Estimare: Bucureștenii ar putea plăti cu 90% în plus pentru căldură. Nicușor Dan a anunțat că statul va subvenționa în continuare două treimi din cost

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, după întâlnirea cu premierul interimar Florin Cîţu, că municipalitatea şi Guvernul vor acoperi cel puţin două treimi din preţul gigacaloriei pentru populaţie. La noile prețuri vehiculate acum, calculele de acum arată că prețul final plătit de bucureștenii racordați la rețeaua de termoficare ar crește cu circa 90%, undeva la 320 de lei/Gcal.
AGERPRES - joi, 04 nov. 2021, 14:28
Estimare: Bucureștenii ar putea plăti cu 90% în plus pentru căldură. Nicușor Dan a anunțat că statul va subvenționa în continuare două treimi din cost

„Până la 1 noiembrie 2021, pe Municipiul Bucureşti (raportul dintre preţul suportat de autorităţi şi cel suportat de populaţie – n.r.) era doi la unu. Adică două părţi plătea Primăria, o parte plătea cetăţeanul. Ce am spus eu este că raportul acesta nu o să fie mai mic. Adică, Primăria plus Guvernul o să plătească cel puţin două treimi”, a explicat Nicuşor Dan, într-o declaraţie acordată presei.

El a reamintit că premierul interimar Florin Cîţu a discutat luni cu primarii oraşelor care au sisteme de termoficare centralizate despre ajutorul pe care îl poate oferi Guvernul.

„ANRE a fixat tariful abia acum, pe 1 noiembrie. Discuţia cu prim-ministrul a fost luni, la 16,30. În urma acelei discuţii, fiecare primar a trimis, prin intermediul Asociaţiei Municipiilor, solicitarea care s-a centralizat marţi după-amiază. Această solicitare este pe masa Guvernului. Răspunsul trebuie să îl dea Guvernul, dar eu cred că, din ce am vorbit cu prim-ministrul, este foarte decis să rezolve repede problema asta. (…) Prim-ministrul nu s-a pronunţat în prezenţa noastră în ce priveşte soluţia, dar ce ne-a spus că are intenţia să se implice în această problemă, pentru ca cetăţenii să nu fie afectaţi”, a precizat primarul general.

Nicuşor Dan şi-a exprimat speranţa ca, în urma intervenţiei Guvernului, ANRE să revizuiască preţul de producţie de 380 de lei pe gigacalorie.

„Soluţia cea mai echitabilă este ca Guvernul să intervină astfel încât acel preţ fixat de ANRE, de producţie, care este obligatoriu pentru toate sistemele oraşelor care transportă şi distribuie mai departe, să coboare. Adică anul trecut acest preţ era cam 195 de lei. Anul acesta este 380 de lei, aşa cum a fost fixat de ANRE. Ceea ce poate să facă Guvernul, subvenţionând gazul pe care aceşti producători de energie îl primesc, să scadă preţul de producţie care este furnizat de către ANRE”, a indicat el.

Totuși, cât vor plăti bucureștenii

O întrebare la care Nicușor Dan a evitat un răspus tranșant, dar câteva calcule se pot face. Primarul a spus că, grosier, subvenția va rămâne, procentual, la același nivel: statul plătește două treimi din preț, populația o treime. Să extindem mecanismul la noile prețuri!

După cum se știe, prețul total al gigacaloriei este suma dintre prețul de producție în centralele Elcen și prețul aferent serviciului de transport și distribuție prin conductele Termoenergetica. Primul se cunoaște, a fost aprobat de ANRE. Al doilea se calculează acum, și el este doar avizat de ANRE. Și aici vom avea o creștere semnificativă.

“Tariful de transport și distributie are inglobat energia care se pierde prin rețeaua de tarnsport și distribuție. Pana acum se pierdea energie cu cost de 200 de lei, din păcate energia care se pierde prin țevile Bucureștiului este energie mai scumpă, de aici prețurile pe transport si distribuție. Au fost și creșteri ale pierderilor. Daca în 2019 erau undeva la 1700 de tone pe ora, în 2020 au fost momente și de 2000 de tone de apa fierbinte” a explicat Claudiu Crețu, șeful Termoenergetica.

El nu a spus și care va fi acest nou tarif, afirmând doar că prețul total “îl vom afla într-o săptămână sau două”.

Totuși, surse apropiate situației ne-au spus că acest preț total al gigacaloriei, prosucție plus transport plus distribuție ar fi de circa 800 de lei, fără TVA, după toate majorările. Deci undeva la 950 de lei cu TVA de 19% (cota TVA va scădea la 5%, dar după 1 ianuarie).

Acum, să aplicăm logica celor spuse de Nicușor Dan: statul (Primărie plus Guvern) subvenționează două treimi din acest preț, deci grosier 630 de lei din prețul total. Ar rămâne așadar de plată de către cetățean circa 320 de lei/Gcal, preț final. Adică 90% mai mult față de prețul actual de 165 de lei.

 

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...