INTERVIU. Lucian Peticilă, CEO Visual Fan (Allview): De la o planificare a necesarului de componente cu 2-3 luni înainte, am crescut la 6 luni. SUV-ul electric se vinde sub așteptări, dar e o piață nouă

09 10. 2022
Lucian Peticila - CEO Allview (2 MB)

”În ultimii doi ani, pe lângă anticiparea evoluției costurilor microcipurilor, a trebuit să facem față și reducerii capacităţilor de producție ale unor furnizori, precum și creșterii abrupte a prețului la transportul prin containere. Astfel, de la o planificare a necesarului de componente cu 2-3 luni înainte, am crescut perioada la 6 luni, asigurându-ne că dispunem de capitalul necesar. Am contractat și achiziționat în avans cele necesare producției și am reușit, până acum, să ne menținem produsele la prețuri competitive. Planificarea și managementul atent al necesarului de aprovizionare și a stocului optim de produse este una din strategiile de succes ale companiei, care oferă un avantaj strategic, prin care am preîntâmpinat problemele de natură logistică având asigurat un stoc necesar potențialului de desfacere, inclusiv pentru perioada următoare”, a explicat Lucian Peticilă.

Visual Fan, deținătoarea brandului Allview este o companie cu capital integral românesc, fondată la Brașov, în 2002. Compania produce televizoare, telefoane mobile inteligente, sisteme Smart Home, tablete, laptopuri și alte gadgeturi. În anul 2022, compania a adăugat în portofoliu sistemul Era Health, a cărui prioritate este de a crea produse și aplicații ce susțin o alimentație sănătoasă și a lansat divizia Allview Industry, care integrează produse destinate pieței energiei verzi. Este prezentă pe piețele IT&C din peste 10 țări.

”Primele nouă luni ale anului 2020 au fost marcate de incertitudine în piața electronicelor, în care am observat tendințe negative precum reducerea marjei de profitabilitate pentru companii, respectiv a cererii și a puterii de cumpărare din partea clienților finali. Riscurile legate de războiul din Ucraina, care a complicat și mai mult problema lanțurilor de aprovizionare, criza energetică, inflația accelerată, scumpirea materiilor prime, a mărfurilor și a serviciilor de transport – toate se regăsesc într-o diminuare a puterii de cumpărare a consumatorilor. În pofida acestui climat plin de provocări, noi ne-am concentrat pe soluții durabile, care să ne ajute și în această perioadă, dar și pe termen lung. Așadar, în anul 2022 am făcut mai mulți pași din strategia „Green by Allview”, prin care integrăm mai multe proiecte cu impact puternic asupra naturii și mediului înconjurător: reducerea risipei alimentare, încurajarea consumului de alimente locale, utilizarea energiei verzi și eliminarea consumului de combustibili fosili”, continuă Peticilă. 

Cel mai nou produs lansat din strategia Green By Allview este ERA Smart Refrigerator, un frigider inteligent gândit ca un asistent personal de nutriție, care contribuie atât la îmbunătățirea vieții, la câștigarea timpului alături de familie, cât și la reducerea risipei alimentare.

Frigiderul este dezvoltat și asamblat la Brașov și va fi disponibil pentru vânzare începând cu noiembrie 2022. La conceperea și lansarea sa a lucrat o echipă formată din programatori, ingineri și medici nutriționiști.

”Acest proiect este unul pe termen lung, maturitatea acestuia fiind, conform planificărilor noastre, în aproximativ 5 ani”, mai spune proprietarul Allview.

Cotă de 6% din piața fotovoltaicelor în S2

Anul 2022 marchează 20 de ani de activitate pentru Visual Fan, iar compania i-a aniversat prin planuri importante de dezvoltare și intrarea pe noi piețe de produse. În această vară, compania a lansat divizia Allview Industry și a început să comercializeze kit-uri fotovoltaice destinate uzului industrial, care pot fi achiziționate și prin programul PNRR.

Potrivit lui Peticilă, receptivitatea tuturor clienților față de proiectul „Solar Energy”, care face parte din noua strategie ”a fost foarte bună”. Iar pentru al doilea semestru al anului, CEO-ul își dorește 6% din piața pentru vânzarea și montajul sistemelor fotovoltaice și mizează pe menținerea ritmului de creștere al pieței și pe lansarea unor noi soluții în această direcție.

Avem peste 150 de contracte încheiate în primele trei luni de când suntem pe această piață aflată în ascensiune. Dintre aceste contracte, 10% sunt „corporate”.

Strategie pentru menținerea costului de producție în pofida scumpirii energiei electrice

Televizoarele companiei, care au o pondere de 60% din cifra de afaceri, sunt produse la Braşov. Pentru a menține prețurile competitive în pofida creșterii prețurilor la electricitate, strategia companiei este ca, în perioada următoare, clădirea în care își desfășoară activitatea toată echipa Allview să devină independentă energetic. În acest fel, spune Peticilă, creșterea prețurilor la energie nu va influența prețul final de la raft și nici costurile companiei.

”Nicio companie din România, lucru valabil cam peste tot în Europa, nu va reuși să evite creșterea prețurilor la electricitate, iar în sectoare în care consumul este ridicat, precum cel metalurgic sau chimic, se anunță închiderea de fabrici în perioada următoare. Pe de altă parte, pentru alte industrii, compensarea creșterilor de prețuri cu propria producție de energie, prin panouri fotovoltaice, poate reprezenta o soluție atât pentru depășirea acestei perioade, cât și pentru reducerea costurilor cu energia pe termen lung”, explică proprietarul companiei.

Cât despre strategia Guvernului de a plafona prețurile la energie pentru utilizatorii casnici și industriali, spune că este o măsură bună pe care o apreciază. Însă, faptul că, de la 1 septembrie, plafonarea la 1.000 lei/MWh se aplică numai IMM-urilor, companiilor din industria alimentară și instituțiilor de sănătate publică, expune alte mii de companii unor riscuri suplimentare.

”Așteptăm anunțarea unor noi măsuri care să ajute companiile pentru a trece cu bine sezonul rece – care se anunță dificil, nu atât din punct de vedere meteorologic, ci mai ales din cauza crizei energetice. Este nevoie de o soluție pe termen scurt, pentru ca actorii economici să își poată menține activitatea. Dar, pe termen mediu, încurajăm toate companiile, mari și mici, să caute soluții pentru a deveni prosumatori, iar panourile fotovoltaice sunt soluția aflată la îndemână”, este de părere Lucian Peticilă.

SUV-ul electric înregistrează rezultate sub așteptări

La finele anului trecut, compania brașoveană a intrat și pe piața auto prin lansarea unui SUV premium electric – modelul Skywell ET 5, importat din China. Prețul de comercializare în momentul lansării pornea de la 39.980 euro, cu TVA, fiind disponibil prin Programul Rabla, sau în leasing de la 499 euro/lună.

În decembrie 2021, Visual Fan preconiza, prin lansarea acestei linii de business, o creștere a cifrei de afaceri la nivelul grupului, cu 10%, până la finalul anului 2022. Însă, vânzările nu au fost conform așteptărilor.

”Am intrat pe piața vehiculelor electrice cu un SUV premium, pentru care procesul de cumpărare este mai îndelungat, mai ales în condițiile actuale de aprovizionare a componentelor care au adus creșteri ale prețurilor mașinilor electrice în toata tara. Putem spune că nivelul vânzărilor este sub previziunilor noastre, dar este o piață nouă pentru noi și suntem la început de drum în acest domeniu cu un potențial mare de vânzare”, explică antreprenorul, care a adăugat că, în perioada următoare, va mai deschide un showroom în țară, pe lângă cel din București.

”Pe primele opt luni ale anului, piața auto România a înregistrat o creștere totală de 5,2%, iar creșterea pe segmentul de automobile electrice a fost de 89,3%, ceea ce înseamnă un interes ridicat din partea românilor, în întâmpinarea căruia dorim să venim și cu mașini din alte categorii și având în desfășurare un plan în acest sens”, a mai declarat acesta.

Cele mai solicitate categorii de produse din portofoliul Visual Fan

Cifra de afaceri a companiei Visual Fan, în primul trimestru din 2022, în valoare de 25 milioane de lei este formată din categoria IT&C, cu o pondere de aproximativ 60%, televizoarele cu 30% și 10% sunt alte categorii de produse.

”Într-un mediu global incert, acaparat de o situație macroeconomică la nivelul industriei IT mai puțin favorabilă (criza de semiconductoare, creșterea continuă a costurilor de transport, criza containerelor și criza energetică), într-o ușoară scădere și dominat de o permanentă stare de prudență, am menținut prețurile la un nivel competitiv în piață, iar produsele Allview se vând conform planificării noastre”, mai spune CEO-ul.

Din grupul de firme fac parte Visual Fan (Allview) – 100%, Intervision Trading (distribuitor AKAI) – 51%, Headlight Solutions – 12% și Visual EV Distribution – 95%. Cifra de afaceri pe primul semestru din 2022 a fost de 50,45 milioane de lei, respectiv un profit de 3,67 milioane de lei.

Din aceasta sumă, cifra de afaceri pentru activitatea recurentă (producția și comercializarea de dispozitive electronice: televizoare, laptopuri, tablete) a reprezentat 37,76 milioane de lei, iar profitul a fost de 1,65 milioane de lei. Prin urmare, Visual Fan generează circa 75% din cifra de afaceri a grupului.

Strategii, provocări și planuri pentru 2023

Deși prima parte a anului 2022 a debutat cu o nouă stare de incertitudine declanșată în principal de contextul geopolitic și situaţia de securitate incertă, compania și-a continuat proiectele de dezvoltare și intenționează ca și anul viitor să lanseze noi produse pe piață și să consolideze în același timp diviziile deja existente.

”De-a lungul celor două decenii pe piață, am încercat nu doar să vin în pas cu vremurile, ci înaintea vremurilor în privința dezvoltării și comercializării de dispozitive electronice, care să îmbunătățească viața oamenilor, pe baza unui model de business scalabil și profitabil. Vom face, în continuare, același lucru, valorificând bogata experiență a echipei Visual Fan, dar și climatul economic actual, care a sporit receptivitatea față de soluțiile „verzi”, sustenabile. Pentru 2023, avem în vedere lansarea de noi proiecte în cadrul diviziilor existente, pentru consolidarea și dezvoltarea acestora.

Una dintre provocările identificate de Peticilă pentru anul viitor va fi o creștere a unor costuri pentru companiei, care coroborată cu o reducere a puterii de cumpărare a clienților, duce la ”o estimare cât mai prudentă a rezultatelor de business anticipate”.