Intesa Sanpaolo cumpără active si pasive ale Băncii Popolare di Vicenza şi ale Veneto Banca (profil)

În urma deciziei adoptate în unanimitate de consiliul de administraţie, Intesa Sanpaolo a semnat contractul cu lichidatorii Băncii Popolare di Vicenza şi ai Veneto Banca pentru achiziţionarea de către Intesa Sanpaolo a anumitor active şi pasive şi a anumitor relaţii juridice ale celor două bănci, la preţul simbolic de un euro, au anunţat, marţi, semnatarii contractului.
Economica.net - mar, 27 iun. 2017, 11:50
Intesa Sanpaolo cumpără active si pasive ale Băncii Popolare di Vicenza şi ale Veneto Banca (profil)

Intervenţia Intesa Sanpaolo face posibilă evitarea consecinţelor locale severe ce ar fi rezultat din procesul de lichidare administrativă obligatorie pentru cele două bănci. Această intervenţie va proteja locurile de muncă în cadrul băncilor implicate, economiile realizate de aproximativ două milioane de familii, activităţile unui număr de aproximativ 200.000 companii finanţate şi, astfel, locurile de muncă a trei milioane de oameni din sectoarele care înregistrează cel mai mare procent de creştere economică din ţară.

Intesa Sanpaolo va achiziţiona un portofoliu selecţionat, excluzând creditele neperformante – NPL (credite irecuperabile, credite cu probabilitate de neplată şi expuneri restante), obligaţiuni subordonate emise, precum şi acţiunile deţinute şi alte relaţii juridice considerate de banca, nefuncţionale pentru achiziţie. Cu toate acestea, Intesa Sanpaolo va aloca în total 60 de milioane Euro pentru a restitui sumele deponenţilor cu economii de mică valoare care deţin obligaţiuni subordonate emise de cele două bănci, ceea ce include o sumă care reprezintă o contribuţie proprie a Intesa Sanpaolo, în plus faţă de contribuţia pro-rata aşteptată prin intermediul fondurilor puse la dispoziţie de sistemul bancar.

Portofoliul achiziţionat include, pe lângă activele şi pasivele selecţionate aparţinând Bancii Popolare di Vicenza şi Veneto Banca, acţiunile acestora deţinute în cadrul Banca Apulia S.p.A. şi Banca Nuova S.p.A., SEC Servizi S.c.p.a., Servizi Bancari S.c.p.a. şi, cu condiţia obţinerii autorizaţiilor necesare, în băncile care funcţionează în Moldova, Croaţia şi Albania.

Portofoliul include:
– credite performante, altele decât creditele cu nivel ridicat de risc, în valoare de aproximativa de 26,1 miliarde euro;
– active financiare în valoare de aproximativ 8,9 miliarde euro;
– active fiscale în valoare de aproximativ 1,9 miliarde euro;
– depozite ale clientelei de aproximativ 25,8 miliarde euro;
– obligaţiuni senior de aproximativ 11,8 miliarde euro;
– depozite indirecte de aproximativ 23 miliarde euro, din care active administrate de aproximativ 10,4 miliarde;
– aproximativ 900 de sucursale în Italia şi 60 în afara acesteia, inclusiv reţeaua sucursalei din România;
– aproximativ 9.960 de angajaţi în Italia şi 880 în afara acesteia.

Obiectul achiziţiei include credite performante cu nivel ridicat de risc în valoare de aproximativ 4 miliarde euro. cu toate acestea, Intesa Sanpaolo va avea dreptul de a le returna băncilor aflate în proces de lichidare administrativă obligatorie dacă, în perioada până la aprobarea situaţiilor financiare la 31 decembrie 2020, apar condiţii care obligă la clasificarea acestor credite în categoriile de credite neperformante sau cu probabilitate de neplată.

Termenii şi condiţiile contractuale, conform cadrului stabilit prin decretul legislativ şi decretele ministeriale emise cu privire la tranzacţie, asigură că achiziţia realizată de Intesa Sanpaolo este complet neutră în ceea ce priveşte politica Grupului Intesa Sanpaolo privind indicatorul CET 1 (fonduri proprii de nivel 1 de bază) şi politica de dividende. Mai exact, acestea prevăd:
– o contribuţie publică în numerar pentru a acoperi impactul asupra indicatorilor de capital. Dimensiunea acesteia duce în timp la o valoare a indicatorului CET 1 de 12,5% faţă de activele ponderate la risc (RWA) achiziţionate. Această contribuţie va fi înregistrată drept venit în contul de profit şi pierdere, conform principiului contabil IAS 20, fiind egală unei sume de 3,5 miliarde euro, neimpozabilă;
– o contribuţie publică în numerar, suplimentară, pentru a acoperi integrarea şi raţionalizarea costurilor asociate achiziţiei. Aceste costuri le includ printre altele şi pe cele legate de închiderea unui număr de aproximativ 600 de unităţi, precum şi utilizarea unui mecanism de solidaritate privind acordarea de alocaţii pentru încetarea voluntară a contractelor de muncă pentru un număr de 3,900 de persoane din cadrul Grupului rezultat în urma achiziţiei. Aceste costuri au legătură şi cu alte acţiuni adoptate pentru protejarea locurilor de muncă, precum relocarea şi recalificarea angajaţilor. Şi această contribuţie va fi înregistrată drept venit în contul de profit şi pierdere, conform principiului contabil IAS 20, fiind echivalenta unei sume de 1,285 miliarde euro, neimpozabilă. Această sumă va fi transferată într-un fond special, având în vedere efectele impozitării aferente utilizării sale, fiind astfel neutră în ceea ce priveşte profitul net al anului; garanţii publice în valoare de 1,5 miliarde euro pentru izolarea riscurilor, a obligaţiilor şi a pretenţiilor împotriva Intesa Sanpaolo datorate unor evenimente ce au avut loc înaintea acţiunii de vânzare sau care au legătură cu activele/pasivele sau relaţiile ce nu au fost incluse in cele transferate. În orice caz, băncile aflate în proces de lichidare administrativă obligatorie vor răspunde pentru daunele ce pot fi cauzate de dispute mai vechi, din litigii privind clauzele care reglementează achiziţia acţiunilor proprii şi / sau a serviciilor de investiţii. Sunt incluse aici disputele între părţile ce au participat / nu au participat sau au fost excluse din aşa numitele ‘Ofertele de decontare’ şi din ‘Stimulente sociale’, eligibilitatea completă a Intesa Sanpaolo de a utiliza activele fiscale amânate ale băncilor achiziţionate; dreptul Intesa Sanpaolo de a modifica scopul tranzacţiei după data semnării, dacă este necesar, pentru a obţine aprobările necondiţionate ale autorităţilor privind concurenţa.

Contractul include o clauză de reziliere care prevede nulitatea acestuia, iar activele/pasivele/participările legale achiziţionate pot fi înapoiate băncilor aflate în proces de lichidare administrativă obligatorie. Aceasta se referă în mod specific la situaţia în care decretul legislativ nu devine lege sau este transformat cu modificări/completări care fac tranzacţia mai costisitoare pentru Intesa Sanpaolo şi nu ar intra în vigoare în totalitate conform termenilor prevăzuţi de lege.

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr (în echivalent zahăr rafinat) au fost mai mari în 2023, faţă de anul ...