Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat luna trecută că va ridica după luna septembrie interdicţia plăţii dividendelor şi a răscumpărării de acţiuni, renunţând la o măsură de criză care a forţat creditorii să-şi păstreze capitalul în timpul pandemiei, transmit Bloomberg şi Reuters.
În primăvara anului trecut, BCE a cerut băncilor pe care le supervizează să înceteze să mai plătească dividende, pentru a-şi păstra fondurile proprii şi a-şi folosi profiturile în vederea sprijinirii economiei afectată de pandemie. În decembrie, Banca Centrală Europeană a decis să lase creditorii din zona euro să îşi recompenseze acţionarii cu o parte din profiturile cumulate în 2019/2020, autorizându-le să plătească dividende sau să răscumpere acţiuni dacă dispun de suficiente fonduri proprii, relaxând interdicţia plăţii dividendelor impusă în primul val al pandemiei, scrie Agerpres.
Intesa, care s-a angajat la o politică generoasă de dividende, va distribui rezerve de numerar de 1,9 miliarde de euro din rezultatele din 2020, după ce a plătit în mai dividende de 694 milioane de euro.
În noiembrie, banca vrea să plătească, pentru prima dată, dividende interimare de aproximativ 1,4 miliarde de euro pentru câştigurile din 2021, în funcţie de rezultatul discuţiilor cu autorităţile de reglementare.
De asemenea, Intesa a revizuit estimările de profit anual la cel puţin patru miliarde de euro, faţă de previziunea anterioară, de 3,5 miliarde de euro.
În trimestrul doi din 2021, banca a înregistrat un profit net de 1,5 miliarde de euro, în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la 903 milioane de euro.
Veniturile totale au urcat la 5,2 miliarde de euro în perioada aprilie-iunie 2021, de asemenea peste prognozele analiştilor, de 4,94 miliarde de euro.
Cele mai mari grupuri bancare italiene – UniCredit SpA şi Intesa Sanpaolo SpA – sunt prezente şi pe piaţa din România.