Între cererea pentru AI și presiunea consumului de energie: cum va arăta industria centrelor de date în 2024

Centrele de date joacă un rol crucial în stocarea, procesarea și gestionarea eficientă a datelor digitale. Sunt fundamentale pentru funcționarea serviciilor online, iar anul viitor acestea se vor afla sub presiunea cererii intense pentru capabilități de inteligență artificială (AI), dar și pentru reducerea consumului de energie, a costurilor și emisiilor de gaze cu efect de seră, potrivit experților Vertiv, un furnizor global de infrastructură digitală critică și soluții de continuitate.
Lidia Neagu - Dum, 03 dec. 2023, 16:46
Între cererea pentru AI și presiunea consumului de energie: cum va arăta industria centrelor de date în 2024

Proliferarea AI împreună cu provocările de infrastructură și sustenabilitate inerente procesării capabile de inteligență artificială pot fi resimțite în întreaga industrie.

„AI și impactul său în lanț asupra densității centrelor de date și a cererilor de energie au devenit subiectele dominante în industria noastră”, a declarat CEO-ul Vertiv, Giordano (Gio) Albertazzi. „Găsirea modalităților de a ajuta clienții să susțină atât cererea de AI, cât și reducerea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră este o provocare semnificativă care necesită noi colaborări între centrele de date, producătorii de cipuri și servere și furnizorii de infrastructură.”

Acestea sunt tendințele pe care experții Vertiv se așteaptă să domine ecosistemul centrelor de date în 2024:

AI stabilește condițiile pentru noile construcții și modernizări

Creșterea cererii de inteligență artificială în toate aplicațiile presează organizațiile să facă schimbări semnificative în operațiunile lor. Instalațiile vechi sunt insuficient echipate pentru a susține implementarea pe scară largă a a sistemelor de procesare de înaltă densitate necesare pentru AI, multe dintre ele neavând infrastructura necesară pentru răcirea cu lichid. Anul viitor, din ce în ce mai multe organizații își vor da seama că a acționa cu jumătăți de măsură este insuficient și vor opta în schimb pentru construcții noi – abordând din ce în ce mai multe soluții modulare prefabricate care scurtează termenele de implementare – sau pentru modernizări substanțiale care modifică fundamental infrastructura de alimentare și răcire. Astfel de schimbări semnificative oferă oportunități de implementare a tehnologiilor și practicilor mai ecologice, inclusiv răcirea cu lichid pentru serverele AI, aplicată împreună cu managementul termic al răcirii cu aer pentru a susține întreg spațiul centrului de date.

Extinderea căutării alternativelor de stocare a energiei

Noile tehnologii și abordări de stocare a energiei au demonstrat capacități de integrare inteligentă cu rețeaua și de îndeplinire a obiectivului presant – reducerea pornirilor de generator. Sistemele de stocare a energiei în baterie (BESS) susțin cerințele de funcționare extinsă prin deplasarea sarcinii conform necesităților și pentru durate mai lungi și pot fi integrate perfect cu surse alternative de energie, cum ar fi celulele solare sau de combustibil. Potrivit experțilot Vertiv, acest lucru minimizează utilizarea unui generator și reduce impactul acestora asupra mediului. Instalațiile BESS vor fi mai frecvente în 2024, evoluând în cele din urmă pentru a se potrivi modelelor „creați-vă propria putere” (“bring your own power” – BYOP) și oferind capacitatea, fiabilitatea și rentabilitatea necesare pentru a susține cererea determinată de AI.

Întreprinderile mari acordă prioritate flexibilității

În timp ce furnizorii de cloud și de colocare urmăresc în mod agresiv noi implementări pentru a satisface cererea, organizațiile cu centre de date pentru întreprinderi mari au tendința să diversifice investițiile și strategiile de implementare. AI este un factor determinant, pe măsură ce organizațiile se luptă pentru a găsi cel mai bun mod de a activa și aplica tehnologia, îndeplinind în același timp obiectivele de sustenabilitate. Companiile pot începe să caute capacitatea locală pentru a susține AI proprietară, iar implementările de aplicații de vârf pot fi stimulate de vântul prielnic creat de AI. Este de așteptat ca multe organizații să acorde prioritate investițiilor incrementale – bazându-se în mare măsură pe soluții modulare prefabricate – și service și întreținere pentru a prelungi durata de viață a echipamentelor vechi. Astfel de servicii pot oferi beneficii auxiliare, optimizând operațiunile pentru a elibera capacitate în medii de procesare ajunse la limită și crescând eficiența energetică a procesului. De asemenea, organizațiile pot reduce emisiile de carbon Scope 3 (cele din lanțul său de aprovizionare) prin extinderea duratei de viață a serverelor existente, mai degrabă decât prin înlocuirea și casarea acestora.

Cursa către cloud se confruntă cu obstacole de securitate

Gartner estimează creșterea cheltuielilor globale pentru serviciile cloud publice cu 20,4% în 2024, iar migrarea în masă către cloud nu arată semne de scădere. Acest lucru pune presiune pe furnizorii de cloud pentru a crește rapid capacitatea pentru a susține cererea de AI și de procesare de înaltă performanță și vor continua să apeleze la parteneri de colocare din întreaga lume pentru a permite această expansiune. Pentru clienții din cloud care mută din ce în ce mai multe date în afara propriei locații, securitatea este esențială și, potrivit Gartner, 80% dintre CIO intenționează să crească cheltuielile pentru securitatea cibernetică/informatică în 2024. Reglementările naționale și regionale diferite de securitate a datelor pot crea provocări complexe de securitate, în timp ce  eforturile de a standardiza continuă.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Unirii A8: UMB a depus ofertă pentru cel mai lung lot, Ditrău – Grințieș
Autostrada Unirii A8: UMB a depus ofertă pentru cel mai lung lot, Ditrău – Grințieș
O ofertă de la un constructor din România a fost depusă, astăzi, pentru contractul de aproximativ 6,4 miliarde lei privind proiectarea și execuția lotului 2A Ditrău - Grințieș, cel mai lung......
Piața chiriilor în 2024. Cele mai mari chirii, două vile din București, pentru care se cer 12.000 euro/lună
Piața chiriilor în 2024. Cele mai mari chirii, două vile din București, pentru care se cer 12.000 euro/lună
În 2024, prețul chiriilor a crescut cu 15% față de anul precedent, conform raportului anual realizat de Storia – platforma ...
CCR a decis că impozitarea progresivă a pensiilor de serviciu e neconstituţională
CCR a decis că impozitarea progresivă a pensiilor de serviciu e neconstituţională
Articolul 101 din Codul fiscal a neconstituţional, a decis CCR joi, 19 decembrie. Articolul 101 prevede cotele de impozitare ...
Ministerul Finanţelor a împrumutat jumătate de miliard de lei de la bănci – date BNR 19 decembrie 2024
Ministerul Finanţelor a împrumutat jumătate de miliard de lei de la bănci – date BNR 19 decembrie 2024
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 500 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat ...