Investițiile în rețelele electrice anul trecut: la Transelectrica statului e jale, la firmele de distribuție private lucrurile sunt în grafic
Transelectrica își programase investiții în elemente de rețea din surse proprii în sumă de 252 de milioane de lei în 2019, dar potrivit ultimului raport al Autorității de Reglementare (ANRE) la finalul anului raportase doar 103 milioane de lei investiții realizate. Adică Transelectrica a făcut mai puțin de jumătate-adică 40%-din investițiile asumate prin planul de investiții.
Situația este mult mai bună la oricare dintre ceilalți operatori de distribuție, controlați de Enel, CEZ, E.On și Electrica. În condițiile în care sumele asumate prin planuri nu au fost deloc mici, în majoritatea cazurilor planul a fost fie realizat fie chiar depășit.
Cel mai mic grad de realizare a fost înregistrat la e-Distribuție Banat (parte a Enel), de 85,7% (114,7 milioane lei asumat, 98,2 milioane realizat), însă Enel a compensat situația din Banat cu cea din celelalte zone de rețea, unde a depășit planul. Astfel, la e-Distribuție Muntenia gradul de realizare a fost de 110% (208 milioane planificat, 229 realizat), iar la e-Distribuție Dobrogea gradul de realizare a fost de aproape 112% – 92,6 milioane de lei programat, 103,5 realizat.
O situație similară întâlnim și la Electrica, unde două dintre distribuții au depășit planul, iar una nu. Astfel, la Transilvania Nord gradul de realizare este 100,4% (179,5 milioane programat, 180,3 realizat), iar la Transilvania Sud de 102,6% (188 milioane programat, 192,8 realiat). La Muntenia Nord procentul este de 97% – aproape 196,9 milioane de lei programat și doar 181,3 realizat.
Și în Oltenia CEZ a depășit planul, cu un grad de realizare de 101,9 – 169 de milioane progaramat, 172 de milioane realizat, iar în Moldova E.On a reușit puțin sub plan, cu un grad de 98,5% – a realizat investiții de 127 de milioane de lei din cele aproape 129 asumate prin program.
Rețeaua e aproape de sfârșitul duratei de viață
Este nevoie de investiții pentru că elementele de rețea sunt foarte vechi. Dacă vorbim despre linii, situația rețelei de înaltă tensiune este mai proastă decât a celor de medie și de joasă, dar Transelectrica stă destul de bine la capitolul transformatoare. Cităm din raportul ANRE:
Referitor la starea reţelelor electrice, atât ale operatorului de transport al energiei electrice cât și ale operatorilor de distribuție, se constată că o mare parte a instalaţiilor aflate în prezent în funcțiune au durată de utilizare îndelungată.
Baza de active a operatorilor este în general învechită, cu o proporție semnificativă de active mai vechi de 35 de ani. Acestea se apropie, în marea lor majoritate, de sfârșitul duratei normate de viață. Pentru unele dintre aceste active, durata de utilizare poate fi extinsă, în timp ce altele trebuie înlocuite.
Se poate constata că doar o mică parte din totalul capacităților energetice a fost reabilitată sau modernizată în ultimii 20 de ani. Acest fapt relevă un nivel redus al programelor de investiții în retehnologizarea și modernizarea rețelelor, situație care însă nu poate conduce la concluzia că acesta trebuie crescut decât în condițiile în care se asigură o corelare echilibrată pe de o parte cu nivelul de calitate a serviciului și pe de altă parte cu nivelul de suportabilitate a tarifelor reglementate de rețea.
Astfel, liniile electrice de înaltă și foartă înaltă tensiune puse în funcțiune după anul 2000 au pondere mică, în medie sub 4 %, din lungimea totală a acestor categorii, iar liniile electrice de medie și joasă tensiune (inclusiv branșamente) puse în funcțiune după anul 2000 prezintă un procent mai mare din lungimea totală a acestor categorii de instalații electrice, de 12 % la medie tensiune, respectiv de 22 % la joasă tensiune.
În ceea ce privește situația transformatoarelor/autotransformatoarelor din stațiile electrice aparținând OTS (Transelectrica – n.red.), se constată că un procent de 63 % din puterea instalată a acestora a fost pusă în funcțiune după anul 2000 (22.279 MVA din totalul instalat de 35.583 MVA).
Totodată, se remarcă faptul că numărul stațiilor electrice din rețelele de distribuție, puse în funcțiune după anul 2000 reprezintă cca. 10 % din numărul total al acestora, iar numărul posturilor de transformare și al punctelor de alimentare a atins în anul 2017 cca. 31 % din numărul total aferent celor două categorii de instalații electrice”.