Telekom vrea să ajungă la cel puţin 80% acoperire 4G până la sfârşitul anului şi are aşteptări mari de la era 5G – INTERVIU

Telekom România vrea să aducă reţeaua proprie 4G/LTE la o acoperire de cel puţin 80% din populaţie până la sfârşitul acestui an, de la puţin peste 60% în prezent, şi încearcă deja să se poziţioneze ca pionier al tehnologiei 5G în România, chiar dacă următoarea generaţie de reţele mobile încă nu s-a standardizat la nivel internaţional şi mai sunt câţiva ani până la lansarea serviciilor comerciale.
Economica.net - mie, 14 iun. 2017, 21:02
Telekom vrea să ajungă la cel puţin 80% acoperire 4G până la sfârşitul anului şi are aşteptări mari de la era 5G - INTERVIU

„Deja instalăm o staţie 4G la fiecare 3-4 ore şi vom continua în acest ritm până la sfârşitul anului şi chiar în cursul anului viitor. Credem că acoperirea va depăşi 80% până la sfârşitul anului, sunt încrezător în această cifră. Anul trecut am avut cea mai intensă extindere FTTH (fibră optică – n.r.) din istoria acestei ţări, am ajuns la peste 700.000 de gospodării noi într-un singur an. Anii care urmează vor fi anii LTE şi ne ocupăm de asta”, a declarat Timos Tsokanis, Director Executiv Tehnologie şi IT la Telekom România, într-un interviu acordat ECONOMICA.NET cu ocazia primei demonstraţii a tehnologiei 5G din Europa de Est, organizată de Telekom şi Ericsson la Bucureşti.

Se întrevede şi sfârşitul parteneriatului cu Orange pe partea de 4G. La începutul anului trecut, Telekom România a anunţat un acord de network sharing cu Orange România, prin care Telekom şi-a completat acoperirea 4G apelând, contra cost, la reţeaua competitorului portocaliu.

„Ştim că suntem puţin în urmă cu acoperirea, poate ne-am complăcut datorită parteneriatului cu Orange, dar acum extindem reţeaua într-un ritm foarte alert. Ne-am dat seama, în ultimii doi ani, că având în vedere creşterea puternică a traficului de date, şi având în vedere ceea ce va aduce viitorul în această privinţă, nu este posibil să fii dependent în această măsură de un partener extern. Trebuie s-o faci cu mâna ta, iar noi suntem într-o poziţie unică pentru că, având în vedere densitatea de care are nevoie tehnologia 5G, nu este nimeni mai bine poziţionat decât un operator fix care are deja fibră optică instalată în milioane de locaţii din toată ţara.

Astfel, dincolo de un anumit punct în timp, nu mai are sens să continuăm parteneriatul. Acesta a fost foarte folositor pentru a veni din urmă, pentru a ţine pasul cu concurenţa atunci când a fost nevoie”, a afirmat Timos Tsokanis.

Staţiile 4G instalate la foc automat de Telekom sunt furnizate de grupul suedez Ericsson şi sunt compatibile 5G, astfel că viitoarea reţea va fi bazată în bună măsură pe investiţiile de acum. În timpul demonstraţiei de luni, două staţii baseband similare celor instalate de Telekom în toată ţara au atins o viteză de transfer de date de 24 Gbps, cu un ordin de mărime mai mult faţă de capabilităţile tehnologiilor folosite până acum.

„4G se apropie de limita a ceea ce poate oferi. Va coexista cu 5G probabil pentru următorii cel puţin zece ani, pentru că investiţiile în 4G nu pot fi aruncate pe fereastră şi pentru că nu ai nevoie neapărat de 5G pentru orice.

5G este dezvoltat şi a ajuns în faza de prototip pentru a se adresa unor aplicaţii specifice: streaming de video HD în masă, chirurgie de la distanţă, transport autonom. Nu ai nevoie de 5G pentru tot: un apel de voce poate avea loc şi pe reţeaua 4G. Nu am nevoie de 5G pentru toate aplicaţiile Internet of Things. Pentru IoT pot folosi frecvenţe joase şi o bandă foarte strânsă de frecvenţe pentru a reduce consumul de energie şi a creşte durata de viaţă a bateriilor. Pentru noua generaţie de aplicaţii, 4G nu poate face faţă, deoarece tehnologia nu poate agrega diversitatea de frecvenţe pe care o poate integra 5G, nu poate oferi latenţa scăzută specifică tehnologiei 5G. Nu putem folosi tehnologiile existente pentru noua generaţie de aplicaţii”, a explicat Tsokanis.

Cheia pentru a înţelege viitorul 5G nu stă strict în vitezele de care este capabilă tehnologia, nici măcar în latenţa scăzută, care va face conexiunea wireless greu de diferenţiat, ca performanţă, de cea fixă, din punctul de vedere al utilizatorului obişnuit. Cel mai important aspect al 5G este flexibilitatea şi scalabilitatea tehnologiei, caracteristici care vor facilita digitalizarea pe verticală a întregi industrii. Numărul de aparate conectate simultan la o staţie de comunicaţii mobile va creşte de la sub 20.000 la aproape de 200.000, resursele fiind alocate cu exactitate, în timp real, în funcţie de necesităţile fiecărui dispozitiv. De la chirurgie de la distanţă şi alte aplicaţii de telemedicină la transportul automatizat, 5G are potenţialul de a deschide calea către o constelaţie de aplicaţii şi de a schimba societatea în moduri pe care chiar şi greii industriei le consideră greu de anticipat.

Investiţiile necesare pentru implementarea 5G la scară largă par să fie un semn de întrebare chiar şi pentru jucătorii mari din industrie.

„Nimeni nu are estimări privind costurile 5G. Reţelele 5G vor fi mult mai dense şi acesta este unul dintre motivele pentru care Telekom România este foarte, foarte bine poziţionată. Cred că linia care departajează reţelele fixe de cele mobile va deveni tot mai puţin vizibilă. Viitorul aduce o reţea hibridă al cărei ultim centimetru – atenţie, nu ultimul kilometru, ultimul centimetru, pentru că în cazul 5G, cu frecvenţele de câţiva GHz specifice tehnolgiei, puterea de penetrare va fi foarte scurtă – va fi componenta mobilă, ca prelungire a reţelelor fixe de fibră”, spune directorul Telekom.

Ce aduce viitorul pentru utilizatorul de smartphone, pentru consumatorul casnic? Greu de spus în cuvinte puţine. CTO-ul Telekom România crede că va deveni mai puţin important dacă comunicăm prin intermediul reţelei fixe sau al celei mobile. Că dispozitivele care alcătuiesc reţeaua vor aloca capacitate în timp real, în funcţie de serviciul accesat. Că reţeaua, cu toate componentele ei, va decide, în funcţie de ce vrea utilizatorul să facă, tehnologia optimă care poate facilita cel mai bine serviciile respective, cu cele mai mici costuri.

„Consumatorul final nu va mai conştientiza ce tehnologie foloseşte la un moment dat. Liniile de departajare fix-mobil, sau 4G-5G, vor dispărea pentru consumator. Clientul nu va şti şi nu va avea nevoie să ştie dacă la un moment dat foloseşte reţeaua fixă prin routerul Wi-Fi sau reţeaua mobilă 4G, 5G. Totul se va contopi, pentru că în final nu facem tehnologie de dragul tehnologiei. Ceea ce Deutshe Telekom numeşte «seamless connectivity»: conectivitate indiferent de cum te conectezi. Trebuie să poţi folosi serviciile fără să îţi pese unde eşti şi cum te conectezi la reţelele operatorului tău, terminalul să aibă grijă automat de tot. Telefonul va alege singur modul optim de conectare la reţea în funcţie de ceea ce vrei să faci, trecând fără să-ţi dai seama de la reţeaua fixă la cea mobilă sau de la 4G la 5G. Dacă vrei să faci un apel de voce sau să intri pe WhatsApp, nu ai nevoie de latenţa foarte scăzută a 5G, dacă vrei să vezi video HD ai nevoie de mai multă viteză, iar dacă vrei să-ţi conectezi maşina ai nevoie de latenţă scăzută şi reţeaua îţi va pune la dispoziţie automat tehnologia necesară”, anticipează Tsokanis.

Va evolua inevitabil şi modelul comercial: „Cred că utilizatorul va plăti pentru un serviciu omogen, iar în viitor nu vom mai vorbi despre minute şi gigabiţi, ci doar de calitatea serviciilor oferite. Am nevoie să folosesc reţeaua cu latenţă scăzută, sau vreau să fac streaming de calitate. Cred că modelul comercial va evolua în această direcţie pentru că mi se pare puţin depăşit să mai vorbim în 2017 de bits şi bytes. De ce nu vorbim în aceşti termeni şi când vine vorba de reţelele fixe? Astfel, dacă reţelele mobile vor aduce viteze similare cu cele de care sunt capabile reţelele fixe, de ce să nu schimbăm şi modelul comercial?”, crede executivul Telekom

Tehnologia 5G va schimba şi modul în care ne gândim la acoperirea reţelelor mobile, precum şi felul în care sunt administrate, conceptele cu care se lucrează migrând către un sistem mai degrabă descentralizat.

„Dacă o companie va dori să implementeze o automatizare, o linie de fabricaţie smart, care se adaptează şi ajustează singură, vei instala 5G la locaţie, doar acolo, doar pentru acest scop, iar reţeaua le va aloca un slice (capacitatea necesară – n.r.) atunci când este nevoie (…) Nu este clar dacă operatorii vor controla acest ecosistem. Operatorii vor avea rol de enableri, de facilitare, de intermediari. Cred că vor exista jucători care vor manageria fiecare verticalizare la nivel de industrie a acestor noi tehnologii, pentru că este imposibil pentru un operator telecom să dezvolte, să controleze şi să întreţină implementări verticale în domenii diverse, de la sănătate la transporturi. Fiecare dintre aceşti integratori va trebui să vină cu soluţii, în timp ce sarcina operatorului va fi ca reţeaua să funcţioneze şi să poată face faţă inclusiv necesităţilor din domeniul securităţii”, crede CTO-ul Telekom Romania.

Ericsson şi Telekom estimează că tehnologia 5G va genera oportunităţi de business de 8,4 miliarde de dolari în România la nivelul anului 2026, din care 3,2 miliarde de euro doar în rândul operatorilor telecom.

Până acolo însă – primele servicii comerciale ar urma să apară începând din 2020 – tehnologia trebuie standardizată. Cu alte cuvinte, companiile telecom trebuie să se pună de acord asupra benzilor de frecvenţă în care vor funcţiona comunicaţiile 5G şi să elibereze spectrul respectiv de alte transmisii, precum televiziunea digitală sau staţiile de emisie-recepţie. Ideală ar fi o standardizare cât mai omogenă la nivel mondial, astfel încât să fie evitată fragmentarea pe regiuni – un telefon compatibil cu reţele producătoare de dispozitive mobile şi guvernele – cele care dau în folosinţă resursa de spectru de frecvenţă radio către relele din SUA să nu funcţioneze optim în Europa, spre exemplu.

Telekom e al treilea mare operator di România pe piaţa comunicaţiilor mobile şi numărul doi pe partea de fix, în funcţie de numărul de clienţi. Grupul Telekom România are o cifră de afaceri anuală de aproape un miliard de euro. Principalii competitori ai grupului Telekom sunt Orange, RCS & RDS şi Vodafone.

Timos Tsokanis este CTO al Telekom România începând din anul 2015 şi lucrează în cadrul grupului încă din 2010. Înainte de a ajunge în România, Tsonakis a lucrat în funcţii executive pentru operatori telecom din Bulgaria şi are experienţă inclusiv în Statele Unite, unde a fost director executiv pentru IT în cadrul Verizon Wireless.

Te-ar mai putea interesa și
llie Bolojan, intervenție publică rară. Apel către Ciucă, Geoană și Lasconi, pentru „o soluție în al 11-lea ceas”
llie Bolojan, intervenție publică rară. Apel către Ciucă, Geoană și Lasconi, pentru „o soluție în al 11-lea ceas”
Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, liberalul Ilie, Bolojan, nominalizat de trei candidaţi la preşedinţie drept posibil prim-ministru, face un apel către Nicolae Ciucă, Mircea Geoană şi......
Citroen țintește din nou succesul Dacia. Viitorul C4 va concura cu Dacia Duster
Citroen țintește din nou succesul Dacia. Viitorul C4 va concura cu Dacia Duster
Marca Citroen a grupului Stellantis devine tot mai clar, de la un an la altul, un concurent pentru Dacia. Viitorul model ...
Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidenţiatului continuă, universităţile se vor ocupa direct de organizarea sa
Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidenţiatului continuă, universităţile se vor ocupa direct de organizarea sa
Descentralizarea rezidenţiatului demarată în urmă cu un an va continua, universităţile urmând să se ocupe direct ...
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Un român cheltuiește, în medie, 35,42 euro pe suplimente alimentare față de 89 de euro cât este consumul pe cap de ...