Investiţie de 300.000 de lei într-o salină la un Spital de Pneumoftiziologie din Oltenia
Fondurile sunt deja alocate pentru a fi cheltuite în perioada următoare, Tătaru precizând că viitoarea salină va fi cea mai mare din Oltenia, urmând să aibă 150 de metri patraţi. Aici vor putea să vină să se trateze şi persoane care nu sunt pacienţi ai spitalului, salina urmând să aibă două circuite, dintre care unul va fi destinat pacienţilor.
„Avem o clădire veche în care a funcţionat o brutărie a spitalului şi pe care o reabilităm cu această ocazie şi îi dăm o altă destinaţie pentru că pâine nu se mai face acum ca pe vremuri. Persoanele care nu sunt pacienţii noştri vor putea folosi salina contra unei taxe care nu este stabilită deocamdată. La dispoziţia persoanelor care vor veni din afara spitalului vor fi şi spaţii de cazare pentru ca oamenii să poată rămâne aici mai multe zile”, a precizat Tătaru.
Managerul spitalului a menţionat că în următoarele luni vor fi amenajate pentru pacienţi şi o sală de kinetoterapie şi un club dotat cu televizoare, mese de biliard şi jocuri de şah şi table.
„Oamenii se plictisesc stând aici foarte mult timp la tratament. Unii nu înţeleg faptul că nu au voie să fumeze sau să consume alcool şi avem probleme cu ei. Ca să nu îşi mai găsească astfel de refugii facem aceste investiţii pentru a creşte confortul şi, de ce să nu recunoaştem, şi pentru a face rost de un ban în plus, dacă ne referim la salină”, a menţionat Tiberiu Tătaru.
Aceste investiţii ar urma să fie finalizate până la 31 august, dată până la care unitatea sanitară are şi bugetul asigurat pentru acest an.
Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a menţionat că, după 1 septembrie, spitalul va avea fonduri, ca şi alte unităţi similare din ţară, doar dacă bugetul va fi suplimentat printr-o rectificare bugetară.
„Ceea ce am făcut noi aici în ultimii ani, izolarea termică a clădirii, schimbarea instalaţiilor, panouri solare pentru apa caldă menajeră şi altele, au fost posibile datorită descentralizării. Procesul nu a fost dus însă până la capăt pentru că fondurile nu sunt la noi, la Consiliul Judeţean, şi de aceea cred că reforma trebuie dusă mai departe, inclusiv în privinţa modului în care Casa de Sănătate face distribuirea sumelor alocate de la buget”, a precizat Călinoiu.
Spitalul Judeţean de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” a fost construit în perioada anilor 1940, când prim-ministru era Gheorghe Tătărăscu, originar din Gorj. Clădirea nu a fost reabilitată până acum niciodată, în ultimii ani beneficiind de o serie de investiţii. Unitatea sanitară a fost clasificată de Ministerul Sănătăţii ca fiind una de categoria a V-a, conducerea spitalului dorind ca la reevaluarea din aprilie 2013 noua clasificare să fie una superioară celei actuale.
Gigi Ciuncanu, corespondenti@mediafax.ro