Interviu cu vicepreşedintele CE: România este foarte importantă pentru securitatea energetică a Europei

România joacă un rol foarte important pe piaţa energetică din regiune şi 'cu siguranţă îşi va consolida rolul de hub energetic regional al Europei de Sud-Est şi al Balcanilor de Vest', afirmă Maros Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene responsabil pentru Uniunea Energetică, într-un interviu acordat Agerpres.
Economica.net - joi, 15 oct. 2015, 12:14
Interviu cu vicepreşedintele CE: România este foarte importantă pentru securitatea energetică a Europei

Potrivit acestuia, România şi interconectorii săi vor fi foarte importanţi pentru securitatea energetică din Europa şi sunt multe perspective ca pe teritoriul ţării să treacă mai multe conducte de gaze.

Vicepreşedintele CE a precizat că designul pieţei europene de electricitate ar trebui schimbat şi este necesară o mai bună integrare a regenerabilelor în mixurile energetice. Maros Sefcovic a subliniat că au fost adaptate directivele privind ajutoarele de stat pentru energie din surse regenerabile, astfel încât să existe o abordare mult mai armonioasă a modalităţii în care este susţinută producţia de energie din surse regenerabile.

Reprezentantul Comisiei Europene a mai vorbit în interviu despre planul de urgenţă privind securitatea aprovizionării cu gaze, transmis de autorităţile române la CE, despre scandalul noxelor în care este implicată compania auto germană Volkswagen, precum şi despre proiectele privind piaţa europeană de energie.

Agerpres: România a trimis planul de urgenţă cu privire la securitatea aprovizionării cu gaze naturale, după ce a fost dată în judecată la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Care este opinia Comisiei Europene cu privire la acest plan?

Maros Sefcovic: Noi am primit drafturile acestui plan, sunt în acest moment în proces de evaluare cu experţii iar, din discuţiile cu autorităţile române, vedem că propunerea a fost foarte bine pregătită, aşadar cred că, după tuşele finale şi consultări, când planul va veni la Bruxelles, vom rezolva această chestiune fără probleme.

AGERPRES: Sistemul de comercializare a certificatelor verzi va fi revizuit. Acest nou sistem va ţine cont de cererile făcute de producătorii industriei oţelului?

Maros Sefcovic: Când am început acest sistem de certificate verzi, el nu a fost definit de către Comisia Europeană ca un ajutor de stat. Noi l-am pornit, noi l-am aprobat, aşadar cred că această chestiune va fi rezolvată astfel încât şi producătorii de oţel să beneficieze în urma deciziei.

AGERPRES: Care sunt bazele reorganizării pieţei de electricitate în Europa?

Maros Sefcovic: Cred că este clar, mai ales după discuţia pe care am avut-o şi cu factorii români de decizie, că avem nevoie de mai multă convergenţă şi o mai bună înţelegere despre cum funcţionează piaţa de electricitate din Europa şi cred că pur şi simplu trebuie să schimbăm designul pieţei de electricitate, pentru că avem rezultate mult mai puternice din partea surselor regenerabile ce sunt nepoluante, dar în acelaşi timp foarte volatile, şi trebuie să ne asigurăm că nevoile noastre sunt echilibrate. Aşadar ce propunem este o mai bună integrare a regenerabilelor în mixurile noastre energetice, trebuie să ne asigurăm că folosim la potenţial mai mare cooperarea regională şi sunt foarte mulţumit că România cooperează într-atât de aproape cu Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă în privinţa cuplării pieţelor de electricitate, asta fiind o reţetă pe care cu siguranţă am sprijini-o şi am propune-o în acest nou design al pieţei de electricitate care va conduce, sper, la preţuri mai mici pentru electricitate, accesibilitate mai mare, şi va fi mai nepoluantă, astfel încât aprovizionarea să fie mai sigură.

AGERPRES: Care este viitorul producţiei de energie din cărbune?

Maros Sefcovic: Cred că rolul cărbunelui este încă mare în multe dintre statele noastre membre şi este destul de clar că în ţări precum Polonia şi România încă este văzut ca o importantă sursă de energie, dar, în acelaşi timp, cred că este destul de clar că rolul cărbunelui va trebui pus în acord cu agenda noastră privind schimbările climatice. Şefii de stat şi Guvern s-au pus de acord în octombrie anul trecut care sunt obiectivele noastre climatice, cu cât vom reduce emisiile de gaze de seră, obiectivul fiind foarte ambiţios – 40%, cu cât trebuie mărită producţia de energie din surse regenerabile – unde România se descurcă chiar foarte bine -, aşadar şi centralele electrice pe cărbune vor trebui renovate, modernizate, va trebui să investim mult mai mult în eforturile de cercetare şi inovare pentru tehnologiile de producţie şi stocare pentru a ne asigura că, dacă folosim cărbune, îl folosim în mod curat şi într-un mod ce ne permite să ne atingem obiectivele privitoare la climă.

AGERPRES: Iranul explorează posibilitatea livrării de gaze în Europa. În ce măsură l-ar putea înlocui gazul iranian pe cel rusesc şi când?

Maros Sefcovic: Cred că în acest domeniu lucrăm din greu pentru o mai mare diversificare a surselor de aprovizionare cu gaze. Am vrea să vedem noi surse, noi drumuri pentru aprovizionarea cu gaze, vedem cât de repede progresează acest noi proiecte – aducerea de gaze din Marea Caspică în Europa, din Azerbaidjan, vedem noi descoperiri în Mediterană, veşti bune din România, de la Marea Neagră, deci vedem că sursele sunt diversificate şi vom propune în februarie anul viitor o nouă strategie de a folosi mai bine energia în Europa. Vom vedea o aprovizionare din surse diversificate, sunt sigur că Rusia va rămâne un partener foarte, foarte important. Legat de Iran, cred că vom vedea mai întâi o prezenţă crescută a petrolului iranian pe pieţe, iar gazul va veni mult mai târziu, pentru că, momentan, cantităţi mari de gaze sunt folosite de economia iraniană. Iranul a importat foarte mult gaz turkmen. Deci cred că mai întâi vom vedea consolidarea industriei gazului în Iran şi vom vedea cum perspectivele gazului iranian şi exportul vor evolua în viitor.

AGERPRES: Au fost multe proiecte de conducte de gaz, majoritatea abandonate. Care sunt şansele să vedem unul dintre ele realizate şi când ?

Maros Sefcovic: Cred că România este într-un loc care îi conferă statutul de hub energetic regional, jucaţi un rol foarte important şi mulţumesc reprezentanţilor dumneavoastră pentru rolul foarte important pe care l-au jucat în aşa-numitul grup de conectivitate a reţelelor de gaze în Europa Centrală şi de Est (Connectivity of Central and South Stream) pentru că România şi interconectorii săi vor fi foarte importanţi pentru securitatea energetică din Europa şi sunt multe perspective ca pe teritoriul ţării dumneavoastră să treacă multe conducte de gaze. Putem vorbi despre coridoare verticale, putem vorbi despre proiecte BRUA (Bulgaria-Romania-Hungary-Austria natural gas corridor – n.r.) sau putem vorbi despre alte proiecte care au fost deja menţionate în acest context, precum coridorul estic. Până la urmă, cred că viitorul acestor proiecte va fi hotărât de viabilitatea comercială, discuţiile între operatorii sistemelor de transmisie şi nevoile reale. Cred că România îşi va consolida cu siguranţă rolul de hub energetic regional al Europei de Sud-Est şi al Balcanilor de Vest.

AGERPRES: Care sunt şansele ca o astfel de conductă de gaze să treacă prin România?

Maros Sefcovic: Cred că vom vedea cum coridorul sudic de gaze va aduce gaze noi din Marea Caspică în Europa înainte de 2020, apoi vom vedea cum acest coridor sudic de gaze va fi legat de ţări precum Bulgaria, România şi cred că va merge chiar mai mult în sus, spre nord, în Ungaria şi Austria. Toate aceste proiecte sunt pe lista aşa-numitelor proiecte de interes comun, unde România are câteva propuneri şi cred că majoritatea se vor materializa. Vom discuta cu prim-ministrul României şi cu ministrul român al Energiei ce proiecte li se par prioritare şi cum îi putem ajuta să le pregătească şi apoi să îi ajutăm să le şi finanţeze.

AGERPRES: Energia regenerabilă este promovată din ce în ce mai mult, inclusiv în strategia EU cu privire la termoficare. Sunt scenarii în care sectorul energiei regenerabile ar putea deveni competitiv fără vreo formă de suport?

Maros Sefcovic: Cred că suntem destul de aproape de acel moment, pentru că vedem că energiile regenerabile s-au dezvoltat foarte rapid, sunt din ce în ce mai competitive, prin urmare am adaptat directivele privind ajutoarele de stat pentru energie din surse regenerabile, în cadrul cărora vrem să vedem o abordare mult mai armonioasă a modalităţii în care e susţinută producţia de energie din surse regenerabile. Cred că suntem martorii unei schimbări graduale în modalitatea de susţinere a producţiei de energie din surse regenerabile, într-o manieră care e mai eficientă din punct de vedere al cheltuielilor şi care reflectă faptul că energiile regenerabile se bazează din ce în ce mai mult pe tehnologii stabile şi cred că, într-un viitor nu foarte îndepărtat, vom vedea că vor concura liber cu alte surse de energie. În acest scop adaptăm recomandările legate de felul în care aceste surse ar trebui susţinute financiar, pentru a ne asigura că vom avea o abordare mult mai coordonată în sprijinirea energiilor regenerabile în întreaga Uniune Europeană faţă de cum era cu câţiva ani înainte, când această industrie era într-o fază incipientă.

AGERPRES: În calitate de vicepreşedinte al Comisiei Europene, care este opinia dumneavoastră cu privire la actualul scandal al noxelor legat de maşinile diesel ale Volkswagen?

Maros Sefcovic: Cred că este o problemă foarte serioasă pentru că a adus atingere imaginii industriei europene producătoare de maşini şi faptului că ne mândream că maşinile noastre sunt cele mai curate, cele mai sigure şi cele mai bune maşini din lume. Cred că acum trebuie să lucrăm din greu împreună cu industria constructoare de maşini pentru a ne asigura că vom restabili această imagine şi încrederea consumatorilor cât mai curând cu putinţă. Am avut deja câteva întâlniri cu reprezentanţii Volkswagen, sunt foarte mulţumit că de la 1 ianuarie vom introduce noile teste, ce vor fi efectuate în condiţii reale de mers. Aşadar, cred că împreună cu statele membre, care au posibilitatea să efectueze teste pe loc, vom îmbunătăţi calitatea testării şi vom testa maşinile în condiţii reale de mers, nu doar când li se permite să intre în circulaţie ci şi în momentul folosirii lor pentru a vedea că aceste standarde sunt respectate şi după câţiva ani de uz.

Te-ar mai putea interesa și
Wizz Air rămâne singurul operator la Brașov, al cincilea aeroport din România unde nu are concurență. CJ promite să aducă și Ryanair
Wizz Air rămâne singurul operator la Brașov, al cincilea aeroport din România unde nu are concurență. CJ promite să ...
Compania aeriană Wizz Air rămâne singurul operator pe aeroportul din Brașov, acolo unde autoritățile au investit 140 de milioane de euro. Compania FlyLily a anunțat că nu va mai opera aici......
China impune sancțiuni împotriva a șapte companii americane, după ce Biden a aprobat acordarea unui ajutor nou pentru Taiwan
China impune sancțiuni împotriva a șapte companii americane, după ce Biden a aprobat acordarea unui ajutor nou pentru ...
China a anunţat vineri sancţiuni împotriva a şapte companii americane după ce Washingtonul a aprobat un nou pachet de ...
Constructorul turc de drone Baykar a cumpărat compania italiană de aviaţie şi apărare Piaggio Aerospace, aflată sub controlul Guvernului de la Roma
Constructorul turc de drone Baykar a cumpărat compania italiană de aviaţie şi apărare Piaggio Aerospace, aflată sub ...
Producătorul turc de drone Baykar a achiziţionat compania italiană de aviaţie şi apărare Piaggio Aerospace, a anunţat ...
Anunț de la Electrica Furnizare pentru toți clienții. Ce se întâmplă cu facturile
Anunț de la Electrica Furnizare pentru toți clienții. Ce se întâmplă cu facturile
Electrica Furnizare stornează facturile pentru consumurile aferente lunilor octombrie şi noiembrie 2024, urmând ca acestea ...