“Într-un București în care creșterea urbană este în continuă expansiune, infrastructura de canalizare trebuie să fie în pas cu cerințele și nevoile comunității. Alexandru Moldovan, director general adjunct Apa Nova, a explicat, într-un interviu acordat Economica, care este stadiul investițiilor realizate de operator în rețeaua de canalizare din Capitală, pentru monitorizarea și gestionarea eficientă a sistemelor.
1. În București, avem parte frecvent de probleme în zona de canalizare, din cauza acumulărilor de apă. Care sunt soluțiile dumneavoastră ca, pe viitor, să nu mai avem astfel de dificultăți?
Este important de precizat că, la această oră, sistemul de canalizare trebuie să răspundă nevoilor unei populații care depășește 2,1 milioane de locuitori, precum și colectării și evacuării apelor industriale, dar și preluării apelor meteorice de pe o suprafață de peste 20.000 de hectare.
Totodată, dezvoltările urbanistice existente și previzionate ale comunităților învecinate pot aduce un aport de apă uzată menajeră provenind de la minimum 200.000 de locuitori, precum și cantități importante de ape uzate industriale și ape meteorice colectate de pe o suprafață suplimentară de aproximativ 50.000 de hectare.
Nivelul actual și perspectiva dezvoltării orașului, respectiv faptul că gradul de impermeabilizare a suprafețelor se apropie de 80%, impune utilizarea rațională a reliefului și a potențialilor emisari pentru dezvoltarea în sistem separativ a canalizării, astfel încât apa meteorică să nu mai fie transportată prin sistemul de canalizare pentru a fi evacuată în râul Dâmbovița.
Soluția noastră pentru a remedia starea sistemului o reprezintă investițiile. Investim, așa cum am făcut-o permanent în toți cei peste 23 de ani de când am preluat operarea sistemului de canalizare din Capitală.
Investim în redimensionarea și extinderea rețelei, în tehnologie de ultimă oră, în utilaje performante, precum și în aducerea și profesionalizarea continuă a angajaților noștri, astfel încât serviciile pe care le prestăm să rămână exemplare, așa cum i-am obișnuit pe bucureșteni.
Toate acestea, în timp ce tarifele pe care le practicăm au rămas printre cele mai mici prețuri din țară, ocupând locul 47 din 49 de operatori de utilități din România, în condițiile în care investițiile pe care le-am făcut până acum în sisteme cumulează peste 580 de milioane de euro.
2. Care este stadiul investițiilor pe care le-ați făcut până acum în sistemul de canalizare din Capitală?
În total, de la începutul implementării planului investițional și până la această oră, pe zona de canalizare, am investit peste 128,5 milioane de lei, echivalentul a 21,5 milioane de euro, traduși prin 24,2 kilometri de rețea modernizată și 12,6 kilometri de rețea extinsă.
La finalul anului 2022, valoarea investițiilor realizate în cadrul programului investițional este de aproximativ 40,5 milioane euro, extinderile și redimensionările executate până în prezent având impact pe aproximativ 42 de kilometri din rețeaua de apă potabilă și peste 30 kilometri din rețeaua de canalizare.
Pentru anii 2023 – 2024, avem prevăzute investiții în valoare de 53,4 milioane euro, astfel 53 kilometri de rețea de apă potabilă și peste 35 kilometri de rețea de canalizare vor face obiectul proiectelor de extindere
și redimensionare din cadrul programului.
3. Implementarea investițiilor poate presupune și provocări majore, mai ales în contextul economic actual. Care sunt cele mai mari complicații pe care le-ați întâmpinat și cum le-ați soluționat?
Principalele provocări pe care le-am întâmpinat pe parcursul lucrărilor de redimensionare și modernizare a rețelei de canalizare din București au fost determinate de contextul geopolitic instabil, care provoacă în continuare întreruperi în lanțurile de aprovizionare, de selectarea constructorilor, precum și de gestionarea impactului creșterii accelerate a prețurilor la materiale, combustibili și manoperă.
Soluția pentru toate aceste complicații a fost adaptarea, fie că a fost vorba de identificarea altor furnizori pentru anumite utilaje sau de înlocuirea anumitor echipamente sau tehnologie folosită.
Local, ne confruntăm și cu întârzieri ale emiterii avizelor pentru unele proiecte, timpii mai reduși de mobilizare ai unor constructori sau de livrare a unor utilaje, ceea ce ne îngreunează adesea lucrările.
4. Cum v-au impactat activitatea majorările de prețuri? Au fost proiecte la care ați renunțat din cauza scumpirilor?
Cea mai importantă consecință, pentru noi, ca operator de utilități strategice și esențiale, este, din acest punct de vedere, creșterea per total cu 373% a costurilor implementării proiectelor de redimensionare și modernizare a rețelei de canalizare, față de anul 2020, dacă este să luăm o referință.
Nu am renunțat la proiecte, dimpotrivă, am continuat să ne facem treaba foarte bine astfel încât bucureștenii să nu fie afectați în vreun fel, din punct de vedere al serviciilor de canalizare, de aceste majorări, iar asta include tariful în continuare foarte redus față de majoritatea orașelor din țara noastră.
5. Ce planuri și ce buget aveți pentru anul acesta în ceea ce privește canalizarea din București?
Pentru anul 2023, proiectele de modernizare vor beneficia de aproximativ 36,4 milioane lei, sumă ce va fi alocată pentru proiectele de reabilitare a sectorului pompare, înlocuire/reabilitare rețele de apă potabilă și de canalizare și contorizare inteligentă.