Intră şi Oltchim în insolvenţă? Ponta: Am moştenit adevărate bombe, precum Oltchim şi Hidroelectrica
„Trebuie să gestionăm toate problemele pe care le-am moştenit, inclusiv de natură economică. Ştiu situaţia foarte grea de la Oltchim, şi sper să facem tot ceea ce ţine de noi pentru a găsi soluţii, şi situaţia de la Hidroelectrica. Am moştenit o mulţime de bombe şi este obligaţia şi dreptul nostru, în baza mandatului legitim pe care l-am primit în urmă cu zece zile, de a gestiona aceste situaţii dificile şi de a trece peste ele împreună, făcând însă ceea ce fostele guverne nu făceau: în primul rând să explicăm cum stă situaţia, în al doilea rând să avem o abordare profesionistă şi în al treilea rând să înlăturăm orice fel de interes economic, corupţie politică şi avantaje materiale pentru cei care se aflau implicaţi în acest tip de operaţiuni, de fraudare practic a intereselor publice şi a banului public”, a afirmat Ponta.
Dacă în cazul Hidroelectrica, conduderea companiei a decis vineri să solicite intrarea în insolvenţă, se pare că şi în cazul Oltchim s-ar putea recurge la aceeaşi situaţie. Potrivit declaraţiilor liderului sindical de la Oltchim, la nivelul Oficiului pentru Privatizare din Ministerul Economiei (OPSPI) se discută deja despre o posibilă insolvenţă.
„Nu avem nicio hârtie oficială însă există o astfel de intenţie la nivelul Oficiului pentru privatizare şi al Ministerului economiei”, a declarat Mihai Diculoiu pentru Capital. Potrivit aceleiaşi surse, sindicatul a emis şi un comunicat prin care anunţă o mişcare de protest la adresa intenţiei de a declara combinatul în insolvenţă. În acest sens, 200 de sindicalişti vor veni săptămâna viitoare la Bucureşti pentru a picheta timp de trei zile sediile Ministerului Economiei şi ale PNL şi PSD.
Oltchim, una dintre cele mai mari companii de stat, se află într-o situaţie dificilă. În primul trimestru al anului a acumulat pierderi de 82 de milioane de lei, de 30 de ori mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Cifra de afaceri a companiei a fost de 30 de ori mai mică, iar datoriile totale ale companiei se ridică la 2,55 miliarde de lei, mai mult de jumătate din sumă fiind scadente în următorul an.
Potrivit acordului cu FMI, compania ar trebui privatizată în acest an. Patru firme, printre care acţionarul minoritar PCC SE din Germania şi JSC TISE din Rusia (mâna Gazprom) au depus oferte preliminare.
Compania este condusă de 22 de ani de acelaşi om, Constantin Roibu, cel mai longeviv director de companie de stat din România.