Ionuţ Leahu, CEO al clinicilor Dr. Leahu: Cele mai mari cheltuieli au fost cu creșterile salariale și cu utilitățile în 2022. Ne dorim o creștere a afacerilor cu 10% în 2023 INTERVIU

“În 2022, am avut cel puţin cinci momente, valuri în care am înregistrat fluctuaţii în programări. Comportamentul oamenilor a fost influențat de orice știre negativă, ei alegând să se lase deoparte ca prioritate. Am înțeles că nu doar criza sanitară ne poate impacta dezvoltarea. A trebuit să învățăm să ne desfășurăm activitatea și cu război la graniță, precum și într-o criză energetică și într-o economie marcată de inflație și de dobânzi ridicate”, a spus Ionuţ Leahu într-un interviu acordat pentru Economica.net. Antreprenorul se aşteaptă la o creştere cu 10%, organică, a cifrei de afaceri a reţelei de clinici Dr. Leahu în anul 2023 faţă de nivelul anului trecut. “Cele mai mari cheltuieli în 2022 au fost cu creșterile salariale și cu utilitățile. Pentru a scădea consumul la energie, am implementat sisteme automate de control al energiei electrice și gazelor în toate locațiile”, a adăugat Ionuţ Leahu.
Cristina Şomănescu - Dum, 19 feb. 2023, 22:40
Ionuţ Leahu, CEO al clinicilor Dr. Leahu: Cele mai mari cheltuieli au fost cu creșterile salariale și cu utilitățile în 2022. Ne dorim o creștere a afacerilor cu 10% în 2023 INTERVIU

Ionuţ Leahu, unul dintre cei mai puternici investitori din piaţa românească de stomatologie, fondator şi CEO al reţelei de clinici Dr. Leahu, a vorbit într-un interviu amplu acordat pentru Economica.net despre investiţii, planuri de dezvoltare asumate pentru anul 2023, despre efectele creşterii inflaţiei şi ale liberalizării pieţei de energie asupra companiei, despre turism dentar, despre tarifele practicate şi dinamica pieţei locale a serviciilor dentare.

Amintim că cei mai mari jucători din piaţa românească de stomatologie sunt Dent Estet, parte a grupului MedLife, şi clinicile Dr. Leahu.

Economica.net: Care e valoarea cifrei de afaceri nete cu care estimați că veți închide anul 2023?

Ionuţ Leahu: Ne dorim o creștere cu 10% faţă de anul 2022, o creștere organică. Obiectivul pentru anul acesta este de consolidare a structurii interne. Avem însă și discuții pe zona de parteneriate pentru preluarea pachetului majoritar al unor clinici din țară.

Economica.net: Care e valoarea investițiilor planificate pentru anul 2023?

Ionuţ Leahu: În ultimii ani, printr-un proces continuu și accelerat, am dezvoltat cea mai extinsă rețea, cu prezență în 13 orașe. Știm că avem nevoie de o așezare a structurii interne, de o creștere a echipei ca nivel de pregătire și interacțiune cu oamenii care ne aleg pentru serviciile stomatologice. Planificăm să investim un milion de euro în educația echipelor, în tehnologie și în creșterea serviciului și experienței oamenilor care ajung la noi în clinici.
Dezvoltarea rețelei cu noi clinici trece la un nivel secund de prioritate, noi fiind prezenți astăzi echilibrat în toate regiunile istorice la nivel național. Însă susținem, în continuare, discuții de parteneriate în diferite orașe și suntem pregătiți să răspundem pozitiv dacă sunt antreprenori cu clinici locale care vor să se alăture rețelei.

Economica.net: În ce orașe vreți să vă extindeți în 2023?

Ionuţ Leahu: Rămânem deschiși oportunităților de parteneriate și ne uităm în continuare la orașe în care nu suntem prezenți. Întotdeauna am evaluat ca locații potențiale orașele care au un centru universitar, fiind foarte importantă formarea rapidă a echipei.

Economica.net: Câți oameni vreți să angajați în 2023?

Ionuţ Leahu: Echipa noastră a fost în continuă dezvoltare în ultimii ani, ajungând la 500 de profesioniști, dintre care 200 sunt medici. Pentru 2023, ne așteptăm să creștem cu 10%, în medie, tocmai pentru a deservi fluxul în creștere de pacienți, mai ales în locațiile deschise în ultimii doi ani. Ne dorim creșterea pe verticală a echipei medicale.

Economica.net: Cum au evoluat tarifele practicate de clinicile dentare dr.Leahu în anul 2022 față de nivelurile avute în 2021? Cum estimați că vor evolua prețurile practicate de clinicile dentare dr. Leahu în 2023 față de valorile înregistrate în anul 2022?

Ionuţ Leahu: Am simțit cu toții creșterea prețurilor în toate aspectele vieții. Avem cele mai mari volume pentru tehnologiile cu care lucrăm, fapt recunoscut nu doar de distribuitori, ci chiar direct de producători. Acesta este unul din motivele pentru care am reușit să ținem creșterea de costuri operaționale aproape de jumătate din valoarea inflației. Implicit, creșterea de prețuri pe care am practicat-o în 2022 și 2023 este de o singură cifră versus inflația care a depășit 15%.

Economica.net: Cum au fost afectate clinicile dentare dr.Leahu de creşterea inflaţiei, de războiul din Ucraina şi de liberalizarea pieţei de energie?

Ionuţ Leahu: În 2022, am avut cel puţin cinci momente, valuri în care am înregistrat fluctuaţii în programări. Comportamentul oamenilor a fost influențat de orice știre negativă, ei alegând să se lase deoparte ca prioritate. Absolut orice știre negativă s-a simțit la dinți. Am înțeles că nu doar criza sanitară ne poate impacta dezvoltarea. A trebuit să învățăm să ne desfășurăm activitatea și cu război la graniță, precum și într-o criză energetică și într-o economie marcată de inflație și de dobânzi ridicate. Am lucrat cu toate acestea pentru că activăm într-un domeniu prioritar, al sănătății oamenilor, și pentru că ne-am asumat o construcție pe termen lung pentru binele lor. Desele schimbări ne-au împins să fim agili, să ne ajustăm în permanență direcțiile, să ne uităm cu atenție la ce optimizări pot fi făcute pentru a ține costurile sub control, la cum putem să îmbunătățim serviciul și experiența oamenilor folosind atuuri precum tehnologia.

Economica.net: Care sunt categoriile de cheltuieli care au crescut cel mai mult în anul 2022 faţă de nivelurile avute în anul 2021? Cum aţi gestionat aceste creşteri?

Ionuţ Leahu: Cele mai mari cheltuieli în 2022 au fost cu creșterile salariale și cu utilitățile. Pentru a scădea consumul la energie, am implementat sisteme automate de control al energiei electrice și gazelor în toate locațiile. De asemenea, am avut creșteri importante și la consumabile, iar pentru a tempera cheltuielile pe această zonă, distribuitorii ne-au ajutat pentru a avea discuții strategice direct cu producătorii.

Economica.net: Care sunt cele mai solicitate servicii în clinicile dumneavoastră?

Ionuţ Leahu: Tot efortul depus în ultimii 12 ani a rezultat în a crea o instituție stomatologică care are capacitatea de a trata în același loc toate problemele din sfera sănătății dentare. Astfel, la nivel național, oferim toate tratamentele stomatologice – dinți ficși în 24 de ore, implanturi dentare, coroane dentare, aparate dentare, tratamentul bolii parodontale, tratamente de canal et cetera. Avem echipe mobile (din zona de chirurgie, ortodonție, pedodonție et cetera) care se deplasează în toate cele 13 orașe în care suntem prezenți și tratează alături de colegii din clinicile locale. Există orașe în care oamenii au nevoie mai mult de implanturi, altele în care accentul este mai mare pe preventie, altele în care serviciile pentru copii au o pondere importantă. Avem centre în care pe primul plan este reabilitarea orală complexă, în care sunt foarte multe cazuri de ultimă şansă. Noi avem o abordare medicală integrată cu fiecare om care ne alege. Îi explicăm acestuia care este condiția dentară prezentă, îl ajutăm să înțeleagă cauza care a condus la anumite probleme dentare şi îi facem o recomandare de tratament care pune lucrurile în perspectivă, adică realizăm un proces amplu de informare pentru ca el să aleagă fiind pe deplin conștient și informat. Chiar dacă cineva vine foarte convins că îşi doreşte doi dinți, noi ne facem datoria să îi explicăm că pentru a avea funcționalitatea de altădată și sănătatea întregului corp, are nevoie de diferite tratamente stomatologice și, de multe ori, de o reabilitare completă. Este important să accentuăm această idee – că stomatologia este medicină și că rolul unui serviciu stomatologic este important în echilibrul întregului corp, iar pentru aceasta, sunt relevante atât prevenția, cât și tratamentul.

Economica.net: Cum a evoluat în ultimii doi ani numărul pacienţilor care solicită şi au nevoie de intervenţii complexe şi costisitoare în clinicile dumneavoastră?

Ionuţ Leahu: Suntem, de foarte multe ori, ultima şansă pentru pacienţii noștri. Procentul oamenilor care ne aleg ca pe o bază sigură atunci când ajung la noi pentru tratamente complexe este în creștere în fiecare an, iar zona de chirurgie aduce 40% din cifra de afaceri. Din echipa de 200 de medici, 185 însă sunt concentrați pe prevenție, pe a trata, pe a salva dinți și doar o echipă mică se ocupă de cazurile complexe cu reconstrucție osoasă. De ce avem această structură? Pentru că abordarea noastră în momentul în care ne alegi este să ai alături o echipă de oameni medici care te înțeleg, îți evaluează corect istoricul medical și îți comunică transparent și onest care sunt toate opțiunile de tratament sau tratamentul potrivit ție, uitându-se la o soluție integrată care presupune sănătate, funcționalitate și estetică. Apoi, această echipă merge până la capăt pentru a-ți rezolva problema printr-un tratament medical corect, care nu este ales pe considerente financiare, pe experimente şi trend-uri şi nu presupune supratratamente.

Economica.net: Cum a evoluat numărul pacienților străini care vin în România ca să se trateze în clinicile dumnevoastră?

Ionuţ Leahu: Am avut mai mulţi pacienţi străini în 2022 față de 2021, atât români din diaspora, cât și străini care au ales țara noastră ca destinație pentru turism dentar. Avem un exemplu bun la Timișoara, unde, din totalul reabilitărilor complexe, 40% dintre oameni au venit din afara țării, fiind atât români care trăiesc în străinătate, cât și cetățeni de altă naționalitate. Procentul celor care vin din străinătate în clinicile noastre variază de la oraș la oraș, nu există un tipar.
Ne dorim să fim din ce în ce mai vizibili pe harta turismului dentar și pentru aceasta implementăm campanii de informare și educație, nu doar pentru români, ci și pentru străini. Avem un diferențiator puternic față de alte țări, oferind un serviciu ridicat care este dat de competențe înalte, tehnologie, cazuistică bogată la un nivel de preț mult mai mic.

Economica.net: Aveți în plan să vă extindeți și în alte orașe din afara României decât Londra?

Ionuţ Leahu: Nu avem un obiectiv de extindere internațională.

Economica.net: Care estimaţi că este valoarea pieţei serviciilor dentare din România şi cu cât estimaţi că va creşte în anul 2024 față de nivelul din 2023?

Ionuţ Leahu: Potrivit datelor publice, piaţa serviciilor stomatologice din România a ajuns la 3,4 miliarde de lei în anul 2021. Pentru 2022, estimez că procentul de creştere a fost de 10%, acesta fiind un an în care orice ştire negativă despre razboi, inflaţie, creşterea dobânzilor, preţurile crescute la energie au impactat atitudinea omului faţă de propria lui sănătate. Anul acesta, estimez că piaţa va creşte față de 2022 cu un procent de 15%. Valoarea pieței va fi mai mare în principal datorită creşterii de prețuri pentru serviciile stomatologice pe care au aplicat-o toți jucătorii. Nu mă aștept să vedem mari investiții, pentru că a scăzut accesul la finanțare. Uitându-mă la comportamentul oamenilor, din studiul Kantar, pe care l-am derulat pentru al cincilea an consecutiv, se vede, din nou, rata scăzută de accesare a serviciilor dentare: puţin peste jumătate dintre români ajung la stomatolog. Intenția de accesare (a serviciilor dentare n. red.) pentru 2023 este pozitivă – procentul celor care spun că vor veni la medicul dentist este în creștere și este de aproape 63%, iar bugetul anual pe care își propun să-l investească la stomatolog este anul acesta spre 2000 de lei – de asemenea, în creștere.
Ne uităm cu optimism la 2024. Ne așteptăm la o revenire puternică a interesului pentru serviciile stomatologice. Odată ce înțelegem că sănătatea dentară contribuie la sănătatea generală a fiecăruia dintre noi, există premisele pentru o creștere bazată în egală măsură pe prevenție și pe reparație. Implicit, va reveni și interesul investitorilor. În opinia mea, industria noastră poate să crească în 2024 cu 20%.

Economica.net: Care sunt cele mai importante oportunități și care sunt cele mai mari constrângeri ale pieței serviciilor stomatologice din România?

Ionuţ Leahu: Oportunitatea este consolidarea industriei. Aceasta ar da mai multă putere domeniului nostru și reprezentativitate în ochii autorităților. Ne-ar face să unim mai multe puncte tari de la nivel individual şi să creştem ca și comunitate. În ziua de azi, este tot mai complicat din punct de vedere legislativ, sunt numeroase schimbări cu care trebuie să ținem pasul, există o viteză fantastică de implementare a unor decizii de la nivel european, iar acestea sunt limitări pentru dezvoltare. Este din ce în ce mai greu să fii și medic, și administrator, precum și să te dezvolți pentru a putea susține costurile în creștere, inclusiv cu taxe și avizări, sau a avea echipe extinse de suport. Este nevoie de unitate în domeniu, de o înțelegere comună și o colaborare între medicii de diferite specializări (pe modelul medicinei generale) pentru a le oferi oamenilor toate opţiunile de tratament şi încrederea de a veni spre noi, precum şi a le transforma experiența la dentist.
O altă linie de dezvoltare ar putea să fie din extinderea în zona rurală, care ar echilibra posibilitățile de accesare din partea oamenilor. Noi, cei din domeniu, ne desfășurăm activitatea preponderent în orașe. Aceasta ar putea fi o direcție susținută de autorități pentru facilitarea dezvoltării de unități mobile care să deservească mai multe comune, sate, în condițiile unei supraîncărcări legislative și de costuri care, altfel, nu ar fi sustenabile. Dar, din nou, pentru a intra pe agenda legislativă, este nevoie de o voce unitară.

Rețeaua clinicilor dentare Dr. Leahu este prima entitate din industria healthcare cu obligațiuni corporative tranzacționate pe sistemul multilateral al Bursei de Valori București. Obligaţiunile emise de Implant Expert DSO SA au fost tranzacţionate în cadrul Sistemului Multilateral de Tranzacţionare, administrat de Bursa de Valori Bucureşti, începând cu data de 2 decembrie 2019 până în octombrie 2022.

Antreprenorul Ionuţ Leahu deţine cea mai extinsă rețea din industria românească de stomatologie, prezentă în 13 orașe din România: București, Pitești, Timișoara, Turda, Constanța, Oradea, Iași, Sibiu, Galați, Ploiești, Cluj-Napoca,  Craiova și Brașov.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...