Investigație desfăşurată de Consiliul Concurenţei în paralel cu DIICOT, privind un caz de trucare a unor licitaţii Transgaz

Economica.net
24 08. 2015
1364916559gaz_romgaz_transgaz__tv_61_50194700

„Avem în derulare, în momentul de faţă, un prim caz la care lucrăm în paralel cu Parchetul. Am mai preluat cazuri de la Parchet, pe care, apoi, le-am instrumentat, dar acesta este primul pe care il investigăm în acelaşi timp. Este un caz-test foarte important pentru noi pentru că dorim să avem o aplicare sinergică, să nu fie conflicte între cele două legi, Codul penal şi Legea concurenţei”, a afirmat Chiriţoiu, într-o conferinţă pe tema achiziţiilor publice, potrivit Mediafax.

Investigaţia a fost declanşată în 2014 şi este legată de posibila trucare a unor licitatii organizate de Transgaz, în 2011, pentru atribuirea unor contracte de racorduri de gaze naturale. Investigaţia a fost ulterior extinsă şi pentru o altă procedură pentru care există suspiciunea participării cu oferte trucate.

Bogdan Chiriţoiu a precizat că, pentru Consiliul Concurenţei, este foarte important să primească informaţii din partea instituţiilor publice care sunt implicate în achiziţiile publice.

„Suntem una dintre principalele instituţii care au pârghiile legale în ceea ce priveşte sancţionarea companiilor. Colaborăm cu autorităţile contractante şi cu cei care le supraveghează, ANRMAP, până de curând, şi Curtea de Conturi. În ultimii ani chiar au fost din ce în ce mai multe cazuri în care, pe baza unor sesizări din partea Curţii de Conturi sau a Pachetului, Consiliul a sancţionat înţelegeri ilegale între companii, care au fost ulterior şi confirmate de instanţă”, a afirmat Chiriţoiu.

Achiziţiile publice reprezintă o piaţă de 15 miliarde euro, respectiv 10% din Produsul Intern Brut şi aproximativ o treime din ceea ce cheltuieşte statul din bugetul consolidat.

„În acest domeniu al achiziţiilor publice, avem două obiective: concurenţa şi obţinerea de beneficii pentru stat, pentru sectorul public. Foarte multe companii depind de acest sector al achiziţiilor publice şi de aceea este important pentru bunăstarea economică a României ca acest domeniu să funcţioneze bine, iar între companii să se manisfeste concurenţa. Este foarte important ca banii statului să fie bine cheltuiţi”, a arătat Chiriţoiu.