INTERVIU Dan Ţone, CEO Eutron: Găsirea de resursă umană educată, dispusă să învețe, în continuare o mare problemă

25 05. 2021
WhatsApp Image 2021-05-21 at 13.10.39

1. Aveţi clienţi din retail, finanțe-bănci, sănătate, producție, logistică. Care dintre aceste domenii este mai bine reprezentată cand vine vorba de digitalizarea afacerii şi de ce?

Desigur băncile comerciale sunt cele mai avansate în acest moment. Ele au început procesul de digitalizare cu mulți ani în urmă, dată fiind necesitatea reducerii costurilor implicate de existența rețelelor de branch-uri (chirii, resurse umane, etc.). Le urmează îndeaproape și tot mai preocupate de digitalizare, retailul și implicit logistica, care sunt în acest moment mai conectate ca oricând.

2. Suntem destul de în urmă faţă de vestul Europei la capitolul digitalizare/automatizare. În cât timp am putea reduce decalajul dacă firmele româneşti ar începe să investească în acest an?

Dacă vorbim de societățile cu capital privat românesc, nu aș zice că suntem în urmă față de alte zone ale Europei. Nu cred că decalajul trebuie să ne preocupe, cât mai ales creșterea ritmului de optimizare a proceselor specifice în fiecare organizație și evident eficiența. Dacă vorbim de organizațiile din subordinea guvernului și nu numai, cuvântul digitalizare este ușor degradat și deranjează când este folosit.

3. Românul probabil că o să rămână în continuare legat de cash, în pofida curentului din economiile dezvoltate care merge pe ideea de societăţi „cashless”. Totuşi, odată cu lansarea soluţiilor de plată mobile, din ce în ce mai mulţi români au prins gustul plăţilor contactless. O să fie nevoie să plătească din ce în ce mai mult pentru utilizarea cash- ului? În cât timp credeţi că poate ajunge România la o societate fără plăţi cash?

La ultima întrebare, vă răspund că România nu vă fi niciodată o societate fără numerar. Evident, argumentele sunt multiple. Numerarul costă și costă pentru că este procesat pe un întreg lanț de circulație, de la emitere până la ajungerea în băncile comerciale. Masa de numerar aflată în circulație crește în fiecare an pe piața românească.

4. Pandemia a forţat multe companii să se reinventeze. Povestiţi pe scurt cum a fost pentru Eutron, cum aţi identificat soluţia „câştigătoare”?
Poate este mult spus „câștigătoare”. Echipa Eutron a fost preocupată pe două direcții de acțiune de la apariția pandemiei. Prima direcție a fost introducerea în portofoliu de tehnologii noi, specifice situației create de pandemie, respectiv măsurarea temperaturii persoanelor, dezinfecția și purificarea aerului, dezinfecția produselor și suprafețelor, măsurarea gradului de ocupare a spațiilor publice cu persoane. În acest sens am dezvoltat parteneriate cu Teinnova, Metricon, Toruko. A doua direcție de acțiune a fost reconsiderarea portofoliului de produse, soluții și servicii Eutron versus clienți. Evident, focusul s-a mutat către retailul food, supply chain și logistică, sănătate, autorități publice.

Clienții noștri din alte industrii nu au fost neglijați de echipa Eutron, ba dimpotrivă am comunicat și mai mult cu ei, în scopul de a înțelege ce probleme au și cum putem să-i ajutăm. Când ai timp mai mult, te concentrezi mai bine și devii mai determinat să rezolvi probleme vechi, despre care știi cu siguranță că, la revenirea vieții la normalitate, le vei întâmpina.

Mulți clienți Eutron afectați de pandemie au regândit procese interne astfel încât să obțină la momentul aplicării, reduceri de costuri și eficiență maximă. În esență am dezvoltat soluții de preluare automată a datelor personale clienților din bănci, hoteluri, clinici, etc., am dezvoltat parteneriate noi cum ar fi cel alături de Cubiscan (SUA), pentru automatizarea măsurării dimensiunilor și greutății produselor, coletelor și paleților sau cu iRetailCheck pentru soluții de monitorizare a zonelor de Self Checkout din punctul de vedere al
furturilor.

5. Aveţi o nouă linie de business dedicată prevenției COVID-19. Cum a evoluat anul trecut această divizie şi ce aşteptări şi planuri aveţi pentru acest an de la ea?

Evoluția anul trecut a fost evident foarte bună și a ajutat Eutron să compenseze scăderile apărute având în vedere categoriile de clienți grav afectați de pandemie. În continuare credem că multe din soluții, cum ar fi cele de dezinfecție a aerului, a suprafețelor, a produselor, cele de măsurare a temperaturii persoanelor, dar și soluția de măsurare a traficului de persoane într-un spațiu public, vor rămâne o necesitate permanentă pentru orice organizație. Din acest motiv, Eutron consideră linia de business dedicată prevenției COVID ca fiind o necesitate pe termen lung, din acest moment.

6. Care este cea mai importantă lectie desprinsă din criza adusă de pandemie?
Dacă vorbim de lecții date de crize, Eutron a învățat în 2009 să nu ai prea multe ouă într-un singur coș. În 2008, Eutron avea aproximativ 62% din cifra de afaceri cu sistemul bancar. În 2009 ponderea a scăzut dramatic la 26%. Desigur, a fost un moment extrem de greu pentru companie, dar adresându-ne mai intens către retail, sănătate, logistică, producție am reușit să ajungem într-o situație echilibrată a cifrei de afaceri. Lecția învățată din criza adusă de pandemie este de cu totul altă natură.

Am învățat că trebuie să ne planificăm resursa umană mult mai atent și contextual și să acordăm o atenție mult sporită securității muncii în companie. Dacă ajungi să ai mulți colegi indisponibili și nu ești pregătit cu scenarii de back-up, poți avea dificultăți mari în derularea activității.

7. Cum a evoluat cifra de afaceri pe anul trecut în comparatie cu 2019 şi care au fost factorii care au influenţat-o? Dar pentru acest an?
În 2020, Eutron a realizat o creștere față de 2019 cu aproximativ 12%, ușor sub cei 15% pe care ni propusesem. Cauza a fost scăderea veniturilor din zona serviciilor pe care le aveam previzionate cu clienți din industrii foarte afectate de pandemie. În 2021, ne propunem să creștem în continuare cu 12-15% față de 2020, sperăm din tot sufletul să reușim, iar efectele pandemiei să înceapă să scadă în economie, totodată cât mai multe organizații să se
stabilizeze.

8. Ce strategie abordaţi pentru acest an (dezvoltare/consolidare) şi de ce?
Vom continua să ne dezvoltăm pentru că lumea se schimbă în mod dramatic. Apar noi relaționări în societate, se modifică priorități la toate nivelurile din organizații, indiferent de natura capitalului social. Credem într-o adaptare consolidată la noile cerințe din societate și suntem extrem de preocupați să mergem către clienții noștri actuali și viitori cu deviza “spune-mi ce problemă ai și dă-mi voie să te ajut”.

9. Cati angajati aveţi în prezent, angajaţi şi pe ce poziţii?
Eutron are în acest moment 110 angajați. Dezvoltarea ne obligă să continuăm să angajăm colegi noi. Angajăm de la tehnicieni de service, tehnicieni de sisteme de securitate, project manageri sisteme de securitate și curenți slabi, directori de vânzări service și servicii, reprezentanți vânzări de soluții dedicate industriei de sănătate, reprezentanți de vânzări pentru soluțiile noastre de sustenabilitate.

După cum vedeți, căutăm mulți colegi noi și nu este ușor să-i găsim, chiar dacă aparent piața muncii ar fi trebuit să se reconfigureze. Nu prea s-a întâmplat acest lucru, iar găsirea de resursă umană educată, dispusă să învețe și să se dezvolte este în continuare o mare problemă.