Creditorul se aşteaptă în acest an la un profit net de şapte miliarde de euro (7,7 milioane de dolari), după ce în februarie estima că va depăşi nivelul de anul trecut, de 5,5 miliarde de euro. De asemenea, veniturile nete din dobânzi ar urma să depăşească anul acesta 13 miliarde de euro.
Îmbunătăţirea vine după ce rivala UniCredit şi-a îmbunătăţit săptămâna aceasta cu peste o cincime estimările privind ţinta de profit în 2023.
În primul trimestru din acest an, Intesa a înregistrat un profit net de 1,96 miliarde de euro, mult peste estimările analiştilor, de 1,54 miliarde de euro.
Veniturile totale au depăşit de asemenea aşteptările, ajungând la 6,06 miliarde de euro, un avans de 7% faţă de trimestrul precedent. dobânzile mai ridicate au dus la majorarea veniturilor din creditare cu 66%, ceea ce a compensat scăderea cu 6,6% a veniturilor nete din comisioane şi taxe.
Luna trecută, Intesa a informat că şi-a înjumătăţit în 2022 expunerea brută la Rusia la 2,5 miliarde de euro (2,8 milioane de dolari), din care 1,6 miliarde de euro au fost împrumuturi acordate clienţilor ruşi.
Răspunzând întrebărilor acţionarilor, Intesa a informat că subsidiara sa locală Banca Intesa Russia deţinea împrumuturi brute de 372 milioane de euro la 31 decembrie 2022, înainte de a lua în considerare garanţiile agenţiilor de credit de export.
Intesa lucrează la ieşirea de pe piaţa rusă, dar are nevoie de o autorizaţie de la preşedintele Vladimir Putin pentru a realiza acest obiectiv.
Intesa a finanţat proiecte majore de investiţii în Rusia, cum ar fi gazoductul Blue Stream şi vânzarea unei participaţii la producătorul de petrol Rosneft. Banca gestiona mai mult de jumătate din toate tranzacţiile comerciale dintre Italia şi Rusia.