Intrarea României în Schengen creează îngrijorări legate de păstrarea forței de muncă

28 11. 2024
schengen 76543254576

„O eventuală intrare în spaţiul Schengen trebuie să aibă un impact, dar nu ştiu ce impact va avea. Pe termen scurt sunt un pic îngrijorat de ce se va întâmpla cu forţa de muncă, în special cea importată, odată ce deschidem graniţele, şi termenul scurt întotdeauna ne presează, pentru că este ca la deficite. Noi nu avem datorie mare, dar deficitul imediat pe care trebuie să-l plătim este mare şi atunci, pentru că ai nişte nevoi urgente, iei nişte măsuri care în mod normal nu ar face sens”, a spus Tătaru.

Potrivit acestuia, pe termen mediu şi lung, intrarea României în Spaţiul Schengen se estimează că va contribui la PIB cu 0,7 – 1,2%, însă pe termen scurt trebuie „manageriată cu grijă deschiderea graniţelor”.

„Cine ştie, poate suntem într-un scenariu asemănător, poate nu – pe termen mediu şi lung sigur că e un lucru bun pentru România, s-a estimat între 0,7% şi 1,2% contribuţie pozitivă la PIB pe 3-5 ani -, dar pe termen scurt trebuie manageriată cu grijă deschiderea asta a graniţelor, pentru că sunt oameni care probabil nu au venit în România pentru că e ţara lor de vis să muncească aici şi poate aşteaptă alte oportunităţi”, a explicat el.

Economistul-şef al ING Bank România a subliniat că acesta nu e un scenariu nerealist şi trebuie să ne gândim la el.

„Nu pot să spun că mă aştept neapărat, dar am o îngrijorare legat de asta. Nu ştiu, poate nu se va întâmpla, poate că salariile în România sunt deja la un nivel rezonabil şi nu merită să stai 3-4 luni degeaba prin străinătate, să cauţi ceva. Nu ştiu, dar e un scenariu care zic eu că nu e nerealist, la care trebuie să ne gândim”, a adăugat Valentin Tătaru, la conferinţa „Planul de business al României în 2025. Strategii de recuperare a decalajelor. Priorităţi imediate de creştere”, organizată de Bucharest Center for Economy & Society (CES Bucharest).

Aderarea completă a României la Spaţiul Schengen de la 1 ianuarie a fost agreată la Bruxelles, în Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi ai guvernelor din statele membre ale Uniunii Europene (COREPER), a anunţat premierul Marcel Ciolacu, miercuri, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a salutat agrearea de către ambasadorii UE a aderării complete a României la Schengen, începând cu 1 ianuarie 2025.

„Un moment important azi pentru România! Ambasadorii UE au agreat aderarea completă la Schengen şi cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025″, a scris şeful statului, miercuri, pe platforma X.

Consiliul JAI din decembrie va formaliza această decizie mult aşteptată, în mod legitim, de toţi cetăţenii români, a mai spus preşedintele Iohannis