Întreprinderea socială a şomerilor de la Mechel Câmpia Turzii va începe producţia în septembrie

Economica.net
05 02. 2013
mechel_campia_turzii_13443400_80744000

Daniel Don a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că a fost identificat un spaţiu într-un parc industrial din Câmpia Turzii unde va fi ridicată o hală pe o suprafaţă de 6.000 de metri pătraţi, a cărei construcţie va fi finalizată în luna august.

„În cadrul proiectului cu finanţare europeană, de înfiinţare a unei întreprinderi sociale a foştilor angajaţi disponibilizaţi de la Mechel Câmpia Turzii, vor funcţiona două unităţi de producţie – una pentru metal şi una pentru plastic. Am găsit un spaţiu într-un parc industrial din Câmpia Turzii unde va fi ridicată o hală pe o suprafaţă de 6.000 de metri pătraţi, care va fi finalizată în luna august, când vor sosi şi utilajele comandate din străinătate. În luna septembrie estimăm că vom inaugura întreprinderea socială şi vom începe producţia. Va fi o zonă de intrare a materiilor prime, o zonă de producţie, una de depozitare şi una de livrare a produselor”, a spus Don.

Potrivit acestuia, arhitectura unităţii de producţie pentru metal a fost deja realizată şi s-a stabilit ce utilaje trebuie aduse, care sunt nevoile în ceea ce priveşte apa, gazul, curentul electric, capacitatea depozitelor.

„Pentru această unitate de metal avem nevoie de o suprafaţă de 1.500 de metri, utilajele având o valoare de un milion de euro. Aici vor lucra 75 de persoane în trei schimburi. În ceea ce priveşte unitatea de plastic, avem nevoie de o suprafaţă de 3.500 de metri pătraţi”, a precizat directorul AJOFM Cluj.

Daniel Don a afirmat că, din informaţiile pe care le are, comenzile acoperă întreaga producţie care urmează să fie realizată în viitoarea întreprindere sociale pentru un furnizor al producătorului de mobilă Ikea.

În luna ianuarie, reprezentanţii Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj au depus la Comisia Europeană proiectul unei „întreprinderi sociale” care se adresează persoanelor disponibilizate de la combinatul Mechel Câmpia Turzii, în valoare de peste şase milioane de euro.

Daniel Don declara atunci că viitoarea întreprindere va fi proprietatea angajaţilor, iar acolo vor lucra cel puţin 380 de foşti muncitori ai Mechel Câmpia Turzii, din cele 800 de persoane disponibilizate în prima etapă, în cursul anului trecut.

Mechel este activ în minerit, siderurgie, feroaliaje şi energie electrică, iar în România controlează companiile Mechel Târgovişte, Mechel Reparaţii, Mechel Câmpia Turzii, Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oţelu Roşu şi Laminorul Brăila.

Mechel a scos la vânzare, spre sfârşitul anului trecut, numeroase active, pentru a-şi reduce datoriile şi a finanţa un proiect minier, printre acestea numărându-se companiile controlate prin firma Eastern European Steel Division SRL, care coordonează activităţile grupului în România.

Mechel a redus în ultima perioadă producţia şi forţa de muncă la Câmpia Turzii, din cauza cererii scăzute pentru produsele combinatului. Începând din iunie 2012, la Mechel Câmpia Turzii au fost disponibilizate colectiv, în mai multe etape, aproximativ 1.600 de persoane, astfel că au mai rămas în jur de 360 de angajaţi la secţia de Trăgătorie.