Cum arată peisajul atacurilor cibernetice în Europa de Est anul acesta? Ați identificat o creștere semnificativă a atacurilor sau unele tendințe îngrijorătoare sau lucrurile nu au fost rele?
Renate Strazdina: Digitalizarea aduce numeroase beneficii, printre care creșterea calității serviciilor medicale, reziliența lanțurilor de aprovizionare sau îmbunătățirea accesului la serviciile publice. Cu toate acestea, transformarea digitală înseamnă, totodată, provocări complexe în sfera securității cibernetice. În decurs de numai un an, atacurile cibernetice asupra infrastructurilor critice au crescut de la 20% la 40%. De asemenea, estimările arată că numărul de atacuri efectuate pe secundă asupra parolelor crește cu 74% de la an la an. În plus, amenințările actorilor statali s-au intensificat, vizând sistemele energetice, de telecomunicații, platformele media și alte infrastructuri critice. De exemplu, echipele Microsoft au identificat atacuri cibernetice lansate de Cadet Blizzard, un actor asociat cu GRU, care vizau agențiile guvernamentale și furnizorii de servicii IT din Ucraina. Microsoft furnizează constant detalii tehnice care ajută la sporirea vizibilității asupra atacurilor și a protecției împotriva acestora.
Utilizăm analiza de date și algoritmi de Inteligență Artificială pentru a înțelege și diminua impactul amenințărilor cibernetice, împărtășind aceste informații valoroase cu clienții noștri. Însă este necesară o abordare holistică, cu măsuri la nivel național, organizațional, dar și individual, iar Microsoft ajută la implementarea acestora prin intermediul datelor și instrumentelor pe care le dezvoltă, precum și prin dezvoltarea de competențe în acest domeniu, iar exemplul Ucrainei demonstrează securitatea sporită oferită de tehnologia cloud.
În ce ramuri ale industriei poate fi dezvoltarea AI cea mai utilă în următoarea perioadă? Unde va avea cel mai mare impact după lansarea facilităților din acest an?
Renate Strazdina: Ritmul și amploarea inovației sunt fără precedent și insuflă optimism într-o economie competitivă. Un sondaj recent PWC pe tema AI a constatat că 52% dintre companii și-au accelerat planurile de adoptare a inteligenței artificiale în ultimul an. În timp ce IDC estimează că, la nivel global, cheltuielile cu implementarea soluțiilor de AI ar urma să depășească 300 de miliarde de dolari până în anul 2026. Și vedem deja că organizațiile – atât din mediul privat, cât și din sectorul public – testează soluțiile AI de care dispun și le adaptează la contextul actual.
Inteligența artificială poate îmbunătăți productivitatea angajaților și a organizațiilor din fiecare industrie, și avem exemple în domenii precum customer service, domeniul bancar, sectorul medical, producție/procese de fabricație. Accentul aici nu cade pe o industrie specifică, importante sunt scenariile de utilizare în care inteligența artificială poate să amplifice ingeniozitatea și rezultatele muncii umane. De aceea, Microsoft dezvoltă soluții de tip co-pilot – axate pe om, dar care folosesc AI astfel încât noi să devenim mai productivi și mai creativi. Este important să ne investim timpul și resursele în dezvoltarea de competențe digitale și să continuăm dialogul deschis între diferite industrii, guverne și alți stakeholderi.
Un alt lucru important de menționat aici este faptul că proprietatea datelor este esențială pentru succesul programelor de AI. Putem folosi ca exemplu ghidul Microsoft Responsible AI Governance – un set de principii pe care noi le urmăm nu doar pentru a implementa, ci și pentru a încuraja utilizarea inteligenței artificiale într-un mod responsabil.
Dezvoltă Microsoft și în România sau în Europa de Est produse AI sau funcții pentru acestea?
Renate Strazdina: Cu siguranță, avem centre de dezvoltare în Europa, inclusiv în zona de est a continentului, iar, datorită abordării multilingve, serviciile noastre pot fi utilizate în întreaga lume.
Soluțiile de inteligență artificială fac parte din portofoliul nostru și lucrăm pentru a îmbina puterea modelelor lingvistice de mari dimensiuni de la OpenAI și infrastructura AI optimizată din Azure pentru a dezvolta noi funcții pentru produsele noastre, destinate atât consumatorilor individuali, cât și celor din mediul de afaceri. De exemplu, GitHub Copilot utilizează modele de AI în Azure OpenAI Service astfel încât dezvoltatorii să accelereze scrierea de cod, în timp ce noile funcții (bazate pe AI) din Microsoft Viva Sales oferă sugestii pentru conținutul e-mail-urilor și informații rezultate din analiza de date, ajutând echipele de vânzări să își îmbunătățească strategiile de vânzare.
Totodată, Microsoft Teams Premium dispune acum de o funcție inteligentă care stochează informațiile și le organizează pe capitole, generate de inteligența artificială, astfel încât angajații, echipele din care fac parte și organizațiile să fie mai productive. Și în Microsoft Bing a fost introdusă o nouă opțiune de chat bazată pe inteligență artificială, care să optimizeze rezultatele căutărilor efectuate de utilizatori.
Microsoft a anunțat anul acesta noi funcții de inteligență artificială în aplicațiile sale mobile. Utilizatorii vor putea să înceapă o conversație Bing Chat pe desktop și apoi să o continue pe smartphone, de exemplu. Care sunt planurile în ceea ce privește extinderea disponibilității chatbot-ului Bing? Unde va fi prezent în continuare?
Renate Strazdina: Acum câteva luni, Microsoft a dezvăluit Microsoft Bing și Microsoft Edge bazate pe inteligență artificială – o nouă experiență de chat, reunită și susținută de inteligența artificială, pentru a servi drept copilot pentru web, returnând rezultate mai relevante la căutările utilizatorilor și răspunsuri mai exacte la întrebări complexe, ajutând în același timp la crearea de conținut.
Noul Bing combină tehnologiile de căutare Microsoft și supercomputing Azure AI cu un nou model de limbaj OpenAI de ultimă generație, GPT-4, personalizat special pentru căutarea pe web, oferind rezultate actuale, cu surse citate la nivel conversațional – toate acestea fiind disponibile doar pe Bing. Acum, am depășit 100 de milioane de utilizatori activi zilnic ai Bing, motorul de căutare fiind accesat de pe telefoanele mobile folosind noua aplicație mobilă Bing, al cărei număr de instalări a crescut de patru ori de la momentul lansării.
De asemenea, am dezvoltat o metodă proprie de lucru cu modelul OpenAI, astfel că putem să valorificăm pe deplin puterea acestuia. Numim această colecție de capabilități și tehnici “modelul Prometheus” și regândim modul în care utilizatorii interacționează cu acestea în zonele de Search, Browser și Chat, oferindu-le o experiență unificată.
În ceea ce privește planurile de viitor, facem tranziția către următoarea generație a Microsoft Bing și Microsoft Edge bazate pe AI, extinzând foarte mult viziunea și capabilitățile conceptului nostru de Copilot pentru Web.
La început, în primele zile de testare, Bing AI a răspuns în diferite moduri, unele neașteptate, la diverse întrebări. A spus chiar că își dorește să devină om. De ce au fost răspunsurile atât de speciale? A fost un test? Mai erau unele lucruri de pus la punct?
Renate Strazdina: Noul Bing rulează pe GPT-4, pe care l-am personalizat pentru funcția de căutare. Persoanele care au folosit recent noua versiune Bing în variantă de preview au văzut deja ce îmbunătățiri aduce acesta. De asemenea, actualizările pe care OpenAI le aduce GPT-4 se reflectă automat în îmbunătățiri aduse în Bing. Ne-am angajat să dezvoltăm sisteme de AI în mod responsabil, care să funcționeze conform principiilor și scopurilor pentru care au fost dezvoltate și care să poate fi utilizate, așadar, cu încredere. Am implementat ceea ce noi numim Limited Access Framework – un cadru bazat pe principiile noastre privind AI care sprijină implementarea responsabilă a serviciilor Azure.
Totodată, oferim instrumente și resurse pentru a ajuta clienții să înțeleagă, să protejeze și să controleze soluțiile de inteligență artificială pe care le folosesc. Printre acestea se numără Responsible AI Dashboard, instrucțiuni de dezvoltare a boților și instrumente integrate care să-i ajute să înțeleagă modul de funcționare, să testeze acuratețea și multe altele. Acest lucru ajută organizațiile să aibă o mai mare transparență și facilitează implementări mai consecvente și cu un grad mai mare de eficiență.