Întrebare pentru băncile româneşti: Cum să faci pierderi cu cea mai mare marjă de câştig din UE

Băncile din România continuă să ţină costurile de finanţare ridicate. În ultimii doi ani au plătit din ce în ce mai puţin la depozite, în timp ce dobânzile la credite au crescut. Câştigurile mai mari din diferenţa de dobândă nu au salvat însă sistemul de încă un an cu pierderi, după ce creditele neperformante au crescut puternic şi activitatea de creditare a rămas anemică.
Mihai Banita - Dum, 17 feb. 2013, 21:55
Întrebare pentru băncile româneşti: Cum să faci pierderi cu cea mai mare marjă de câştig din UE

Bancherii din România motivează, de regulă, dobânzile mari la credite prin costurile mari ale finanţării: pentru că inflaţia în România este ridicată, atunci aceştia trebuie să ofere dobânzi ridicate la depozite, drept urmare, dobânzile la credite trebuie să fie şi ele mai ridicate. Mai mult, costul riscului trebuie acoperit de către bănci de undeva.

Logica bancherilor este, în mare măsură, valabilă. Doar că marja de câştig a băncilor din România din diferenţialul de dobândă este cu mult mai mare decât cea a băncilor din ţările din regiune.

Marjele de câştig grase…

În medie, datele aferente lunii decembrie 2012 arată că băncile au plătit o dobândă de 5,3% pentru depozitele noi în lei şi au încasat o dobândă de 10,5% pentru creditele noi. Diferenţa (spread) de dobândă, care reprezintă câştigul băncii, este de 5,1 puncte procentuale. Pentru creditele şi depozitele în sold, spread-ul ajunge la 6,3 pp.

 

Marja de câştig a băncilor se află într-o tendinţă de creştere de la sfârşitul anului 2010, când se afla la sub 3,5 pp, cel mai redus nivel de la declanşarea crizei economice.

Spre comparaţie, în Polonia, marja de câştig a băncilor la creditele noi în zloţi era de 3,8 pp peste dobândă la depozitele noi şi de 3,7 pp pentru cele în sold. Băncile din Cehia au o dobândă de 3,9 pp peste depozite la creditele noi şi de 4,4 pp la cele în sold.

Pentru populaţie, băncile plăteau dobânzi de 5,6% în decembrie şi încasau dobânzi la creditele noi de 12,4%, deci un câştig de 6,8 pp pentru bancheri – aproape de nivelul din 2009 când băncile au crescut foarte mult dobânzile la credite. Tot în decembrie, spread-ul dintre creditele şi depozitele în sold era de 8 pp. În 2010, câştigul băncilor din dobânzi scăzuse până la 4 pp, iar în 2008 acesta se plasa la 2-3 pp.

La sfârşitul anului trecut, băncile din Polonia aveau un câştig de 6,4 pp la creditele noi pentru populaţie, cele din Bulgaria de 4,5 pp (leva) iar cele din Cehia de 3,9 pp (coroane ceheşti).

…pun presiune pe firme…

Firmele, pe lângă faptul că au tot mai greu acces la finanţare, sunt încărcate şi ele de o presiune în creştere pe dobânzi. Băncile extrag un câştig de 4,6 pp pentru creditele noi faţă de depozitele firmelor şi de 5,2% pentru cele în sold, dublu faţă de alte ţări din regiune.

În Polonia, marja de câştig era de 2,2 pp pentru creditele noi şi de 2,1 pp pentru cele în sold faţă de depozite în luna decembrie.

Băncile din Ungaria, lovite grav de reglementările guvernului Orban din ultimii ani, aveau o marjă de câştig peste depozitele în forinţi de 2,6 pp în decembrie.

În Cehia, diferenţa dintre dobânzile la creditele şi depozitele noi ale firmelor, în coroane, era de 2,2 pp la sfârşitul anului trecut. Aceeaşi marjă exista şi pentru creditele în sold.

Doar băncile din Bulgaria au marje mai de câştig comparabile cu cele din România în relaţia cu firmele: 5 pp pentru creditele noi şi 4,3 pp pentru cele în sold.

…dar nu te scapă de pierderi

Cu toate marjele de câştig ridicate şi comisioanele crescute în ultima vreme, sistemul bancar din România a înregistrat o pierdere record anul trecut de 2,1 miliarde de lei.

Rata creditelor neperformante a ajuns la 18,2% în luna noiembrie a anului trecut, de la 14,3% în decembrie 2011 şi aproximativ 2% în 2008.

Cele mai mari bănci din sistem înregistrează credite neperformante de peste 20% din portofoliu. Banca Comercială Română avea o rată a creditelor neperformante (NPL) de 26% în septembrie 2012. BRD a raportat săptămâna trecută o creştere de 4,6 pp a ratei NPL la 21,3% şi a intrat pe pierderi mari, pentru prima dată de la privatizare.

Spre comparaţie, Cehia are o rată a creditelor neperformante de 5,2%, Polonia de 8,7%, în timp ce băncile din Ungaria înregistrează o rată NPL de 18%, asemenea celor din Bulgaria.

Cel mai mult au lovit în bilanţurile băncilor creditele acordate companiilor, unde rata NPL este în continuă creştere, din pricina analizei proaste a riscului pentru finanţările imobiliare acordate înainte de criză şi a mediului economic dificil din celelalte sectoare. Anul trecut, o serie de scandaluri legate de fraude au zguduit sistemul bancar. Potrivit procurorilor, mai multe bănci din sistem au acordat credite cu garanţii fictive sau supraevaluate unor firme care nu aveau intenţia de a rambursa împrumuturile.

Tot anul trecut, BNR a obligat băncile să reevalueze garanţiile din portofolii cu ajutorul unor auditori. S-a ajuns la concluzia că băncile trebuie să facă provizioane suplimentare de 3 miliarde de lei, după ce au supraevaluat garanţiile.

Abia în 2012 băncile au început să reducă mai agresiv costurile de operare. Acestea au închis 350 de unităţi în jumătate de an, aproape tot atâtea se închiseseră de la începutul crizei, şi au concediat 3.700 de angajaţi. Şi concedierile vor continua să curgă. BCR a anunţat la sfârşitul anului trecut că va concedia 1.600 de angajaţi în următorul an şi jumătate.

Cum economia nu pare a-şi reveni prea curând, şi lipsa creditării cu siguranţă nu încurajează creşterea economică, rata creditelor neperformante va continua să crească în următoare perioadă, după cum estimează şi cei de la BNR.

Cu pierderi pe partea de credite în sold, băncile ar putea forţa şi mai mult creşterea marjelor de venit din dobânzi.

******

Ratele medii de dobândă practicate de băncile din ţările din regiune

POLONIA

Afaceri noi

Dobânzi credite – 7,8%
Dobânzi depozite – 4%

Dobânzi credite gospodării populaţie – 10,6% medie
Dobânzi depozite gospodării populaţie – 4,2% medie

Dobânzi credite firme – 6,2% medie
Dobânzi depozite firme – 4% medie

Sold

Dobânzi credite – 8,4%
Dobânzi depozite – 4,7%

Dobânzi credite gospodării populaţie – 9,2% medie
Dobânzi depozite gospodării populaţie – 4,8% medie

Dobânzi credite firme – 6,7% medie
Dobânzi depozite firme – 4,6% medie

UNGARIA

Afaceri noi

Dobânzi credite gospodării populaţie 9,4% la ipotecare / 17% consum
Dobânzi depozite gospodării populaţie – 5,7% medie

Dobânzi credite firme – 7,9% medie
Dobânzi depozite firme – 5,3% medie

CEHIA

Afaceri noi

Dobânzi credite gospodării populaţie – 5,54% medie – consum 14,6%/casă – 3,5%
Dobânzi depozite gospodării populaţie – 1,63% medie

Dobânzi credite firme – 2,6% medie
Dobânzi depozite firme – 0,4% medie

Sold

Dobânzi credite gospodării populaţie – 6,2% medie – consum – 14,5%/casă – 4,6%
Dobânzi depozite gospodării populaţie – 1,8% medie

Dobânzi credite firme – 3,3% medie
Dobânzi depozite firme – 1,1% medie

BULGARIA

Afaceri noi

Dobânzi credite gospodării populaţie – 9,3% medie
Dobânzi depozite gospodării populaţie – 4,84% medie

Dobânzi credite firme – 8% medie
Dobânzi depozite firme – 2,94% medie

Sold

Dobânzi credite gospodării populaţie –10% medie
Dobânzi depozite gospodării populaţie – 5% medie

Dobânzi credite firme – 8,5% medie
Dobânzi depozite firme – 4,16% medie

sursa date: site-urile băncilor centrale

Te-ar mai putea interesa și
Drum Expres Focșani – Brăila: Cinci oferte pentru cel mai lung drum scos la licitație într-un singur contract
Drum Expres Focșani – Brăila: Cinci oferte pentru cel mai lung drum scos la licitație într-un singur contract
Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) a deschis azi ofertele la licitația pentru Drumul Expres Focșani - Brăila, lung de 73 de kilometri. În total, au fost depuse cinci oferte, de la......
Angajații feroviari și rezerviștii militari anunță că vor protesta pe 24 ianuarie în fața Guvernului. 30.000 de persoane sunt așteptate la miting
Angajații feroviari și rezerviștii militari anunță că vor protesta pe 24 ianuarie în fața Guvernului. 30.000 de persoane ...
Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR), Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate şi ...
Reacţia Germaniei la declarațiile lui Trump despre Groenlanda şi Canada
Reacţia Germaniei la declarațiile lui Trump despre Groenlanda şi Canada
Germania a luat notă de declaraţiile preşedintelui ales american Donald Trump despre Groenlanda şi Canada şi susţine ...
Cum au mers platformele online de turism Airbnb, Booking, Expedia Group şi Tripadvisor, în trimestrul 3 din 2024, în Europa – date Eurostat
Cum au mers platformele online de turism Airbnb, Booking, Expedia Group şi Tripadvisor, în trimestrul 3 din 2024, în Europa ...
Turiştii au petrecut în trimestrul trei din acest an aproximativ 366,2 milioane de nopţi în spaţii de cazare închiriate ...