„Liderii de companii anticipează că vor avea capacitatea financiară și organizațională de a investi în tehnologii cheie pe parcursul acestui an și al anului viitor”, a declarat Lovelock. „Unele cheltuieli IT au fost în așteptare la începutul anului 2022 din cauza variantei Omicron și a valurilor ulterioare, dar se așteaptă ca acestea să se deblocheze pe termen scurt.
„Companiile care își mențin atenția asupra semnalelor cheie de pe piață, cum ar fi trecerea de la afacerile analogice la cele digitale și cumpărarea de IT la construirea acestora, precum și negocierea cu partenerii lor furnizori pentru a-și asuma riscurile în curs de desfășurare, se vor descurca mai bine pe termen lung. În acest moment, doar cele mai fragile companii vor fi forțate să se orienteze către o abordare de reducere a costurilor în 2022 și după această dată.”
Potrivit sursei citate, anul acesta va fi unul ”dintre cei mai zgomotoși ani din istorie pentru CIO” (Chief Information Officer – n.red.).
Factorii care vor influența cheltuielile companiilor pentru tehnologie vor fi în acest an tulburările geopolitice, inflația, fluctuațiile valutare și provocările legate de lanțul de aprovizionare. Cu toate acestea, companiile își accelerează investițiile în IT, deoarece ”recunosc importanța flexibilității și agilității pentru a răspunde la perturbări”.
„Drept urmare, preferințele de achiziție și de investiție se vor concentra în domenii precum analiza, cloud computing, experiențe fără întreruperi pentru clienți și securitate”, mai spune analistul Gartner.
Impactul inflației asupra hardware-ului IT (de exemplu, dispozitive mobile și PC-uri) din ultimii doi ani se disipează în sfârșit și începe să se răsfrângă asupra software-ului și serviciilor.
Având în vedere că actuala penurie de talente IT determină salarii mai competitive, furnizorii de servicii tehnologice își măresc prețurile, ceea ce contribuie la creșterea cheltuielilor în aceste segmente până în 2022 și 2023.
Astfel, se preconizează că cheltuielile pentru software vor crește cu 9,8%, ajungând la 674,9 miliarde de dolari în 2022, iar cele pentru servicii IT vor crește cu 6,8%, ajungând la 1.300 de miliarde de dolari.
De asemenea, creșterea utlizării software-ului de aplicații pentru întreprinderi, a software-ului de infrastructură și a serviciilor gestionate pe termen scurt și pe termen lung demonstrează că tendința de transformare digitală nu este o tendință de un an sau doi, ci mai degrabă una sistemică și pe termen lung. De exemplu, infrastructura ca serviciu (IaaS) stă la baza fiecărei oferte online și aplicații mobile importante orientate către consumatori, reprezentând o parte semnificativă din creșterea de aproape 10% a cheltuielilor cu software-ul în 2022.
Pentru achiziția de device-uri, Gartner preconizează că firmele vor cheltui 824,6 milarde de dolari, cu 16% mai mult față de anul trecut, iar pentru servicii de comunicații vor aloca investiții de 1.448 miliarde de dolari, cu 3,4% în plus față de 2021.
Gartner se așteaptă ca inițiativele de afaceri digitale, cum ar fi experiența experiențială a consumatorului final și optimizarea lanțului de aprovizionare, să ducă cheltuielile pentru aplicațiile pentru companii și software de infrastructură către o creștere de două cifre în 2023.