Interzicerea maşinilor cu motoare pe benzină şi motorină – UE nu va ceda presiunilor pentru relaxarea normelor privind emisiile de CO2 ale autoturismelor, spune comisarul Hoekstra

Comisia Europeană nu intenţionează să modifice politicile comunitare referitoare la reducerea emisiilor de CO2 ale autoturismelor, în pofida unui apel în acest sens venit de la Partidul Popular European, a declarat joi pentru Reuters comisarul pentru climă, Wopke Hoekstra.
AGERPRES - joi, 12 dec. 2024, 12:29
Interzicerea maşinilor cu motoare pe benzină şi motorină - UE nu va ceda presiunilor pentru relaxarea normelor privind emisiile de CO2 ale autoturismelor, spune comisarul Hoekstra

PPE, cea mai importantă formaţiune din Parlamentul European, a lansat săptămâna aceasta o campanie care vizează relaxarea normelor privind emisiile de CO2 ale autoturismelor, ceea ce creşte presiunile la adresa Bruxelles-ului venite din partea constructorilor auto şi a guvernelor naţionale pentru a veni în ajutorul sectorului auto european.

Întrebat dacă se gândeşte la modificarea normelor referitoare la emisiile de CO2 ale autoturismelor, Wopke Hoekstra a dat un răspuns negativ. „Nu. Răspunsul este nu”, a spus Wopke Hoekstra la o conferinţă organizată la Bruxelles.

La fel ca şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, comisarul pentru climă, Wopke Hoekstra este membru al Partidul Popular European.

Citeşte şi

Sectorul auto din Europa trece printr-o perioadă dificilă, în condiţiile în care mii de locuri de muncă sunt în pericol pe fondul cererii slabe, concurenţei chineze şi vânzărilor sub aşteptări de automobile electrice.

Bruxelles-ul susţine că normele climatice sunt necesare pentru atingerea obiectivelor Europei în domeniul reducerii emisiilor poluante şi că ele oferă un mediu predictibil de investiţii pentru companiile europene.

Principala solicitare a PPE este aceea ca producătorii auto să fie exceptaţi de la respectarea limitelor privind emisiile de CO2 ale autoturismelor în anul 2025, limite pe care mulţi dintre ei ar urma să le rateze.

Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) estimează că industria ar putea să fie amendată cu până la 15 miliarde de euro pentru eşecul în atingerea obiectivelor pentru 2025, ceea ce îi va obliga pe producători să redirecţioneze o parte din fondurile alocate anterior pentru investiţii.

Cu toate acestea, Hoekstra a relativizat aceste îngrijorări, menţionând faptul că producătorii auto au plătit amenzi mult mai mici pentru ratarea ţintelor de emisii în 2020.

PPE a sugerat că ar trebui să fie utilizată o medie pe trei ani pentru a calcula dacă producătorii de automobile respectă limitele de emisii poluante în 2025, soluţie care le-ar permite constructorilor să rateze ţintele pentru 2025 dar să evite plata amenzilor, cu condiţia să recupereze întârzierile în 2026 şi 2027.

Te-ar mai putea interesa și
Adrian Negrescu, consultant economic: Intrarea deplină în Schengen oferă o gură de oxigen economiei românești
Adrian Negrescu, consultant economic: Intrarea deplină în Schengen oferă o gură de oxigen economiei românești
Intrarea deplină a României în Spaţiul Schengen oferă o gură de oxigen nesperată pentru economie, în condiţiile în care mai ales exporturile suferă tot mai mult din perspectiva......
Delgaz Grid finalizează o investiție de peste 56 milioane de lei în contorizare inteligentă în Iași
Delgaz Grid finalizează o investiție de peste 56 milioane de lei în contorizare inteligentă în Iași
Peste 10.000 de contoare inteligente montate la consumatori și a fost instalată infrastructura fizică pentru preluarea ...
România în Schengen – Declaraţie comună a Ministerelor român şi bulgar de Externe despre decizia istorică
România în Schengen – Declaraţie comună a Ministerelor român şi bulgar de Externe despre decizia istorică
Decizia de includere completă în spaţiul Schengen a României şi Bulgariei, cu ridicarea controalelor la frontierele ...
Burcea, ANAT: Mergem în Grecia si Bulgaria fără timpi de aşteptare
Burcea, ANAT: Mergem în Grecia si Bulgaria fără timpi de aşteptare
Intrarea României în spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2025 va determina o creştere importantă a traficului către Grecia ...