Interviu cu Ambasadorul Ucrainei: Primim zilnic solicitări de la întreprinderile ucrainene pentru a intra în România

Ambasadorul Ucrainei, Teofil Bauer, vorbeşte într-un unui interviu acordat AGERPRES despre oportunităţile care vor apărea pentru ţara sa odată cu intrarea în vigoare a Acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană, arătând că, în ceea ce priveşte relaţiile cu România, apar deja zilnic solicitări din partea întreprinderilor ucrainene care doresc să intre pe piaţa românească.
Economica.net - lun, 30 nov. 2015, 09:34
Interviu cu Ambasadorul Ucrainei: Primim zilnic solicitări de la întreprinderile ucrainene pentru a intra în România

Totodată, Bauer abordează şi situaţia din estul Ucrainei, afirmând că de evoluţia situaţiei din acea zonă depinde şi viitorul Europei.

AGERPRES: Domnule ambasador, vorbiţi-ne, vă rog, despre semnificaţia Acordului de liber schimb Ucraina-Uniunea Europeană, care va intra în vigoare începând cu 2016, din perspectiva eforturilor Kievului de a se apropia de Uniunea Europeană.

Teofil Bauer: În data de 16 noiembrie, Comisia Europeană a notificat Ucraina cu privire la faptul că din data de 1 ianuarie 2016 intră în vigoare a doua parte a Acordului de asociere, care se referă la crearea şi începerea funcţionării zonei de liber schimb dintre Ucraina şi Uniunea Europeană. În primul rând, vreau să menţionez că acest Acord de creare a zonei de comerţ liber are ca scop activizarea relaţiilor economice şi comerciale dintre ţara noastră şi Uniunea Europeană, mai ales având în vedere faptul că în ultimul an relaţiile noastre economice pe piaţa de est, am în vedere piaţa rusă, au ajuns la nivelul cel mai scăzut. Din aceste considerente, acum prioritatea va fi piaţa europeană. În acest context, poziţia fiecărei ţări din Uniunea Europeană este foarte importantă pentru Ucraina, în special poziţia României. La momentul actual, relaţiile bilaterale sunt foarte bune şi se dezvoltă în spirit de bună vecinătate şi colaborare. Acum, accentul principal în colaborarea cu România se va pune pe intensificarea relaţiilor economice, pe diversificarea şi mărirea volumului comerţului bilateral. Începând cu 1 ianuarie 2016, Ucraina va implementa toate prevederile menţionate în Acordul dintre Ucraina şi Uniunea Europeană privind crearea zonei de liber schimb.

AGERPRES: Care sunt aşteptările concrete ale Ucrainei odată cu intrarea în vigoare a acestui acord?

Teofil Bauer: Crearea zonei de liber schimb şi bunele relaţii economice ale Ucrainei cu Uniunea Europeană înseamnă nu numai dezvoltarea relaţiilor economice, dar şi realizarea reformelor în Ucraina în sfera economică şi în alte domenii. Ucraina este pregătită pentru această etapă. S-a adaptat şi s-a modificat legislaţia internă conform cerinţelor europene, se lucrează activ cu exportatorii şi importatorii ucraineni care deţin relaţii comerciale cu agenţii economici din Uniunea Europeană, însă principalul scop pe care îl avem şi, după părerea mea, trebuie să îl atingem este să avem condiţii de piaţă concurenţiale, aşa cum acum există în România. Pentru noi, acest lucru este foarte important, pentru că după aproape 25 de ani care au trecut după proclamarea independenţei Ucrainei, cu părere de rău, încă există influenţa epocii socialiste şi atitudini învechite de abordare a lucrurilor, iar o astfel de situaţie trebuie schimbată. Pentru noi, acest lucru e foarte important. Ucraina e foarte bogată în resurse naturale şi forţă de muncă. Implementarea standardelor şi condiţiilor de afaceri, având în vedere potenţialul uman şi natural care există în Ucraina, va da un nou impuls dezvoltării economice a ţării noastre.

AGERPRES: Credeţi că schimbarea centrului de greutate din punct de vedere economic, comercial către Uniunea Europeană va acoperi în totalitate nevoile Ucrainei? Va mai fi nevoie de relaţii economice şi cu Estul, astfel încât necesităţile Ucrainei să fie acoperite?

Teofil Bauer: Cunoaşteţi faptul că Ucraina a impus unele sancţiuni vecinului nostru din Est. Cunoaşteţi, de asemenea, că vecinul nostru de la Est este pregătit ca, începând cu data de 1 ianuarie, să introducă sancţiuni de răspuns faţă de Ucraina. Din aceste considerente, luăm în calcul şi posibile daune, pierderi ce vor apărea ca urmare a implementării acestor sancţiuni. Sunt, însă, convins că acele noi condiţii de comerţ şi noi relaţii cu partenerii din Vest vor oferi mult mai multe posibilităţi comparativ cu pierderile pe care le vom avea ca rezultat al sancţiunilor impuse de vecinul din Est.

AGERPRES: Întrebarea mea avea în vedere, în special, decizia luată de curând de Rusia de a stopa exporturile de gaze către Ucraina şi ameninţările legate de stoparea inclusiv a exporturilor de cărbune. În aceste condiţii, ştiind faptul că şi Uniunea Europeană, la rândul său, depinde într-o oarecare măsură de Rusia în furnizarea de gaze naturale, de unde se va aproviziona Ucraina?

Teofil Bauer: Rusia foloseşte activ aspectele energetice în politică. Se politizează foarte mult. Acele declaraţii care vin acum din partea Federaţiei Ruse sunt declaraţii politice. Ucraina îndeplineşte toate condiţiile menţionate în contractul privind importul de gaze din Rusia. Dacă vom compara consumul de gaze naturale din Ucraina pe parcursul anului acesta în comparaţie cu cel de anul trecut, vom vedea că volumul de consum s-a redus cu 20%. Sunt convins că vom depăşi şi iarna aceasta, având practica anului trecut, când partenerii noştri europeni ne-au ajutat mult în aprovizionarea cu gaze naturale – le-am primit prin Slovacia şi Polonia – şi sunt convins că dacă va apărea o situaţie similară şi anul acesta, partenerii noştri europeni ne vor ajuta în soluţionarea acestei probleme. În acest context, aş vrea să accentuez faptul că Ucraina, luând în considerare toate aspectele ce ţin de această problematică, va rămâne o ţară de tranzit garantat a Europei pentru gazele naturale.

AGERPRES: Din ce am înţeles, spuneţi că avem de a face doar cu nişte declaraţii politice episodice şi că, într-un final, Rusia va continua să furnizeze gaze Ucrainei.

Teofil Bauer: Eu cred că încetarea exportului de gaze către Ucraina nu este convenabilă pentru Rusia. Noi, anul acesta, suntem mult mai bine pregătiţi pentru sezonul de iarnă, decât am fost pregătiţi anul trecut. Gazele naturale sunt un produs care permanent trebuie exportat şi aş vrea să amintesc că Ucraina are cele mai mari posibilităţi de înmagazinare a gazelor naturale. Pentru Ucraina, cel mai important este să existe relaţii deschise de piaţă în problematica comerţului cu gazele naturale.

AGERPRES: Vă aşteptaţi la o nouă escaladare a situaţiei de securitate din estul Ucrainei, în condiţiile în care acest acord urmează să intre în vigoare?

Teofil Bauer: În momentul de faţă, în estul ţării există o oarecare escaladare a conflictului şi vina principală le aparţine formaţiunilor teroriste susţinute de Rusia. Partea ucraineană implementează în continuare acordurile convenite la Minsk şi facem apel către Rusia şi către aceste formaţiuni teroriste să îndeplinească şi ele înţelegerile de la Minsk. Poziţia Ucrainei este că obligaţiunile luate în cadrul formatului de la Minsk, precum şi în cadrul formatului Normandia trebuie să se îndeplinească. Scopul principal al Ucrainei este pacea, încetarea vărsării de sânge şi revenirea la suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.

AGERPRES: Mai ales în Occident au apărut, după atacurile teroriste de la Paris, unele voci care încep să pună pe planul doi dosarul ucrainean şi se concentrează pe războiul din Siria. După cum ştiţi deja, există o alianţă între Franţa şi Rusia, care luptă împreună în acea zonă. Cum vedeţi aceste voci, care tind să dea o importanţă secundară situaţiei din Ucraina?

Teofil Bauer: Cu mare durere am aflat de acele evenimente care au avut loc la Paris, suntem solidari cu poporul francez. Noi împreună trebuie să ne contrapunem pericolului terorist şi să nu acceptăm încălcarea dreptului internaţional. Sunt convins că problematica ucraineană nu poate să treacă în planul doi, deoarece Ucraina este o ţară europeană şi se află în centrul Europei. Faptul că poporul ucrainean a ieşit în stradă, a ieşit pe Maidan, a demonstrat opţiunea europeană şi puterea poporului de a-şi impune poziţia, acest lucru duce încă o dată la concluzia că noi putem să demonstrăm şi să facem acele eforturi pentru a fi o ţară democratică. Principala noastră prioritate este ca Ucraina să fie o ţară suverană şi să revenim la integritatea ei teritorială. De modul în care se va dezvolta situaţia în Ucraina şi de poziţia liderilor europeni va depinde şi viitorul Europei.

AGERPRES: Cum ar putea Ucraina şi România să ajute Republica Moldova în susţinerea opţiunii europene a Chişinăului?

Teofil Bauer: Acest ajutor trebuie să fie multilateral. Este vorba de multe aspecte ale colaborării cu Moldova: dezvoltarea relaţiilor economico-comerciale, schimbul de experienţă în domeniul luptei anticorupţie, schimburile culturale şi schimbul de experienţă în implementarea stilului european de viaţă. Părerea mea este că Moldova a primit un semnal concret prin liberalizarea regimului de vize, iar acesta a devenit cauza destabilizării situaţiei în Moldova. Acordând sprijin Republicii Moldova, trebuie luăm în considerare suveranitatea şi integritatea teritorială a acestei ţări.

AGERPRES: O ultimă întrebare. Revenind la Acordul Uniunea Europeană – Ucraina. Cum se va materializa acest acord de comerţ liber în plan bilateral cu România?

Teofil Bauer: În fiecare zi primim foarte multe solicitări şi propuneri de afaceri din partea întreprinderilor ucrainene privind colaborarea cu partenerii români şi intrarea pe piaţa românească. Mai înainte nu exista un astfel de fenomen. Aşteptările sunt foarte mari. Sarcina principală a autorităţilor, atât a celor ucrainene, cât şi a celor române, este de a asigura condiţiile necesare, astfel încât agenţii economici ucraineni şi români să găsească contacte comune şi domenii comune de colaborare în aşa fel, încât cooperarea economică să fie eficientă. În ceea ce priveşte colaborarea bilaterală, există un potenţial foarte mare şi sunt convins că intrarea în vigoare a Acordului privind înfiinţarea zonei de liber schimb între Uniunea Europeană şi Ucraina va da un nou impuls cooperării economice şi comerciale dintre cele două ţări.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...