Investiţii cu lei puţini pe marile pieţe ale lumii. În ce şi cum?
Într-un moment în care economiile emergente îşi pierd suflul şi marile capitaluri se întorc în marile pieţe ale lumii, opţiunea plasamentelor pe acestea ar fi atractivă, dacă nu ar fi foarte costisitoare.
Micii investitori pot profita, însă, de tendinţele de pe marile pieţe financiare pe calea investitorilor instituţionali care sunt prezente pe pieţele externe. Acţiunile uneia dintre societăţile de investiţii financiare (SIF) şi titlurile unora dintre cele mai importante fonduri mutuale deschid calea.
Urmează brokerii specializaţi şi autorizaţi pe anumite pieţe externe, dar aceştia au nevoie de sume mai mari.
Ar mai fi şi plasamentul în acţiunile aduse de brokerii români la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), mai ales de casa Tradeville. Aproape 30 dintre numele de corporaţii cele mai sonore din lume sunt accesibile la BVB, dar se găsesc greu de cumpărat.
Cea mai comodă metodă rămâne investiţia în titlurile câtorva fonduri mutuale şi în titlurile unuia dintre SIF-uri.
Dintre fonduri se remarcă Raiffeisen Prosper, pentru plasamentele în acţiuni şi Raiffeisen Benefit şi BCR Dinamic, pentru plasamentele în obligaţiuni. Mai există şi fonduri mutuale cu investiţii în străinătate, dar care primesc, însă, numai euro, sau dolari.
SIF Moldova (SIF2), ale cărei acţiuni costau vineri 1,26 lei bucata (se cumpără câte 100 odată la BVB), este cel mai mare investitor pe pieţele externe dintre SIF-uri, dacă nu punem la socoteală pachetele de acţiuni Erste primite de acestea la schimb pe cele cu acţiuni BCR.
SIF2 are pachete de acţiuni ale celei mai mari burse din Europa Centrală şi de Est, cea de la Varşovia, dar şi ale Raiffeisen Bank, ale corporaţiei energetice cehe CEZ, prezentă şi în România, şi ale corporaţiilor miniere din domeniul aurului Newmont Mining Corporation, Barrick Gold Corp., Gabriel Resources şi Goldcorp Inc.
Ponderea investiíilor străine în totalul activelor SIF2 este mică, de nici 2%, dacă excludem cele 21% deţinute de acţiiunile Erste Bank, de aceea expunerea externă nu influenţează decât marginal evoluţia acţiunii SIF2. Altfel, toate SIF-urile, cu excepţia sIF Oltenia, au acţiuni Erste, iar unele şi ale altor companii străine, acestea, însă, în cantităţi prea mici.
Mult mai importantă este însă influenţa participaţiilor externe ale Raiffeisen Prosper asupra valorii titlurilor sale.
Un titlu Raiffeisen Prosper costă 90 de lei şi aproape jumătate din valoarea lui este dată de deţinerile de titluri ale unor mari fonduri de investiţii globale: JP Morgan Emerging Markets Equity (16% din portofoliu) şi Robeco Emerging Markets Equities (15,6%).
Fondul este administrat de Raiffeisen Asset Management România (RAM) şi a mai investit şi în titlurile a două fonduri gestionate de omologul său de la Viena, Raiffeisen Eurasia Equities (11%) şi Raiffeisen Eastern European Equities (4,6), potrivit raportului RAM pe primul semestru al anului.
Administratorii de investiţii români cumpără de obicei obligaţiuni corporatiste ale ING Bank N.V. şi Unicredit BK Austria AG, care acoperă peste 15% din averea fondului Raiffeisen Benefit.
La rândul său, BCR Dinamic are 7,7% din portofoliul său în obligaţiuni emise de UniCredit International Bank, dar şi obligaţiuni corporatiste ale celebrelor companii de investiţii Nomura International (5,1%) şi CitiGroup Funding (3,5%).
Fondul, administrat de Erste Asset Management România, mai are obligaţiuni emise de KBC IFIMA NV, vehiculul de investiţii al un grup financiar prezent până nu demult, prin casa sa de brokeraj, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). KBC a plecat de la Bucureşti pentru că nu prea mai avea ce face aici.
Costul unui titlu BCR Dinamic este de puţin peste 25 de lei şi, ca şi în cazul celorlalte fonduri, se poate cumpăra unul singur.
La rândul său, fondul Diverso Europa Regional costă 136 de leli şi 21% din această valoare este asigurată de acţiunile companiilor din Uniuea Europeană. Fondul este administrat de BRD Asset Management.