„Rămânem sceptici cu privire la execuția bugetară din acest an, având în vedere o serie de puncte slabe, care au marcat evoluțiile recente”, scriu analiştii BCR, într-un raport trimis la redacţia ECONOMICA.NET.
Sunt acuzate: colectarea redusă a veniturilor, evaziunea fiscală de amploare, mediul fiscal volatil, absorbția slabă a fondurilor europene, reformele mult întârziate din sănătate, educație sau pensii, lipsa progresului în eficientizarea companiilor-problemă.
Partea descriptivă a bugetului pe 2015 este „în general o copie fidelă a celui anterior, fiind o colecție de cifre și ținte generale, însă lipsindu-i elementele de detaliu care să-l facă mai digerabil”.
„Consolidarea fiscală se bazează în mare măsură pe scăderea cheltuielilor de personal și a celor cu bunurile și serviciile (0,6% din PIB). Scăderile de cheltuieli nu ar trebui să constituie o problemă, însă lipsa unui set de ipoteze atașate ridică semne de întrebare cu privire la posibilitatea realizării lor (ex. evoluția salariului, evoluția numărului de salariați, care sunt categoriile de bunuri și servicii care vor genera economii etc).
De asemeni, Ministerul Finanțelor „a punctat destul de des faptul că o mare parte din cheltuielile cu bunuri și servicii a fost generată de achitarea arieratelor către furnizori. Este posibil ca aceasta să continue și în viitor”, scriu analiştii BCR.
Chiar dacă impozitul pe venit nu va creşte în acest an, BCR nu exclude această posibilitate pentru anii următorii. Şi nici nu elimină posibilitatea creșterii altor impozite pe parcusul acestui an, „văzând cât de optimistă este partea de venituri a bugetului”.
Mai mult, analiştii BCR nu au certitudinea că bugetul este realizabil. „Un număr de elemente nu se corelează destul de bine, sau nu sunt destul de transparente pentru crea certitudinea că într-adevăr acest buget este realizabil”.
„Privim cu multă precauție modul în care guvernul intenționează să continue consolidarea fiscală – cerută de Comisia Europeană (ținta de deficit structural este 1% din PIB în 2015) – concomitent cu creșterea volumului investițiilor atât timp cât colectarea veniturilor la buget rămâne sub 32% din PIB”, spune raportul citat.
Raportul mai semnalează faptul că, „la fel ca și în exercițiile financiare anterioare, veniturile bugetare par supradimensionate”, în special cele provenind din fonduri europene, dar nu numai.