Investiţie record în „Revoluția alimentară”. O firmă din Israel care produce carne de laborator a primit o finanţare de 347 de milioane de dolari pentru a începe producţia la scară largă
Spre deosebire de cea produsă pe baza de proteine din plante, disponibilă inclusiv în magazinele din România, carnea produsă în laborator are la bază celule de origine animală, crescute în bio-reactoare.
Future Meat cultivă celule animale în bioreactoare și spune că produsul final nu se poate deosebi de carnea de animal. Celulele nu suferă modificări genetice și se pot multiplica la nesfârșit. Compania fabrică produse din carne de pui, de miel și de vită. Procesul este mai ecologic decât agricultura, producând cu 80% mai puține emisii de gaze cu efect de seră și utilizând cu 99% mai puțin teren și cu 96% mai puțină apă dulce decât producția tradițională de carne, potrivit companiei.
Runda a fost condusă în comun de ADM Ventures, divizia de investiții de risc a ADM, lider mondial în domeniul nutriției umane și animale. De asemenea, a inclus participarea unui investitor global în companii tehnologice de top, fondul de pensii și asigurări Menora Mivtachim, care gestionează active de peste 85 de miliarde de dolari, și S2G Ventures. Printre alți investitori s-au numărat liderii din industrie Tyson New Ventures, divizia de capital de risc a Tyson Foods și Rich Products Ventures, Manta Ray Ventures, Emerald Technology Ventures, ADM Capital (Cibus Fund), Bits x Bites și Sander Group.
Compania a precizat că acești investitori reprezintă un sprijin masiv din partea unor jucători cheie din America de Nord, Europa și Asia.
„Suntem incredibil de entuziasmați de sprijinul masiv al rețelei noastre globale de investitori strategici și financiari”, a declarat profesorul Yaakov Nahmias, fondator și președinte al Future Meat. „Această finanțare consolidează poziția Future Meat ca lider în industria cărnii cultivate, la doar trei ani de la lansarea noastră. Tehnologia noastră singulară a redus costurile de producție mai repede decât ar fi crezut cineva că este posibil, deschizând calea pentru o extindere masivă a operațiunilor. Echipa noastră va începe lucrările la prima instalație de producție la scară largă de acest tip din Statele Unite în 2022.”
Future Meat a inaugurat prima linie de producție de carne cultivată din lume în Israel la începutul acestui an, iar în prezent caută mai multe locații în Statele Unite pentru instalația de producție pe scară largă pe care o are în proiect.
Pe lângă finanțarea din seria B, compania a anunțat, de asemenea, că produce acum piept de pui dezvoltat în laborator la un preț de doar 7,7 dolari pe kilogram, sau 1,70 dolari pe piept de pui de 110 grame, față de 18 dolari pe kilogram în urmă cu doar șase luni. Această reducere a costurilor a depășit deja proiecția calendaristică de 18 luni care a fost anunțată în mai 2021 de către fostul director executiv al companiei, Rom Kshuk.
Potrivit unui studiu realizat de The Good Food Institute Israel, o organizație non-profit care urmărește să promoveze cercetarea și inovarea în acest domeniu, 40 de companii la nivel mondial se întrec în a fi primii pe piață cu produse din carne pe bază de celule care au gust și aspect asemănător cu cel real și care pot fi produse în masă la prețuri accesibile.
Sectorul cărnii cultivate este pregătit să se dezvolte în următorii ani, atunci când companiile vor trece de la stadiul de dezvoltare la cel de producție, se mai arată în raport.
Companiile din industria cărnii crescute în laborator au atras investiții semnificative în ultimii ani. Eat Just, o companie alimentară cu sediul în San Francisco, a strâns 267 de milioane de dolari în septembrie pentru divizia sa de carne cultivată, GOOD Meat. UPSIDE Foods (fosta Memphis Meats), cu sediul în Memphis, a strâns peste 200 de milioane de dolari pentru produsele sale din carne cultivată, carne de pasăre și fructe de mare și a deschis luna trecută o unitate de producție în Emeryville, California.
În luna iulie, compania israeliană Aleph Farms a primit o investiție de 105 milioane de dolari, inclusiv din partea actorului și activistului american Leonardo DiCaprio, pentru a aduce pe piață fripturi cultivate în laborator.