansiunile ulterioare și, bineînțeles, urmărim activ și alte oportunități de finanțare.

Pentru ce perioadă de timp intenționați să conduceți acest business? Ați stabilit deja o strategie de exit?

Vlad Ardeleanu: Există o strategie de exit pentru Morphosis Capital, care prin natura business-ului său, își propune un exit în câțiva ani. Pentru ceilalți acționari, și aici mă refer la mine și la profesorul Iana, acest proiect este pe termen lung. Vrem să generăm o schimbare reală în domeniu și să fim parte activă în acest proiect. Avem atât de multe proiecte de expansiune a business-ului încât ideea de exit nu ne preocupă în acest moment.

Ce ne puteți spune despre principalul indicator de performanță pentru compania dumneavoastră?

Vlad Ardeleanu: Indicatorul cheie pentru business-ul Medima Health îl reprezintă solicitările venite din partea pacienților. Unul dintre motivele care au stat la baza înființării acestei rețele de servicii de imagistică de înaltă performanță a fost nevoia de a democratiza accesul pacienților la aceste servicii. Pacienții primesc recomandare pentru servicii de tip CT/RMN din partea medicilor specialiști după care pot alege să meargă la furnizorul recomandat de medic sau la unul ales de ei. Noi am avut încă de la început un focus pe educarea pieței și oferirea de informații în mediul online, astfel încât am fost realmente încântați de numărul mare de pacienți care ni s-au adresat din primele luni. 

Vrem să ne păstrăm cel mai bun raport calitate-preț de pe piață pentru ca un număr cât mai mare de pacienți să își permită aceste servicii care ar putea contribui la o calitate mai bună a vieții.

Cum integrați inovația tehnologică în cadrul rețelei Medima Health?

Vlad Ardeleanu: Centrele Medima sunt dotate cu echipamente de ultimă generație, exclusiv noi, precum RMN Siemens Magnetom Sempra 1.5 Tesla și CT Siemens Somatom. Deoarece diferența o face software-ul care rulează pe aceste aparate, am investit în aplicații de tehnologie avansată care permit efectuarea unor explorări complexe și de înaltă precizie imagistică. Aceste softuri sunt utile pentru o paletă largă de patologii, precum cele cardiovasculare, neurologice sau urologice.

De asemenea, fluxul de lucru al medicilor integrează instrumente esențiale în procesul de diagnosticare de înaltă performanță. Aici menționez sistemele avansate de procesare a imaginilor Syngo.via de la Siemens alături de modul de lucru mobil pe tablete, ceea ce oferă medicului radiolog Medima un centru de control inteligent și eficiență sporită.

Care sunt principalele categorii de pacienți cărora se adresează serviciile rețelei de clinici de excelență în imagistică medicală și radiologie?

Vlad Ardeleanu: Mai mult de jumătate dintre pacienții care ne trec pragul au legătură cu zona oncologică, aceasta fiind, așa cum am menționat, focusul nostru principal de dezvoltare. Pe lângă pacienții oncologici, ne adresăm oricărui pacient care necesită o investigație CT/RMN de calitate pentru a obține un diagnostic de precizie. Ne bazăm pe o echipă de medici radiologi de elită, cu supraspecializări în numeroase competențe medicale, de la imagistică cardiovasculară, abdomino-pelvină, la cea musculoscheletală, neuroimagistică sau imagistica toracelui.

O altă categorie recent conturată este cea a pacienților care vin pentru monitorizarea funcțiilor cerebrale și pulmonare post-Covid-19, evaluări extrem de importante recomandate celor care s-au vindecat de diferite forme ale infecției COVID 19. În clinicile noastre, acești pacienți sunt examinați prin tomografie computerizată de înaltă rezoluție și rezonanță magnetică, investigații care permit depistarea cu acuratețe a sechelelor care pot prezenta riscuri, iar rezultatele sunt analizate de medici cu înaltă competență.  

Ați desfășurat acțiuni de CSR în contextul pandemiei?

Vlad Ardeleanu: Având în vedere deschiderea recentă a clinicilor din București, ne-am orientat eforturile în această direcție. Avem în plan să lansăm proiecte de training pentru medicii rezidenți, în cadrul Academiei de Radiologie, precum și campanii de informare și conștientizare pentru pacienți despre importanța prevenției medicale, prin analize de screening imagistic.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Portugalia: Preţurile locuinţelor au înregistrat cea mai mare creştere din ultimii aproape doi ani, în al treilea trimestru din 2024
Portugalia: Preţurile locuinţelor au înregistrat cea mai mare creştere din ultimii aproape doi ani, în al treilea trimestru ...
Preţurile bunurilor imobiliare în Portugalia au înregistrat în trimestrul trei din 2024 cea mai mare creştere din ultimii aproape doi ani, pe fondul majorării cererii externe şi a deficitului......
Audi a demarat producția de mașini electrice la noua sa uzină din China
Audi a demarat producția de mașini electrice la noua sa uzină din China
Uzina Audi FAW NEV Company, deținută de Audi și partenerul său chinez FAW, a început producția de modele Audi complet ...
Depozitele în lei ale societăților nefinanciare s-au majorat cu 3%, până la 188 miliarde de lei
Depozitele în lei ale societăților nefinanciare s-au majorat cu 3%, până la 188 miliarde de lei
Depozitele în lei ale altor sectoare (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) s-au majorat cu 3% ...
Furt de bijuterii de 300.000 de euro în Paris
Furt de bijuterii de 300.000 de euro în Paris
Standul producătorului de bijuterii Mauboussin, amplasat în cadrul magazinului Le Printemps din estul Parisului, a fost ...