Investiţii de 150 milioane euro în şantierele navale din Tulcea şi Brăila

Investiţiile realizate de grupul Fincantieri în ultimii ani în şantierele navale din judeţele Tulcea şi Brăila sunt estimate la 150 de milioane de euro de către preşedintele Consiliului de Administraţie al celor două şantiere, Mauro Leboffe, care susţine că aici poate fi construit şi un submarin, dacă există cerere.
Economica.net - mie, 26 sept. 2018, 15:34
Investiţii de 150 milioane euro în şantierele navale din Tulcea şi Brăila

Investiţiile realizate pe cele două platforme au vizat atât extinderea capacităţii de producţie şi îmbunătăţirea condiţiilor de lucru pentru angajaţi, cât şi îndeplinirea cerinţelor privind protecţia mediului.

„Vrem ca aceste şantiere să fie unele dintre cele mai competitive din Europa. În România, nu avem două şantiere, ci un sistem integrat, flexibil”, a menţionat în timpul unei întâlniri cu presa preşedinte Leboffe.

Întrebat cu privire la posibilitatea de a construi un submarin pentru Forţele Navale Române, el a menţionat că transferul de tehnologie este posibil în funcţie de cerere.

„Putem transfera uşor competenţele şi tehnologia, unde este necesar, dacă este necesar”, a afirmat preşedintele Consiliului de Administraţie al celor două şantiere din România.

Investiţiile în tehonologizare au început, potrivit directorului şantierului tulcean, Laurenţiu Ruşinoiu, în urmă cu zece ani, atunci când au fost achiziţionaţi primii roboţi. „Am investit în roboţi pentru a creşte eficienţa şi capacitatea de producţie, nu pentru a disponibiliza forţă de muncă”, a menţionat Ruşinoiu.

Una dintre secţiile modernizate în ultimii ani este cea de prefabricare, locul în care se face primul pas pentru construirea unei nave. „Aici, se debitează materialul necesar navei şi se confecţionează pentru asamblare. Linia a fost robotizată pentru creşterea gradului de eficienţă în anul 2017”, a declarat şeful Secţiei Prefabricare din şantierul tulcean, Mihai Dima.

Lângă liniile de prefabricare moderne funcţionează şi una în care nu s-a investit până în prezent, iar productivitatea acesteia este de două ori mai mică, potrivit lui Dima.

În Secţia de tubulatură s-a investit în ultimii ani circa 8 milioane de euro, importanţa acesteia pentru şantier fiind dată de una din cerinţele principale ale proprietarilor navelor, aceea de a avea o suprafaţă cât mai mică ocupată de ţevi. „Capacitatea actuală a acestei fabrici este de 300 de ţevi pe zi, iar obiectivul nostru este să ajungem la 400”, a menţionat preşedintele Leboffe.

Alte investiţii realizate pe platforma tulceană vizează achiziţionarea unor noi macarale, dragarea bazinului în care se lansează navele şi amenajarea acestuia, precum şi creşterea de patru ori a capacităţii sincroliftului.

Şantierele Vard din Tulcea şi Brăila construiesc nave de croazieră, dar remorchere şi nave offshore şi asigură servicii pentru acestea.

Dacă până în anii trecuţi numărul vaselor lansate la apă pe platforma tulceană ajungea la 14, anul acesta, potrivit directorului Ruşinoiu, au fost lansate mai multe corpuri de nave cu o greutate totală de peste 40.000 de tone de metal.

Grupul Vard este considerat unul dintre cei mai importanţi actori din domeniul designului şi construcţiei de nave, acesta deţinând cinci unităţi în Norvegia, două în România, una în Brazilia şi una în Vietnam.

Fincantieri Oil & Gas, parte a grupului italian Fincantieri, deţine pachetul majoritar de acţiuni al Vard. Grupul italian se recomandă drept cel mai mare grup de şantiere navale din lume, deţinând 20 de unităţi pe patru continente şi 19.500 de angajaţi.

Te-ar mai putea interesa și
Peste 60 de universități din Germania și Austria au anunțat că se retrag de pe rețeaua socială X, din cauza derivelor antidemocratice întâlnite pe această platformă
Peste 60 de universități din Germania și Austria au anunțat că se retrag de pe rețeaua socială X, din cauza derivelor ...
Peste 60 de universităţi germane şi austriece au anunţat vineri că se retrag de pe reţeaua socială X a miliardarului american Elon Musk, îngrijorate de derivele antidemocratice ale acestei......
Compania petrolieră a Serbiei NIS, controlată de Gazprom și cu benzinării în România, a fost sancționată de SUA. Rușii trebuie să vândă tot, în 45 de zile, altfel Serbia rămâne fără petrol
Compania petrolieră a Serbiei NIS, controlată de Gazprom și cu benzinării în România, a fost sancționată de SUA. ...
În urma noilor sancțiuni ale Statelor Unite împotriva sectorului petrolier rusesc, Gazprom Neft va avea la dispoziție ...
Partidul Liberal din Canada îl va alege pe succesorul prim-ministrului Justin Trudeau pe 9 martie
Partidul Liberal din Canada îl va alege pe succesorul prim-ministrului Justin Trudeau pe 9 martie
Partidul Liberal al premierului canadian demisionar Justin Trudeau a anunţat în noaptea de joi spre vineri că înlocuitorul ...
SUA au mărit la 25 de milioane de dolari recompensa pentru arestarea președintelui venezuelean Maduro, chiar în ziua în care el a depus jurământul de învestire pentru al treilea mandat
SUA au mărit la 25 de milioane de dolari recompensa pentru arestarea președintelui venezuelean Maduro, chiar în ziua în ...
Statele Unite ale Americii au anunţat vineri creşterea la 25 de milioane de dolari a recompensei pe care o oferă pentru ...