„Cucchiani s-a retras din funcţia de managing director şi CEO cu efect imediat. Consiliul de Administraţie, reunit în efectiv complet, l-a numit în unanimitate pe Carlo Messina ca managing director şi CEO”, se arată într-un comunicat al Intesa Sanpaolo, citat de Bloomberg.
Messina (51 de ani) lucrează la Intesa Sanpaolo din anul 1995 şi a ocupat anterior funcţia de manager general al băncii şi director al diviziei de retail.
Demisia lui Cucchiani vine pe fondul neînţelegerilor dintre acesta şi anumiţi membri ai board-ului şi directori executivi cu privire la stilul de management şi strategie, potrivit Wall Street Journal (WSJ).
Prin alegerea lui Messina, consiliul de administraţie apelează la un veteran din bancă, totodată un apropiat al lui Giovanni Bazoli, influentul preşedinte al consiliului de supraveghere.
Profitul net al Intesa a scăzut cu 75% în trimestrul al doilea, la 116 milioane euro, din cauza creditelor neperformante.
Băncile italiene încearcă să-şi consolideze calitatea activelor şi profitabilitatea, după cea mai lungă recesiune din ultimii 20 de ani, care afectează situaţia financiară a firmelor şi a populaţiei, generând creşterea creditelor neperformante.
Italia traversează o perioadă de criză politică, după ce cei cinci miniştri ai partidului condus de Silvio Berlusconi au anunţat că se retrag din guvern.
Consiliul de administraţie convocase iniţial pentru marţi şedinţa în care ar fi urmat să ia o decizie privind directorul general, însă întâlnirea a avut loc duminică, devansarea fiind motivată parţial şi de criza politică, a declarat pentru Wall Street Journal o sursă apropiată discuţiilor.
Cucchiani a condus Intesa Sanpaolo timp de 21 de luni, timp în care a redus costurile şi a reorganizat reţeaua de sucursale. Acţiunile băncii au crescut cu 21% în timpul mandatului său.
Surse apropiate situaţiei au declarat pentru Bloomberg că demisia CEO-ului a fost cerută de cel puţin unul dintre cei mai importanţi trei acţionari – fundaţii bancare – care a criticat stilul său de management.
În urma unei evaluări a situaţiei băncilor italiene, FMI a cerut în acest an o mai bună supraveghere a guvernanţei corporative a fundaţiilor bancare.
Cei mai mari trei acţionari ai Intesa sunt fundaţiile Compagnia di San Paolo, Fondazione Cariplo şi Fondazione Cassa di Risparmio di Padova e Rovigo. Cele trei instituţii deţin un total de 19% din acţiunile Intesa Sanpaolo, potrivit Bloomberg.
Grupul Intesa Sanpaolo este prezent şi în România, prin Intesa Sanpaolo Bank, cu active nete de 5 miliarde lei la jumătatea acestui an şi o reţea de 78 de sucursale.