Multe dintre afecţiunile pentru care acum pacienţii se internează în regim de spitalizare continuă vor fi rezolvate în ambulatoriu. Acesta este unul dintre dezideratele Ministerului Sănătăţii anunţate în pachetul de servicii medicale de bază de care vom beneficia în contul asigurării sociale de sănătate, de anul viitor.
Declarativ, schimbările importante pe care autorităţile vor să le implementeze în sistemul sanitar din anul 2014 sunt creşterea importanţei medicinei primare şi a ambulatoriului de specialitate în tratamentul pacienţilor asiguraţi la Sănătate.
Medicul de familie va avea mai multe competenţe, va face prevenţie şi va responsabiliza pacienţii să-şi ţină boala sub control.
Medicii de familie vor dobândi o serie de competenţe care le vor permite să trateze afecţiuni pentru care acum pacienţii se internează în regim de spitalizare continuă, se arată în proiectul pachetului de servicii medicale de bază, consultat de Economica.net.
Medicul de familie va avea competenţe lărgite şi la nivel de investigaţii pe care le va putea prescrie pacienţilor din listă.
De exemplu, medicul de familie va dobândi competenţe care îi vor permite să diagnosticheze şi să monitorizeze diabetul de tip 2 necomplicat şi bolile cronice de sub cupola bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPOC).
Medicul de familie va oferi şi servicii de prevenţie şi de consiliere pacienţilor din listă pentru scăderea riscurilor de boală, servicii prevăzute în pachetul de bază şi menite să responsabilizeze pacienţii să aibă mai mare grijă de sănătatea lor.
Pentru problemele de sănătate care depăşesc competenţele medicului de familie, pacientul va fi trimis de către medicul său în ambulatoriul de specialitate şi nu direct la spital, se arată în pachetul de servicii medicale de bază care va fi pus în aplicare din 2014.
Ambulatoriul de specialitate va prelua mulţi dintre pacienţii care acum se tratează în regim de spitalizare continuă
Spitalele vor fi nevoite să reducă gradual internările în regim de spitalizare continuă pentru că multe dintre ele sunt nejustificate, se arată în pachetul de servicii medicale de bază care va fi implementat de anul viitor. În prezent, ambulatoriul nu este atractiv nici pentru medici, nici pentru pacienţi. Acesta este unul dintre motivele pentru care spitalele mari internează în regim de spitalizare continuă, de multe ori nejustificat pacienţi care ar putea fi trataţi în ambulatoriu. Ministerul Sănătăţii asigură că algoritmul după care medicii vor fi plătiţi îi va motiva să ofere servicii în ambulatoriu.
Autorităţile promit că de anul viitor, pacienţii asiguraţi la Sănătate vor fi consultaţi interdisciplinar în ambulatoriu, li se vor putea face explorări funcţionale şi de imagistică (scintigrafia paratiroidiană), care până acum nu puteau fi efectuate gratuit în ambulator (pentru că nu erau suportate de asigurarea obligatorie la Sănătate), precum şi teste speciale pentru bolile autoimune și teste pentru boli endocrine, toate aceste analize urmând să fie suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.