Introducerea coplăţii în sistemul de sănătate a fost amânată

Introducerea coplăţii în sistemul de sănătate a fost amânată, autorităţile române nu s-au angajat la niciun termen faţă de Fondul Monetar Internaţional, potrivit ministrului Sănătăţii, Vasile Cepoi.
Economica.net - sâm, 11 aug. 2012, 15:23
Introducerea coplăţii în sistemul de sănătate a fost amânată

„Coplata urmează să fie negociată cu asociaţiile de pacienţi, asociaţiile profesionale. Legea zice că nivelul coplăţii se stabileşte în urma negocierilor. O majoritate a asociaţiilor pacienţilor se împotriveşte coplăţii. Probabil că vor dura foarte mult. Negocierile vor demara săptămâna viitoare. Discuţiile anterioare (n.r. – cu delegaţia FMI) erau ca în toamnă să fie introdusă coplata. Acum nu ne-am angajat la niciun termen, pentru că din Parlament legea a ieşit cu această prevedere, şi anume că nivelul taxei şi serviciile se stabilesc prin negociere şi, prin urmare, nu ne putem asuma niciun termen „, a explicat ministrul Sănătăţii, la finalul discuţiilor cu misiunea FMI.

Oficialul a vorbit şi despre taxa clawback, precizând că nu a constituit o temă pentru discuţiile de a sâmbătă de la sediul Ministerului Finanţelor, însă nivelul acesteia va scădea comparativ cu estimările iniţiale. „Despre taxa de clawback nu s-a discutat deloc. Proiectul de ordonanţă, care a fost stabilit împreună cu producătorii de medicamente, Ministerul de Finanţe, Casa Naţională şi Ministerul Sănătăţii, a fost agreat de către reprezentanţii FMI şi a Comisiei Europene. Rămâne forma proiectului aşa cum a fost agreată la ultima întâlnire cu producătorii. Nivelul taxei clawback va scădea. Banii care se colectează de la clawback se folosesc pentru plata arieratelor. A fost o tendinţă de creştere a arieratelor până în luna aprilie, iar din luna mai încoace înregistrăm o tendinţă de scădere”, a explicat ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi.

Misiunea Fondului Monetar Internaţional /FMI/ şi reprezentanţii ministerelor analizează, la Ministerul Finanţelor Publice /MFP/, scrisoarea de intenţie aferentă celei de-a şasea evaluări a acordului dintre România şi instituţia financiară internaţională.

Scrisoarea de intenţie este documentul care concretizează rezultatul rundei de negocieri care a început pe 1 august şi a fost înaintată vineri autorităţilor române, urmând să fie analizată pe parcursul sfârşitului de săptămână.

Misiunea comună a Comisiei Europene, FMI şi Băncii Mondiale, aflată în această perioadă la Bucureşti, are ca obiectiv evaluarea modului de respectare a angajamentelor din acordul cu aceste trei instituţii la data de 30 iunie 2012. Pentru 30 septembrie va fi o nouă misiune, undeva în jurul sfârşitului lunii noiembrie – începutului lunii decembrie, când se vor discuta în detaliu structura şi politicile aplicabile în bugetul pe 2013.

La această rundă de negocieri, discuţiile au vizat ceea ce s-a realizat până la finalul primului semestru din 2012 şi obiectivele pe care şi le asumă autorităţile până la data de 30 septembrie 2012.

Te-ar mai putea interesa și
Ungurii de la MVM CEEnergy negociază cu turcii de la Botas un nou acord de import de gaze
Ungurii de la MVM CEEnergy negociază cu turcii de la Botas un nou acord de import de gaze
Firma ungară MVM CEEnergy este în negocieri cu compania turcă de gaze Botas pentru un nou acord de import de gaze, a anunţat Laszlo Fritsch, directorul general al grupului din Ungaria, transmite......
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit ...
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...