Interviu – Ministrul Comunicaţiilor: Legea securităţii cibernetice nu se află printre priorităţile mele. Nu va pleca în Parlament
‘Legea securităţii cibernetice nu este printre priorităţile mele şi nu va pleca mai departe către Parlament. Eu nu o voi prezenta în şedinţă de Guvern. Există o directivă europeană, aşa-zisa NIS – Networking Information Security, Directiva 1148/2016 adoptată în Parlament în vara anului trecut. Documentul spune, în linii mari, următoarele: companiile care furnizează servicii esenţiale către populaţie, şi aici ne referim la Energie, Transporturi, Utilităţi, sistemul bancar, sistemul pieţelor financiare, trebuie să minimeze riscurile, trebuie să ia nişte măsuri interne manageriale şi de natură tehnică, astfel încât să diminueze riscul cibernetic. Practic, în planul de afaceri pe care companiile îl vor avea, pe lângă celelalte categorii de riscuri care sunt acoperite prin costuri specifice, cum ar fi riscul de incendiu, trebuie să ia în calcul şi riscurile cibernetice. Dacă nu se conformează solicitărilor pe care Parlamentul European şi Consiliul European le-au pus în Directivă, atunci riscă o amendă proporţională cu cifra de afaceri anuală’, a menţionat Jianu.
Ministrul Comunicaţiilor a afirmat, totodată, că nu vede sensul unei Legi a securităţii cibernetice, din moment ce Directiva NIS are ca scop exact buna funcţionare a pieţei unice digitale.
‘Atunci, existând Directiva, iar scopul ei este de a asigura buna funcţionare a pieţei unice digitale, eu nu văd sensul unei Legi a securităţii cibernetice în momentul de faţă. Cu siguranţă, vom avea o lege sau mai multe privind implementarea Directivei NIS pentru că suntem obligaţi ca până în mai 2018 să avem asemenea legislaţie. Eu, însă, voi porni aşa cum obişnuiesc, cu o consultare publică înainte de a avea orice fel de proiect de lege. Vreau să ştiu punctul de vedere al industriei, cei care vor trebui practic să se conformeze şi asupra cărora se răsfrâng prevederile. Voi porni o consultare publică şi vreau să cunosc punctul lor de vedere asupra formei legii. În funcţie de ceea ce primesc de la ei, de la societatea civilă, de la asociaţii patronale, vom porni cu redactarea proiectului de lege. Cu siguranţă că va trebui să consultăm şi COSC – Comitetul Operativ pentru Securitate Cibernetică, dar repet nu aş merge să-i spun că e o Lege a securităţii cibernetice, pentru că nu este. Vor fi nişte măsuri legislative privind implementarea Directivei NIS’, a subliniat oficialul.
Potrivit lui Jianu, trebuie redefinită strategia securităţii cibernetice naţionale, iar pentru asta este nevoie de respectarea unui calendar ce ar urma să se finalizeze în toamna acestui an, cu un proiect de lege ce va fi prezentat în Guvern.
‘Dacă sunt alte nevoi privind siguranţa naţională, atunci COSC va trebui să le propună şi să le argumenteze suficient de bine. Din punctul acesta de vedere, mai durează puţin. Momentan, conform aceleiaşi directive, trebuie să redefinim strategia securităţii cibernetice naţionale, trebuie să o aducem la zi. Până în momentul în care o aducem la zi, nu putem să vorbim despre securitate cibernetică. Nu am gândit încă un calendar, dar îl voi anunţa la momentul respectiv. Ideea este de a avea până în luna iunie – iulie finalizarea acestor consultări. Începând cu luna iulie vom demara redactarea efectivă a textului proiectului de lege, după care consultarea COSC, dezbaterea publică de cel puţin 30 de zile, în aşa fel încât în septembrie să o putem prezenta în şedinţa de Guvern’, a precizat Augustin Jianu.
La finele lunii ianuarie 2016, Ministerul Comunicaţiilor lansa în dezbatere publică un nou proiect de Lege privind Securitatea Cibernetică a României, ce a luat în considerare criticile aduse prin Decizia nr. 17/2015 a Curţii Constituţionale a României (CCR) asupra obiecţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii privind Securitatea Cibernetică a României. În 2015, Curtea Constituţională a României îşi motiva decizia prin faptul că Legea privind securitatea cibernetică încalcă prevederile constituţionale privind statul de drept şi principiul legalităţii, precum şi cele privind viaţa intimă, familială şi privată, respectiv secretul corespondenţei.
Tot pe parcursul anului trecut, oficiali din Ministerul Comunicaţiilor au afirmat, în diverse evenimente publice, faptul că Legea privind securitatea cibernetică a României şi, implicit, prevederea referitoare la cartelele prepay, au intrat în circuitul de avizare inter-ministerial.
Nu mai devreme de luna octombrie 2016, ministrul Delia Popescu declara, într-un interviu acordat AGERPRES, că Legea Securităţii cibernetice necesită, din cauza schimbărilor efectuate la nivelul Guvernului, reluarea pe fluxul de avizare, precum şi faptul că, până la finele anului trecut, urma să fie adoptată de Guvern.