După multiple investiţii în agricultura din România, şeicul Emiratelor Arabe a decis să investească şi în dezvoltarea de proiecte energetice in ţara noastră. Unul dintre cele mai mare fonduri de investiţii ale Abu Dhabi va investi în compania Romelectro o suma considerabila dupa ce premierul Ciuca a incheiat o vizita de lucru ieri in Emirate.
Decizia a fost adoptată în urma unei întrevederi de rang înalt dintre Şeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, preşedintele E.A.U, şi premierul Nicolae Ciucă. Vizita vizează dezvoltarea și consolidarea dialogului bilateral la nivel politic, economic și sectorial între România şi Emiratele Arabe Unite.
În cadrul întrevederii, au fost abordate teme importante și prioritare pentru Emiratele Arabe Unite și pentru România, precum și subiecte de interes regional și internațional.
Principalele teme au vizat proiecte în domeniul energiei, infrastructurii portuare, agriculturii și IT.
Dialogul a stabilit reperele concrete pentru soluții privind diversificarea resurselor de aprovizionare cu petrol și gaze, în contextul situației tensionate din regiunea Mării Negre și a embargoului european față de livrările rusești de petrol și produse petroliere. Totodată, au fost abordate și oportunitățile de investiții în România în domeniul energiei regenerabile, atât off-shore, cât și on-shore.
Din delegația oficială care l-a însoţit marţi şi miercuri pe premierul Nicolae-Ionel Ciucă în Emiratele Arabe Unite fac parte Sorin Grindeanu, viceprim-ministru, ministrul transporturilor și infrastructurii, Virgil Popescu, ministrul energiei, Adrian Chesnoiu, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Iulian Chifu, consilier de stat, Cancelaria Prim-ministrului și Dan Cărbunaru, secretar de stat, purtător de cuvânt al Guvernului.
Şeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan şi premierul Nicolae Ciucă au discutat despre consolidarea cooperării în domenii cruciale, precum investiţiile în agricultură şi schimburile comerciale dintre cele două ţări. In urma discutiilor cei doi oficiali au batut palma pentru o investitie de anvergura in compania romaneasca Romelectro, cel mai mare contractor romanesc pentru proiecte energetice de anvergura.
Din delegaţia E.A.U au făcut parte Şeicul Hamdan bin Zayed Al Nahyan, reprezentantul conducătorului regiunii Dhafra, Şeicul Abdullah bin Zayed Al Nahyan, ministrul Afacerilor Externe şi al Cooperării Internaţionale, Şeicul Mohammed bin Hamad bin Tahnoun Al Nahyan, consilier prezidenţial pentru Afaceri Speciale, Suhail bin Mohammed Al Mazrouei, ministrul Energiei şi Infrastructurii, Mariam bint Mohammed Almheiri, ministrul Schimbărilor Climatice şi al Mediului, Ali bin Hammad Al Shamsi, secretarul general adjunct al Consiliului Suprem pentru Securitate Naţională, conform Khaleejtimes.com.
Investiţie majoră a Emiratelor Arabe în România în Romelectro
Se pare ca negocierile dintre partea romana si Emirate au inceput in urma cu ceva timp iar acum prin vizita premierului Ciuca doar s-a “parafat” intelegerea pe care oficialii celor doua tari au negociat-o. “Tranzactia este în faza de finalizare şi multumită vizitei premierului Nicolae Ciucă ritmul procedurilor se va accelera”, a declarat Andrei Nicolescu, reprezentant al companiei Romelectro.
De ce au vrut arabii sa investeasca in Romelectro
Romelectro este una dintre cele mai mari și mai vechi companii românești specializate în lucrări de construcții pentru obiective energetice, înființată în 1971 ca întreprindere de comerț exterior a Ministerului Energiei.
Cu o experienţă de peste 50 de ani pe piaţa locală şi internaţională, Romelectro este în prezent unul dintre cei mai importanţi EPC contractori din România, acoperind prin intermediul proiectelor sale întregul lanţ al energiei: de la producerea la transportul, distribuţia şi furnizarea de energie electrică.
Romelectro este fosta întreprindere de comerț exterior a Ministerului Energiei din Republica Socialistă România, înființată în 1971 pentru executarea de lucrări de profil în state precum Irak, Iran, Iordania, Egipt, Liban, Filipine sau Thailanda. După căderea comunismului, compania a fost privatizată în 1994 prin metoda MEBO, respectiv prin distribuirea de acțiuni salariaților.
Ce investiţii mai au şeicii din Emirate în România
În mai 2019, Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite în România, Excelenta Sa, dr. Ahmed Abdullah Bin Saeed Al Matrooshi a vorbit, într-un interviu acordat publicaţiei Financial Intelligence despre investiţiile emirateze în România.
Agricultură
„Agricost este cea mai mare fermă de cereale din România şi operează în sistem de arendă aproape 56.000 de hectare de teren în Insula Mare a Brăilei (a fost cumpărată de compania Al Dahra din Emiratele Arabe Unite anul trecut – n.red.) . Valoarea tranzacției este de circa 200 milioane de euro. Agricost SA a primit prin atribuire directă, în 2012, un contract de concesiune pe o perioadă de 20 de ani, pentru o suprafață de 57.720 ha. Firma plătește la schimb o arendă de 606 kg grâu/ha/an și 720 euro/ha/an pentru terenul neagricol. Proiectul din Insula Mare a Brăilei este imens. Vorbim de o investiție de circa 500 de milioane de dolari. Vor lucra acolo muncitori si companii românești, inclusiv pentru irigații. EAU va exporta cereale din România spre ţările Europei şi spre alte ţări.Vrem să facem acolo cea mai mare zonă agricolă din Europa”.
Logistică
„Avem în România compania DP World, la Constanța, cu activitate intensă. La începutul lunii februarie 2019, a avut loc semnarea prelungirii cu 30 de ani a acordului de concesiune pentru operarea de către DP World a Terminalului de containere din Portul Constanța. În urma investiției realizate până acum de compania DP World, au intrat în economia românească aproape 200 de milioane de USD. Prelungirea acordului pe termen lung înseamnă dezvoltarea unor noi investiții de aproximativ 100 de milioane de USD și intrarea în economia românească a peste 230 de milioane de USD. La mijlocul lunii martie, a fost semnat Memorandumul de Înțelegere între DP World și Ministerul Transporturilor din România, în contextul vizitei la București a E.S. Sultan Ahmed Bin Sulayem, președintele Dubai Ports, Vămi și Zona Liberă și președinte al Autorității Maritime a orașului Dubai.”
Real estate
Un alt domeniu de interes pentru companiile emirateze este cel de real-estate. Acum câteva săptămâni, compania EMAAR, dezvoltatorul cele mai înalte clădiri din lume Burj Khalifa, a vizitat România, ocazie cu care oficialii companiei și-au exprimat interesul să investească în proiecte imobiliare, să construiască hoteluri, clădiri în România.
Energie si în viitor transporturi
„O altă companie interesată de investiții în România este Mubadala care deţine deja circa 40%din OMV Austria, fiind al doilea mare acţionar al OMV, după statul austriac. Oficialii Mubadala vor veni în România pentru a explora noi oportunităţi de investiţii. O altă companie care vrea să investească în România este Masdar – este vorba de investiţii în energie verde. Alte companii interesate de investiţii în România sunt Abu Dhabi Port, Abu Dhabi Airport. Acestea vor să lucreze cu autorităţile din România pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor. De exemplu, aeroportul din Bucureşti nu are piste suficient de lungi. Există, de asemenea, discuţii cu Etihad pentru cooperarea cu Tarom”.