Investiţii de 11 miliarde lei sunt în derulare în 2024, în baza schemelor de ajutor de stat administrate de Ministerul Finanţelor – Boloș

13 08. 2024
bolos 43654

„Anul acesta, în baza schemelor de ajutor de stat administrate de Ministerul Finanţelor, sunt în derulare 64 proiecte de investiţii cu o valoare totală de 11 miliarde lei, pentru care se va plăti un ajutor de stat în valoare de 4 miliarde lei şi care vor genera un număr de 11.268 locuri de muncă noi. Investiţiile se implementează în sectoare de activitate de înaltă tehnologie, precum: industria auto, industria farmaceutică, industria aeronautică, industria aparatelor electrocasnice, de către societăţi ca: Grupul Stada, Grupul Mercedes-Benz (Daimler), Grupul Dacia Renault, Grupul Montana şi multe altele. Până la sfârşitul anului, din totalul proiectelor de investiţii aflate în derulare se vor finaliza 38 proiecte”, a scris ministrul marţi seara, pe pagina sa de Facebook.

Totodată, el a amintit că, până pe 9 septembrie, se pot depune proiecte pentru o nouă schemă de ajutor de stat având ca obiectiv dezvoltarea regională, cu un buget total de 2,25 miliarde lei, care finanţează investiţii cuprinse între 50 – 500 milioane lei şi se adresează preponderent întreprinderilor care activează în cadrul industriei prelucrătoare.

Boloş a menţionat, de asemenea, şi aprobarea, de către Comisia Europeană, a ajutorului individual de 99,5 milioane euro, oferit de Guvernul României pentru noua fabrică Nokian Tyres de la Oradea. El a precizat că prin această investiţie, în valoare totală de 650 milioane de euro, România va fi prima ţară din lume unde se produc anvelope fără a polua mediul.

„Mai exact: peste 6 milioane de cauciucuri se vor produce anual, într-o fabrică unde sunt peste 500 angajaţi. Mă bucur că reuşim să facilităm implementarea unor proiecte de o asemenea anvergură, pentru că doar aşa România devine un partener de încredere pe piaţa internaţională a investiţiilor. De la poziţia geostrategică, la o intersecţie importantă a rutelor comerciale europene, la costurile competitive, forţa de muncă, chiriile şi alţi factori de producţie mai mici decât în multe ţări europene, sau regimul fiscal favorabil investiţiilor, cu o rată standard a impozitului pe profit de 16%, (una dintre cele mai mici din regiune) avem argumente importante care ne recomandă să fim o destinaţie atractivă pentru investiţii”, a susţinut ministrul Finanţelor.

Comisia Europeană a anunţat marţi că a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o măsură de ajutor în valoare de 99,5 milioane de euro (495,2 milioane lei) notificată de România în favoarea Nokian Tyres, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Ajutorul va sprijini înfiinţarea în Oradea a unei noi fabrici cu zero emisii de dioxid de carbon destinată producţiei de anvelope pentru autoturisme. Măsura va contribui la obiectivele strategice ale UE legate de crearea de locuri de muncă, dezvoltarea regională şi tranziţia verde a economiei regionale.