Noua instalaţie de preparare sare în subteran conduce la creşterea eficienţei activităţii şi a calităţii produselor, inclusiv eliminarea poluării provocată de vechea instalaţie, se precizează în comunicat.
„Instalaţia de preparare în subteran are o capacitate de producţie de 100.000 t/an. Amplasamentul instalaţiei în subteran permite constituirea unui stoc de circa 30-40% de sare gema necesar în perioada de iarnă, din volumul din producţia anuală a Sucursalei Salina Praid, fiind eliminate cheltuielile de transport de la suprafaţă în subteran.
Societatea Naţională a Sării are în proiect la Sucursala Salina Praid, remodelarea fluxurilor de ambalare, brichetare şi încărcare la suprafaţă. De asemenea, Societatea Naţională a Sării intenţionează să realizeze fluxuri modernizate şi la sucursalele Salina Ocna Dej şi Salina Târgu Ocna. În Planul de investiţii aprobat pentru anul 2019, sunt prevăzute aceste obiective de investiţii, iar în prezent procedurile de achiziţie sunt în curs de desfăşurare”, menţionează documentul.
Potrivit sursei citate, Salina Praid este şi un important punct turistic. În perioada ianuarie-aprilie 2019 au fost înregistrate circa 140.000 de intrări la Salina Praid. Astfel, în primele 4 luni ale acestui an, au călcat pragul salinei cu 20.000 de turişti mai mult, în comparaţie cu perioada similară a anului precedent.
În subteran, pentru agrement şi relaxare, sunt amenajate locuri de joacă pentru copii, dotate cu instalaţii diverse şi mobilier confecţionat din lemn, locuri de odihnă pentru adulţi, spaţii dotate cu mese de tenis, o sală expoziţională cu istoricul salinei, un punct sanitar, magazin cu suveniruri, un restaurant unde se poate servi masa şi se pot face degustări de vinuri, o capelă ecumenică pentru reculegere şi oficierea de evenimente religioase.
Salina de la Praid este una dintre cele mai vechi saline din România, unde se exploatează mari zăcăminte de sare din Europa, având bazele în secolul XVIII.
Societatea Naţională a Sării este una de interes major pentru economia românească şi unul dintre primii 10 producători de sare din Europa. Societatea Naţională a Sării este o societate pe acţiuni cu capital majoritar de stat (51%), capitalul privat fiind deţinut de către Fondul Proprietatea (49%). Răspândirea relativ largă a zăcămintelor de sare pe teritoriul României a dus la apariţia şi dezvoltarea celor şapte exploatări miniere, ce au devenit ulterior şi sucursale ale Societăţii Naţionale a Sării. În cinci dintre acestea – Salina Praid, Salina Târgu Ocna, Salina Slănic Prahova, Salina Cacica, E.M. Rm. Vâlcea – societatea a iniţiat şi a dezvoltat obiective cu caracter turistic şi balnear, destinate celor aflaţi în căutarea unui mod inedit şi sănătos de petrecere a timpului liber.