În perioada octombrie – decembrie 2014, profitul net al celui de-al doilea grup bancar italian a urcat la 48 de milioane de euro (54 milioane de dolari), faţă de pierderi de 5,2 miliarde de euro în trimestrul patru din 2013, scrie Agerpres.
Pe ansamblul anului trecut, profitul Intesa Sanpaolo s-a situat la 1,7 miliarde de euro, depăşind estimările analiştilor, de 1,5 miliarde de euro. Conducerea băncii a propus plata unor dividende în valoare de 1,2 miliarde de euro.
Taxele şi comisioanele au urcat cu 10%, la 1,8 miliarde de euro, în timp ce veniturile nete din dobânzi au scăzut cu 2%, la două miliarde de euro.
În perioada octombrie – decembrie 2014, profitul operaţional a urcat la 4,13 miliarde de euro (54 milioane de dolari), de la 3,93 miliarde de euro în trimestrul patru din 2013, în timp ce analiştii se aşteptau la 4,24 miliarde de euro. Costurile cu forţa de muncă au urcat în trimestrul patru din 2014 cu 13%, la 1,35 miliarde de euro, datorită fondurilor alocate pensionărilor anticipate şi a bonusurilor mai ridicate.
‘În 2015, ne aşteptăm la o majorare suplimentară a veniturilor şi a marjei operaţionale, precum şi la reducerea semnificativă a costurilor de risc’, a afirmat directorul general, Carlo Messina.
Datorită îmbunătăţirii pieţei financiare, banca a anunţat reducerea provizioanelor pentru creditele neperformante la 1,03 miliarde de euro în trimestrul patru din 2014.
Directorul general Carlo Messina vinde portofoliile de credite neperformante şi a creat o divizie pentru a îmbunătăţi calitatea activelor. De asemenea, se reduc costurile, unele divizii fuzionează şi se vând active, ca parte a planului pe patru ani ce are ca obiectiv dividende totale în numerar de zece miliarde de euro.
Cele mai mari bănci italiene, UniCredit şi Intesa Sanpaolo, sunt prezente şi pe piaţa din România.